lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Дві «п’ятірки» за життя
Дороги добра Ніни Воронової
Дороги добра Ніни Воронової

Про українку з житомирського Полісся, керівника управління культури Пушкінського району Московської області Ніну Воронову

Здавна славиться Підмосков’я видатними людьми - і це дуже приємно. Але ще більша радість і гордість огортає душу, коли ці прекрасні люди – твої земляки. В Пушкінському районі Московської області проживає понад сім тисяч українців. І сьогодні дуже хочеться розповісти про одну з них - нашу славну землячку, україночку з житомирського Полісся, керівника управління культури Пушкінського муніципального району Московської області Ніну Василівну Воронову.

Жодна подія, жодне свято в районі не обходиться без неї, бо вона сама – людина-свято! За розмаїттям фантазії, колоритом фарб, веселим настроєм і широким розмахом, з яким проводиться кожен захід, ви ніколи не помітите скільки часу та праці затрачено на це. Бо найголовніше для Ніни Василівни і її згуртованої команди - дарувати людям радість, бути справжніми професіоналами своєї справи!

Ніна Василівна народилася у мальовничому селі Ворсівка Малинського району Житомирської області. Спочатку працювала завідуючою сільським клубом у рідному селі і вчилася у Житомирському культосвітньому училищі, яке закінчила з відзнакою. Керувала драматичним колективом районного Будинку культури у місті Малині, але, не бажаючи зупинятися на досягнутому, вступила до Київського інституту культури.

Молода, вродлива, повна енергії та творчих планів, Ніна Василівна була тим осередком культури, який притягував до себе молодь. Життя вирувало своїм бурхливим джерелом: концерти, вистави, агітбригади, конкурси, вечори... Не помітити цю юну красуню було просто неможливо. От так одного разу завітав до Малина Олександр Воронов, молодий красень-геодезист з Росії, побачив і навіки прикипів до цієї щирої україночки…

Одружилися. Привіз її у Москву у свою творчу родину, де батьки працювали у галузі культури: свекор – заслужений діяч культури Росії, а свекруха – художник-модельєр Великого театру. Створили свою міцну сім’ю, виховали сина, тепер мають і онука. Кожен день супроводжувався творчими пошуками, улюбленою роботою. Перед очима був приклад батьків - хотілося відповідати їхньому рівню.

Ніна Василівна закінчила Московський державний інститут культури, працювала старшим методистом Пушкінського районного Будинку культури, художнім керівником Будинку культури в містах Івантєєвка та Митіщі, художнім керівником Центру дитячої творчості міста Пушкіно, та останні 12 років - керівником управління культури Пушкінського муніципального району Московської області. І щодня нові реальні і нереальні плани, які стають дійсністю, бо творити і дарувати радість людям - то є життєве кредо цієї щедрої і творчої душі.

А коли майже дванадцять років тому земляки-українці з Пушкіно вирішили створити своє національно-культурне об’єднання «Криниця», Ніна Василівна з радістю підтримала цю ініціативу. Вона стала одним із засновників українського земляцтва і, не побоюсь сказати, його натхненням. В будь-який час, за будь-якою порадою чи підтримкою можна прийти до Ніни Василівни, і завжди отримаєш допомогу, щиру рекомендацію чи нове глибоке бачення і розуміння назрілого питання. Вона - наша постійна моральна і матеріальна підтримка в усіх питаннях, що стосуються роботи українського об’єднання. Ніна Василівна чудово співає, знає безліч українських пісень, декламує твори українських поетів - така багатогранна і щира полісяночка, яка любить і зберігає українські національні традиції на російській землі. З молоком матері увібравши красу солов’їного Лесиного краю, вона плекає його у своєму серці все життя. А скільки справжніх українських рушників та підзорів, які вишивала ще її бабуся, вона подарувала нашій «Криниці»!..

Коли лави членів українського земляцтва швидко почали поповнювалися і не було приміщення, де могли б вони збиратися на свої вечори, адміністрація району виділила кімнату у районному Будинку культури. З легкої руки Ніни Василівни у «Криниці» створені та активно діють вокальний ансамбль «Чиста водиця» та сімейний вокальний ансамбль «Барвінок», що виконують українські народні пісні та твори сучасних українських авторів. Стало доброю традицією щороку проводити своє «криничне» свято української культури «Кришталеві джерела» на сцені районного Будинку культури, в якому беруть активну участь кращі аматорські колективи різних національностей з усього району. І завжди Ніна Василівна - разом зі своїми земляками, вона наша ідейна підтримка й порадниця.

У 2002 році в адміністрації Пушкінського району відбулася зустріч з Послом України в Росії Миколою Білоблоцьким, презентація НКОУ «Криниця» в Національному культурному центрі України в Москві та в Бібліотеці української літератури м. Москви. А сьогодні про нас пишуть районні та обласні газети, запрошують на прямі теле- та радіоефіри РТВ-Підмосков’я. Ніна Василівна - надзвичайно скромна людина, вона завжди допомагає щось організувати, створити, завжди присутня на заходах «Криниці», але сама знаходиться на відстані від фото- та телекамер, даючи можливість іншим заявити про себе, показати свою роботу. Це не просто слова, я ще раз в цьому переконалася, коли відбирала світлини для статті.

Ніна Василівна Воронова одна з перших підтримала ініціативу місцевої влади створити у Пушкінському районі (вперше в Московській області) Інтернаціональний Будинок «Дружба», де нині у мирі й злагоді працюють усі місцеві національно-культурні автономії: об’єднання українців «Криниця», місцева татарська національно-культурна автономія «Вазифа», німецька і єврейська автономії, та новостворена - азербайджанська.

Які чудові вечори дружби проводяться тут! На кожне свято ми ходимо в гості один до одного, приносимо свої національні страви, організовуємо виставки, проводимо конкурси, концерти, національні свята. Без перебільшення - живемо однією дружньою інтернаціональною сім’єю, тим самим, здійснюючи неоціненний внесок у справу збереження миру і спокою у великому і багатонаціональному Підмосковному регіоні.

Ніну Василівну кожне національне об’єднання та автономія вважає своєю, бо вона допомагає всім. Толерантність, добросусідські відносини, розуміння культур інших народів, підтримка адміністрації району і уряду Московської області, допомагає кожній національно-культурній автономії зберегти свою самобутність, не загубитися на безкраїх російських просторах. А нам, українським «криничанам», дає можливість відчувати себе потрібними на цій російській землі і пам’ятати: хто ми і звідки, де наше коріння, гордитися тим, що ми – українці.

Нинішнього року, за ініціативи уряду Московської області та міністерства територіальних відносин відбулася чергова, III Асамблея народів Підмосков’я. На кожній з них наша «Криниця» була рівною серед рівних, брала найактивнішу участь у доповідях, святкових концертах та відзначалася губернатором Московської області Борисом Громовим за активну роботу та вагомий внесок у справу збереження міжнаціонального миру і стабільності. Безперечно, нашими успіхами і досягненнями ми завдячуємо, насамперед, нашим невгамовним українцям, серед яких завжди перебуває і наша славна землячка - Ніна Василівна Воронова.

Багатогранну і плідну роботу Ніни Василівни гідно оцінюють жителі рідного Пушкінського району і всієї Московської області. На посаді керівника Управління культури адміністрації Пушкінського муніципального району вона працює з 1998року і показала себе грамотним, кваліфікованим спеціалістом, знаючим, ініціативним, досвідченим керівником. В її підпорядкуванні не тільки творчі колективи, а й організації, де треба щодня вирішувати і побутові, й фінансові питання, зокрема, включитися в обласну Програму з питань будівництва, реконструкції та капітального ремонту і технічного переоснащення культурно-дозвільних установ району. Так, у 2007 році завершено капітальний ремонт районного Будинку культури, а нині будується нове приміщення для центральної бібліотеки.

За особистої підтримки та постійної уваги Ніни Василівни була проведена атестація і акредитація в 2005 році всіх дитячих музичних шкіл району, за підсумками якої три школи із шести отримали вищу категорію, а решта - першу. Нині вони готуються до нових перевірок на зрілість. В музичних школах створені симфонічні, естрадно-джазові оркестри, оркестр народних інструментів, хорові колективи. Хоровий ансамбль «Радість» став лауреатом обласного конкурсу «Нові імена Підмосков’я» в 2006 році.

За безпосередньої участі Ніни Василівни Воронової на високому рівні організовуються і проводяться не лише міські та районні заходи, а й обласні свята, конкурси та фестивалі. При підготовці і проведенні масових заходів вона дуже продумано і вміло залучає до виконання багато служб, вміло координує їх роботу. А в 2005 році Ніна Василівна стала головним режисером і керівником культурної програми Міжнародних ігор юніорів країн СНД та Балтіі, для проведення яких був обраний Пушкінський район.

У 2007 році Ніна Василівна очолила роботу Всеросійського семінару директорів будинків творчості, який теж проводився в районі. Неодноразово Ніна Василівна брала активну участь у підготовці та проведенні міжнародного фестивалю «Юність планети». А в нинішньому році, зважаючи на високий професіоналізм у проведенні багатьох культурних заходів, наш Пушкінський район став одним із дев’яти муніципальних районів Московської області, який був обраний для проведення двох номінацій IХ Молодіжних Дельфійських ігор Росії, і звичайно, роботу по їх підготовці і проведенню очолила Ніна Василівна Воронова.

За багаторічну сумлінну працю на культурній ниві і особистий творчий внесок Ніні Василівні в 1999 році було присвоєно звання «Заслужений працівник культури Московської області». У 2004 році губернатор Московської області Борис Громов відзначив її заслуги Почесною грамотою, в 2005 році - знаком губернатора Московської області «За корисне», а в 2008 році – вона була відзначена подякою міністра культури і масових комунікацій Російської Федерації.

І все ж найкращою перемогою і нагородою для себе, Ніна Василівна завжди вважає нові здобутки і досягнення художніх колективів, які успішно реалізують свій творчий потенціал. Вона по праву пишається народним ансамблем пісні «Московія», академічним хором «Осанна», ансамблем народного танцю «Росіяночка», ансамблем народних інструментів «Боярушка», хором ветеранів «Вікторія», які за її підтримки не раз ставали дипломантами, лауреатами обласних, всеросійських і міжнародних оглядів, фестивалів та конкурсів. Велику увагу вона приділяє і новоствореним та молодим колективам, а також радіє народженню кожного нового таланту на рідній пушкінській землі.

А ще хочеться поділитися тим, яка Ніна Василівна привітна господиня, вмілий кулінар! З яким великим задоволенням готує вона найсмачніші національні страви, радо запрошує до себе друзів. Її двері завжди відкриті для добрих людей. Там, де Ніна Василівна - завжди «пир горой», її столи вражають уяву гостей своїм смаком та розмаїттям страв. А для Ніни Василівни це справжня насолода: бачити захоплення і задоволення на рідних обличчях. До неї завжди тягнуться, як до невичерпного живого джерела у літню спеку.

15 червня Ніна Василівна відзначила свій зразковий ювілей, який складається з одних п’ятірок. Саме життя поставило свої найкращі оцінки цій чудовій і чуйній людині, котра своєю повсякденною працею, своїм невичерпним талантом здійснює вагомий внесок у збереження, збагачення та процвітання культури на щедрій пушкінській землі.

Ми всі її щиро вітаємо, бажаємо їй щастя і здоров’я, творчої наснаги, нових цікавих проектів та здійснення найзаповітніших мрій. Хай щастить вам, люба наша землячко! Хай життя іскриться, як вода в криницях! Ми, всі «криничани», пишаємося Вами, дорога Ніно Василівно, що Ви така є, що Ви завжди з нами.

Тетяна КЛЮЧНИКОВА,

голова Ради НКОУ «Криниця».

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її., Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

В колонні Пушкінського району
В колонні Пушкінського району
Від управління культури Пушкінського району
Від управління культури Пушкінського району
Барвінкова світлиця
Барвінкова світлиця
Дорогих гостей зустрічаємо хлібом-сіллю
Дорогих гостей зустрічаємо хлібом-сіллю
Наша ювілярка щира україночка Ніна Василівна Воронова
Наша ювілярка щира україночка Ніна Василівна Воронова
Під прапором Пушкінського району
Під прапором Пушкінського району
Почесна грамота і квіти ювілярці
Почесна грамота і квіти ювілярці

На світлинах: Дороги добра Ніни Воронової. Наша ювілярка щира україночка Ніна Василівна Воронова. “Барвінкова світлиця”. Дорогих гостей зустрічаємо хлібом-сіллю. В колонні Пушкінського району. Від управління культури Пушкінського району. Під прапором Пушкінського району. Почесна грамота і квіти ювілярці.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка