lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 БУЛ і слово «націоналізм»
Бібліотека української літератури
Бібліотека української літератури

Бібліотеку на вулиці Трифоновській, 61 в Москві міліціонери перевіряють на екстремізм і для цього вилучили більш як 50 книг з цим словом для проведення психолого-лінгвістичної експертизи

Як передає власний кореспондент УНІАН у Росії, про це українських журналістів повідомила директор бібліотеки Наталія Шаріна.

За її словами, вилучення літератури здійснював Відділ боротьби з екстремізмом МВС Росії, створений в березні 2008 року.

Як сказала Н.Шаріна, співробітники міліції в електронному каталозі набрали слово «націоналізм» і вилучили всі видання, в яких було знайдено це слово.

Н.Шаріна підкреслила, що міліція запропонувала співробітникам бібліотеки знайти на полицях всі книги, які показав каталог, а на запитання: «Чому ви не зробите це самі?», було сказано: «Ви хочете, щоб ми перевернули бібліотеку і всі книги були на підлозі?».

За її словами, з її кабінету були вилучені недавно одержані книги, зокрема від Посольства України в Росії.

Н.Шаріна відзначила, що на запитання про підстави для вилучення книг слідчі повідомили, і це записано у протоколі обшуку, що «література вилучається для проведення психолого-лінгвістичної експертизи».

Відповідаючи на запитання, чи можуть ці події бути пов`язані з нещодавніми міжнаціональними безладами у Москві, Н.Шаріна сказала: «Якщо в усьому, що відбувається, шукати крайньою Бібліотеку української літератури, державну установу культури міста Москви, то, вибачте, я вважаю, що це… Якщо за все має відповідати Бібліотека української літератури, тоді це говорить про небажання і невміння певних структур».

Вона пояснила, що відповідно до статті 13 федерального закону «Про протидію екстремістській діяльності», екстремістською літературою визнано ту література, яку оприлюднено на офіційному сайті Міністерства юстиції РФ.

«Жодного видання, жодної книги, що входить до цього списку, у нас немає і не знайдено. Тому, якщо ми говоримо про порушення даного закону, тут до нас ніяких претензій немає», - сказала вона.

За словами Н.Шаріної, виїмку міліція здійснила на підставі постанови про проведення обшуку 21 грудня, який проходив 9 годин, причому 18 і 19 грудня про це повідомили деякі російські ЗМІ.

Як стало відомо УНІАН, вилучено близько 50 книг. Зокрема, це книги про митрополита Андрія Шептицького, про ОУН-УПА, про діяльність руху «Пора», а також газети «Нація і держава», «Шлях перемоги», «Українське слово». До цього списку також потрапило видання «Національна безпека України» тощо.

Як повідомляв УНІАН, 23 грудня, на прес-конференції в Москві Назвичайний і Повноважний посол України в Росії Володимир Єльченко повідомив, що посольство не може впливати на діяльність Бібліотеки української літератури в Москві у зв`язку з обшуками, що проводяться там. «Питання складне і неприємне. Бібліотека належить мерії Москви, і посольство не може мати впливу на ті процеси, які там відбуваються», - сказав В.Єльченко.

21 грудня у ЗМІ з`явилася інформація, що в Бібліотеці української літератури в Москві співробітники Головного управління МВС Росії по Центральному федеральному округу проводять обшук. Напередодні ЗМІ писали, що в бібліотеці нібито поширювали літературу «антиросійської спрямованості».

При цьому у Бібліотеці української літератури назвали провокацією появу повідомлень про нібито порушення кримінальної справи за фактом розповсюдження екстремістської літератури (за статтею 282 (розпалювання ненависті або ворожнечі) Кримінального кодексу Росії).

За матеріалами УНІАН

http://www.unian.net/ukr/news/news-413021.html

Из библиотеки украинской литературы в Москве изъяли около 50 изданий, в которых обнаружилось слово "национализм" 

Как рассказала директор учреждения Наталья Шарина, литературу забрали на психолого-лингвистическую экспертизу. При этом, по её словам, во время обыска, сотрудники МВД вели себя довольно грубо.

Ранее агентство УНИАН сообщало, что российская прокуратура завела уголовное дело по факту распространения ксенофобских книг в библиотеке украинской литературы. Кстати, сама библиотека принадлежит правительству Москвы, её построили 4 года назад на деньги префектуры Центрального округа столицы.

«Эхо Москвы»

http://echo.msk.ru/news/736628-echo.html 24.12.2010 15:03

Додатково:

Що відбувається в Бібліотеці української літератури Москві?

За неуточненою інформацією співробітники правоохоронних органів провадять обшук у Бібліотеці української літератури в Москві. Про це російському агенству „Інтерфакс” повідомило джерело в правоохоронних органах. „Нині міліція проводить обшук в державній установі культури Москви „Бібліотека української літератури”, пов’язаний з раніше порушеною кримінальною справою за статтею 282 (збурення ненависті або ворожнечі)”, – зазначив співрозмовник агентства.

За його словами, обшуки проводять співробітники ДУ МВС Росії у Центральному федеральному окрузі. „Певний час тому було встановлено, що серед відвідувачів бібліотеки поширюється література з елементами екстремізму. Згідно з висновком психолого-лінґвістичної експертизи, проведеної в інституті мовознавства, ці матеріали, поширювані в бібліотеці, можуть бути використані як засоби пропагандистської дії, оскільки мають антиросійську і антируську спрямованість”, – сказав співрозмовник агентства.

Зокрема, він розповів, що в бібліотеці поширювалася газета „Нацiя i держава” (офіційне видання української партії „Конгрес українських націоналістів” – прес-служба УВКР), а також видання „Хай ненавидять, аби любили”, до видання якого може мати причетність українська націоналістична організація УНА-УНСО.

Водночас, за повідомленням „Інтерфаксу”, поки що немає офіційного підтвердження інформації про обшуки в бібліотеці.

Прес-служба УВКР 2010-12-21

Буде продовження зачистки?

Прокуратура Москви порушила справу проти Бібліотеки української літератури

Як зазначає 24tv, книга може стати причиною нового конфлікту Росії та України. Прокуратура Москви порушила справу за поширення у Бібліотеці української літератури книг, які містять „ознаки національної ненависті”.

Принаймні у цьому переконують російські засоби масової інформації.

ЗМІ, посилаючись на джерело у правоохоронних органах, запевняють, що шиють справу проти декількох осіб, які впродовж останніх трьох років поширювали у бібліотеці тексти, котрі містять ознаки порушення національної ненависті та ворожнечі.

Наразі ж проводяться заходи щодо встановлення та затримання порушників. Натомість директор Бібліотеки української літератури у Москві Наталія Шаріна запевнила, що правоохоронці на території читальні перевірок не проводили, а про конфлікт вона дізналася з преси.

Прес-служба УВКР

http://www.uvkr.com.ua/ua/news/bude_prodovzhennya_zachystky.html 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка