lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Сибірські гості "Пісенних вечорніц"

Заступник директора БУЛ Віталій Григорович Крикуненко відкрив відеопрезентацію Черемшини з Усть-ІлімуНа п'яту зустріч до клубу шанувальників народної пісні і музики приїхали любителі співу з-за Уралу

В Бібліотеці української літератури 25 вересня відбулася чергова, п'ята зустріч у клубі шанувальників народної пісні і музики, любителів співу «Пісенні вечорниці». Вперше гурток цінителів пісні зібрався під дахом БУЛ в травні цього року, очолюваний обраним старостою клубу, уродженцем Кубані інженером-енергетиком Геннадієм Івановичем Малинкою. Від зустрічі до зустрічі клуб поповнюється новими учасниками, яких приваблюють багаті можливості бібліотеки для ознайомлення з пісенним багатством українського народу, сама атмосфера клубних засідань, на яких відбувається добросердне спілкування з піснею і за допомогою пісні.

І цього разу зустріч почалася з традиційного знайомства з новими членами клубу «Пісенні вечорниці». Одна з них — студентка музично-педагогічного Інституту імені М.М. Іпполітова-Іванова Настя Більська, яка продемонструвала своє прекрасне знання українського фольклору і виконала для зачарованих слухачів древні веснянки, — «Закликання Весні». Сама Настя з сибірської глибинки, але в Україні її родове коріння, і, буваючи там, вона черпає натхнення для своєї творчості, вивчила українську мову, якою вільно розмовляє. Вона — постійна читачка бібліотеки, в якій знаходить безліч матеріалу для навчання (спеціалізуючись саме на українській народній музиці), користується багатою фонотекою БУЛ.

Порадував своєю творчістю учасників «Пісенних вечорниць» і автор-виконавець Панас Роман, який виконав декілька своїх творів, написаних за мотивами зворушливих львівських романсів.

Але, мабуть, центральним епізодом клубного засідання стала відеопрезентація ансамблю «Черемшина», міста Усть-Іліма, який діє при Українському культурному центрі в Іркутській області. Присутня на зустрічі активістка Усть-Ілімського УКЦ Людмила Шахольова розповіла про багатогранну діяльність ентузіастів української культури в Сибіру, їх вклад в духовне життя багатонаціонального міста. А потім на екрані ожили кадри чудового фільму, який представив багату творчість «Черемшини». В репертуарі ансамблю пісні багатьох регіонів України: Черкащини, Сумщини, Чернігівщини, Львівщини, Закарпаття, Волині. Адже в шістдесяті роки за комсомольськими путівками на будівництво Усть-Іліма, знаменитої ГЕС, звідусіль їхали сотні і тисячі хлопців і дівчат, які, залишившись жити і працювати на сибірській землі, і через десятиліття зберегли в душі звучання рідної мови і пісні. Як тепло приймають виступи «Черемшини» сибіряки! З вдячністю сприйняли презентацію ансамблю й учасники «Пісенних вечорниць». А співголова Об'єднання українців Росії Валерій Фокович Семененко, який відвідав клубне засідання в БУЛ, особисто привітав Людмилу Шахольову та її колег по роботі в Усть-Ілімському УКЦ з творчим успіхом — випуском в світ чудового музичного відеофільму (на двох дисках!), який віднині займатиме своє почесне місце у фонді Бібліотеки української літератури. Була підтримана пропозиція рекомендувати цей фільм і для показу на українському телебаченні.

Зрозуміло, що і цього разу на «Пісенних вечорницях» не обійшлося без дружнього хорового співу всіх учасників, які із задоволенням підспівували мотивам «Черемшини». Потім кожен з учасників міг висловити свої побажання щодо програми концерту української пісні, яка формується за замовленнями членів клубу, концерту, з яким у Великому залі БУЛ збирається виступити заслужений діяч мистецтв Росії, лауреат міжнародних конкурсів Біруте Головкова.

За традицією, що вже склалася, заступник директора БУЛ Віталій Григорович Крикуненко представив учасникам зустрічі найцікавіші видання і музичні записи з фонду Бібліотеки української літератури. Було висловлено побажання здійснити в майбутньому відеопрезентації інших творчих колективів, що діють на базі українських культурних суспільств в регіонах Росії. Бібліотека української літератури звертається до всіх з пропозицією надсилати за нашою адресою (129272, Москва, Трифонівська вул., 61, ГУК м. Москви «Бібліотека української літератури») відзняті матеріали із записами концертних програм, книги, що випускаються у регіонах, збірки та інші видання місцевих авторів, газети і бюлетені, що висвітлюють питання розвитку української культури в Російській Федерації, російсько-українські зв'язки, які допоможуть істотно поповнити фонд російської українікі Бібліотеки української літератури в Москві.

Чергова зустріч в бібліотечному клубі «Пісенні вечорниці» запланована на 31 жовтня.

Пісенні вечорниці №5

Виступає активістка Усть-Ілімського УКЦ Людмила Шахольова

Віталій Крикуненко з відеофільмом Черемшини

На світлинах: Заступник директора БУЛ Віталій Григорович Крикуненко відкрив  відеопрезентацію «Черемшини» з Усть-Іліму. «Пісенні вечорниці» №5. Виступає активістка Усть-Ілімського УКЦ Людмила Шахольова. Віталій  Крикуненко з відофільмом «Черемшини».

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

25 сентября в Библиотеке украинской литературы состоялась очередная, пятая встреча в клубе почитателей народной песни и музыки, любителей пения «Пісенні вечорниці». Впервые собравшийся под крышей Библиотеки украинской литературы в мае с.г. кружок ценителей песни, возглавляемый избранным старостой клуба, уроженцем Кубани инженером-энергетиком Геннадием Ивановичем Малинкой, от встречи к встрече притягивает к себе москвичей. Их привлекают богатые возможности библиотеки для ознакомления с песенным богатством украинского народа, сама атмосфера клубных заседаний, где происходит добросердечное общение с песней и посредством песни.

И в этот раз встреча началась с традиционного знакомства с новыми членами клуба «Пісенні вечорниці». Одна из них — студентка музыкально-педагогического Института имени М.М. Ипполитова-Иванова Настя Бильская, которая продемонстрировала свое великолепное знание украинского фольклора и исполнила для очарованных слушателей древние веснянки — «Закликання Весни». Сама Настя — из сибирской глубинки, но в Украине ее родовые корни, и, бывая там, она черпает вдохновение для своего творчества, выучила украинский язык, на котором свободно разговаривает. Она — постоянная читательница Библиотеки украинской литературы, где находит множество материала для учебы (специализируясь именно на украинской народной музыке), пользуется богатой фонотекой Библиотеки украинской литературы.

Порадовал своим творчеством участников «Пісенних вечорниць» и автор-исполнитель Панас Роман, который спел несколько своих произведений, написанных по мотивам трогательных львовских романсов.

Но, пожалуй, центральным эпизодом клубного заседания стала видеопрезентация ансамбля «Черемшина», действующего при Украинском культурном центре г. Усть-Илима, что в Иркутской области. Присутствовавшая на встрече активистка Усть-Илимского УКЦ Людмила Шахолева рассказала о многогранной деятельности энтузиастов украинской культуры в Сибири, их вкладе в духовную жизнь многонационального города. А затем на экране ожили кадры замечательного фильма, представляющего богатое творчество «Черемшины». В репертуаре ансамбля — песни многих регионов Украины: Черкасщины, Сумщины, Черниговщины, Львовщины, Закарпатья, Волыни… — ведь отовсюду в шестидесятые годы по комсомольским путевкам на строительство Усть-Илима, знаменитой ГЭС ехали сотни и тысячи хлопцев и девчат, которые, оставшись жить и работать на сибирской земле, и спустя десятилетия сохранили в душе звучание родной речи и песни. И как сердечно принимают выступления «Черемшины» сибиряки! С благодарностью восприняли презентацию ансамбля и участники «Пісенних вечорниць». А посетивший клубное заседание в Библиотеке украинской литературы сопредседатель Объединения украинцев России Валерий Фокович Семененко лично поздравил Людмилу Шахолеву и ее коллег по работе в Усть-Илимском УКЦ с творческим успехом — выпуском в свет замечательного музыкального видеофильма (на двух дисках!). Последний отныне займет свое почетное место в фонде Библиотеки украинской литературы. Была поддержано предложение рекомендовать этот фильм и для показа на украинском телевидении.

Разумеется, и в этот раз не обошлось на «Пісенних вечорницях» без дружного хорового пения всех участников. С удовольствием подпевали мотивам «Черемшины», а затем каждый смог высказать свои пожелания для формирующейся программы концерта украинской песни по заявкам членов клуба, с которым в Большом зале Библиотеки украинской литературы собирается выступить заслуженный деятель искусств России, лауреат международных конкурсов Бируте Головкова.

По сложившейся уже традиции заместитель директора Библиотеки украинской литературы Виталий Григорьевич Крикуненко представил участникам встречи наиболее интересные издания и музыкальные записи из фонда Библиотеки украинской литературы. Было высказано пожелание осуществить в будущем видеопрезентации других творческих коллективов, действующих на базе украинских культурных обществ в регионах России.

Библиотека украинской литературы обращается ко всем с предложением направлять по нашему адресу (129272, Москва, Трифоновская ул.61, ГУК г. Москвы «Библиотека украинской литературы») отснятые материалы с записями концертных программ, выпускаемые в регионах книги и сборники, другие издания местных авторов, газеты и бюллетени, освещающие вопросы развития украинской культуры в Российской Федерации, российско-украинские связи, что поможет существенно пополнить фонд российской украиники «Библиотеки украинской литературы в Москве».

Очередная встреча в библиотечном клубе «Пісенні вечорниці» запланирована на 31 октября.

Прес-служба Бібліотеки української літератури. 

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка