lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Повій, вітре, з України…»

Ведучий клубу «Пісенні вечорниці» Віталій Крикуненко. Клубу «Пісенні вечорниці» був представлений новий авторський диск московського композитора та виконавиці Лариси Новосельцевої

«Повій, вітре, з України…» - таку назву має новий авторський диск московського композитора та виконавиці Лариси Новосельцевої, презентація на черговому засіданні клубу «Пісенні вечорниці», що вже рік діє при Бібліотеці української літератури в Москві (БУЛ).

Зустріч із талановитою співачкою, відомою серед шанувальників бардівської музики як автор багатьох пісень на слова Максиміліана Волошина, Осипа Мандельштама, Марини Цвєтаєвої, Миколи Рубцова та інших російських поетів, стала своєрідним відкриттям ще однієї грані її щедрого обдарування. Вміщені на новому диску 18 українських пісень, виконані Ларисою Новосельцевою під час презентації наживо, явили перед слухачами бездоганне володіння  представленим репертуаром, чудову українську вимову корінної москвички-росіянки, навдивовижу гармонійне поєднання гітарного акомпанементу з народними мелодіями.

Й хоча більшість виконаних нею пісень досить відомі багатьом, популярні не тільки в Україні, але і в Росії («Ніч яка місячна», «Цвіте терен», «Сонце низенько», «Взяв би я бандуру», «Дивлюсь я на небо», «Стоїть гора високая», Рідна мати моя» та ін..), звучання кожної з них у Лариси Новосельцевої набуває глибоко особистісного забарвлення і тембру, позначене рідкісною, властивою справжньому талантові, проникливістю, своєрідністю прочитання та інтерпретації.

В захопленій аудиторії звучали порівняння її співу зі знаменитим у 1970-1980 рр. тріо Мареничі з Волині, що також виконувало народні пісні в супроводі гітари… Однак присутня на зустрічі українська поетеса Софія Буняк, сама, до речі, волинянка, авторитетно зазначила, що манера співу у Лариси Новосельцевої абсолютно неповторна, і якщо можна її з чимось порівнювати, то хіба що із найобдарованішими виконавцями «з народу», яких їй довелося чути в юності на тій же Волині, і які, мабуть, як у давнину кобзою чи бандурою, послуговувалися гітарою…

Тільки от дивно, як вдається московській співачці, котра ніколи не жила в Україні, настільки глибоко проникнути в природу української пісні й так правдиво чисто віддати її в щирому, натхненному своєму виконанні!

Відповідаючи на запитання слухачів, Лариса призналася, що свою роботу над записами українських пісень розпочала під впливом відвідання Бібліотеки української літератури, тут вона змогла й розширити своє уявлення про неймовірно багатий світ української народної музики. А ще, виявляється, є поміж її пращурів і родичі, кревно поєднані з Україною, й то, можливо, як зазначив староста клубу «Пісенні вечорниці» Геннадій Іванович Малинка, спрацював і генетичний код, що довірчо відкрив для москвички пісенну скарбницю України… До сказаного слід згадати й таку цікаву обставину: присутній на зустрічі в БУЛ чоловік співачки Сергій Новосельцев — син відомої перекладачки української літератури російською мовою Ізіди Зиновіївни Новосельцевої, яка так багато зробила для  поглиблення російсько-українських взаємин в галузі літератури. І, як бачимо, тепер по-своєму, вже у царині музичній, служить своїм «українським пісенним доробком» духовному зближенню наших народів та культур російська співачка Лариса Новосельцева.

Тринадцять записаних нею дисків, зокрема, й «Повій, вітре, на Вкраїну…», подарованих виконавицею клубові «Співочі вечорниці», віднині увійшли до фонду БУЛ і тепер чудовим її співом може насолоджуватися кожен користувач нашої бібліотеки. І, глибоко зворушені, зачаровані, співом Лариси Новосельцевої слухачі висловили сподівання на те, що її мистецтвом невдовзі зацікавляться й в Україні.

Віталій КРИКУНЕНКО,

ведучий клубу «Пісенні вечорниці», заступник директора Бібліотеки української літератури в Москві.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

 

Співає Лариса Новосельцева.

Уважні слухачі української пісні під час зустрічі в Бібліотеці.

Поетеса Софія Буняк - палка шанувальниця творчості Лариси Новосельцевої.

 

На світлинах: Ведучий клубу «Пісенні вечорниці» Віталій Крикуненко. Співає Лариса Новосельцева. Уважні слухачі української пісні під час зустрічі в Бібліотеці. Поетеса Софія Буняк - палка шанувальниця творчості Лариси Новосельцевої.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка