lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Вечір пісень та спогадів

Герб міста Петропавловська-Камчатського
Герб міста Петропавловська-Камчатського

В крайовій бібліотеці ім. С.П. Крашенінікова відбулася зустріч учасників української культурної автономії Камчатки в Клубі імені Івана Франка

Зустріч 14 квітня була присвячена минулому святу св. Паски та спогадам про рідний дім, про роль дому в історії, культурі. Викладач українського класу Ольга Глек розповіла про свято св. Пасхи. Потім діти запропонували присутнім літературну композицію про це свято.

„Сьогодні все наповнилося світлом: небо, земля і глибини підземні. Нехай же празнує вся вселенна Христове воскресіння, в якому ми утверджуємось”

(з пасхальної утрені).

Учні українського класу Тамара Боргун і Антін Вишньов розповіли історію становлення новозавітної Пасхи. А потім прочитали вірші Женя Плехав, Настя Кравченко, Настя Желіховська, Христина, Антін і Тамара Придатко.

Ім’я Христа, як сонце сяє,

Любов шле тепло з небес,

І Україна вся співає:

Христос воскрес! Христос Воскрес!

А всі присутні на вечорі відповіли: „Воістину воскрес!”

На вечорі йшла розмова про „Родову хату”:

Іду до хати як на Прощу.

За Правдою. За прощенням іду.

Антоніна Листопад.

Продовженням вечора було „Слово про хату”. Члени клубу української культури Євген Ханін, Ольга Глек, Марія Сідорик, Валентина Вишньова повідали людям про те, як будували хату та яке значення мала хата в житті кожної людини.

На вечір прийшли члени українського хору під керівництвом Коваліхіних. Всі вшанували пам’ять Лариси Анатоліївни Коваліхіної.

Керівник клубу ім. І. Франка Емма Шаповалова зі своїм чоловіком заспівала молитву. Учасники зустрічі згадували, як вони зустрічали св. Паску в Україні в дитинстві.

Незабаром вечір перейшов в спогади про дім, про роль, яку він відіграє в житті людини. Малюки прочитали декілька віршів про дім, Батьківщину, матір в хаті.

Замісник голови НКАУ Євген Ханін зробив екскурс в історію створення подвір’я українців, про оповіді про дім, притчах, старих порадах, як і де будувати будинок як житло для проживання.

Далі Сергій Котов, який народився на Камчатці в Усть-Більшорецькому районі, розповів про дитинство і юність, що пройшли селищі ім. Мікояна. Пригадав про те, як дружно жили українці в селищі з корінним населенням. Наприкінці своїх спогадів Серг1й прочитав вірші зі своєї нової збірки про рідний дім, мешканцях селища, де він народився. На прохання своїх земляків Сергій Петрович виконав українську пісню „Смерекова хата”.

Лідія Плюшко виконала пісню про матір та дім, яку вона склала особисто. Ольга Глек розповіла про свій дім дитинства, про події та пригоди. Також розповіли про своє дитинство Марія Сідорик, Раїса Горбунова. Прозвучало декілька пісень, які виконала Настя Коптєва, у тому числі пісня „Погода в доме”. Всі пісні були виконані “на біс” і активно підтримувались присутніми.

Потім наша землячка з Донбасу Ольга Богданова піднесла учасникам зустрічі пісні „Сніжинка”, „Білі хмари” і виконала „Циганський танок”. Глядачі довго не відпускали Людмилу.

Голова автономії Віктор Манжос розповів декілька байок про дім та побут, які йому привезли з України. Пізніше він передав землякам чудовий пиріг, який приготували наші земляки-спонсори з центрального універмагу Петропавловська.

Під час вечора трапилася цікава зустріч. З Москви з коротким візитом на Камчатку прибула колишня активна учасниця українського хору ім. Коваліхіної Людмила Термус. В зв’язку з тим зібрались ветерани українського хору Раїса Горбунова, Віра Петрова з онукою Настею, Тамара Попова, Людмила Богданова, Надія Коваль.

На хвилі спогадів були виконані пісні „Два кольори”, „Місяць на небі”, „Стара дорога”, „Ой чий то кінь стоїть” та багато інших.

Після урочистої частини розстелили скатертину та пригостили один одного зі святом Великдня. Пізніше вечір перейшов у велике чаювання. А який гарний та розкішний був стіл! Це було б лише бачити та торкатися. Тут були солоне, і печене, і сало, і вареники. Емма Шаповалові привезла в термосі чай з камчатських трав та ягід. Який приємний, дружній дух був під час зустрічі. Всі співали, спілкувались, було дуже весело та гостинно. Люди дякували за таку теплу зустріч, такий щирий гарний вечір. На таких вечорах в клубі просліджується зв’язок між поколіннями. Вже в деяких сім’ях беруть участь в зустрічах не лише діти, а й онуки.

Велика робота була проведена Ольгою Глек та Євгеном Ханіним щодо розробки сценарію проведення вечора.

Велика подяка заміснику директора крайової бібліотеки Наталі Діковій за допомогу при наданні приміщення культурного центру.

Також подяку отримали господарі зустрічі – подружжя Шаповалових, які забезпечили всі організаційні та музичні міроприємства.

Віктор ШАПОВАЛОВ. 

Ольга ГЛЕК.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Євген Ханін на вечері пісень і спогадів
Євген Ханін на вечері пісень і спогадів
В Клубі імені Івана Франка
В Клубі імені Івана Франка

На світлинах: Герб міста Петропавловська-Камчатського. Євген Ханін  на вечері пісень і спогадів. В Клубі імені Івана Франка.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка