lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Мрія українців про власну помісну церкву незабаром стане реальністю

 Московський патріархат призначення двох екзархів Вселенського патріарха до Києва назвав «грубим вторгненням на канонічну територію РПЦ»

З метою підготовки українських церков до надання томосу про автокефалію і створення об’єднаної української помісної церкви, 7 вересня 2018 року Вселенський патріарх Варфоломій призначив в Україну екзархами в Києві архієпископа Памфілійського Даниїла із США та єпископа Едмонтонського Іларіона із Канади.

Обидва новопризначені ієрархи мають українське коріння, неодноразово бували на своїй історичній Батьківщині і чудово обізнані з нинішніми українськими реаліями. Звичайно, Московський патріархат категорично виступає проти процесу створення єдиної помісної церкви в Україні.

 «Призначення Константинопольським патріархом своїх представників-єпископів в Україні – без узгодження з патріархом Московським і всієї Русі та блаженнішим митрополитом Київським і всієї України – є не що інше як безпрецедентно грубе вторгнення на канонічну територію Московського патріархату», − заявив голова Синодального відділу із взаємин із суспільством та ЗМІ Російської православної церкви Володимир Легойда. – «Такі дії не можуть залишитися без відповіді», – наголосив речник РПЦ.

Новопризначені екзархи готуватимуть всекраїнський Архієрейський собор з метою об’єднання трьох українських церков: Української Православної церкви Київського патріархату, Української Автокефальної церкви та Української Православної церкви Московського патріархату.

Зрозуміло, що РПЦ та її структурний підрозділ УПЦ (МП) будуть до останнього саботувати створення помісної автокефальної церкви. Крім духовного-ідеологічного впливу на українське суспільство, який не бажає втрачати російська церква, вона не менш зацікавлена у збереженні своїх парафій, як джерела доходів, і церковного майна та нерухомості, перш за все – двох лавр: Київської та Почаївської.

Президент України 17 квітня на екстреній зустрічі з головами парламентських фракцій попросив Верховну Раду підтримати звернення «президента і церковних ієрархів до Вселенського патріарха» щодо надання томосу (указ, декрет материнської церкви щодо надання автономії в управлінні (автокефалії) якійсь частині цієї церкви, фактично визнання статусу) українській православній помісній церкві.

19 квітня Верховна Рада України проголосувала за постанову щодо звернення про надання томосу про автокефалію православної церкви в Україні до Вселенського патріарха Варфоломія. Через кілька днів президент України Петро Порошенко заявив, що Вселенський патріархат розпочав процедури, необхідні для надання автокефалії українській православній церкві.

31 серпня предстоятель Російської православної церкви патріарх Кирило відвідав Стамбул та зустрівся зі Вселенським патріархом Варфоломієм.

Як стверджував речник УПЦ Київського патріархату Євстратій Зоря, представнику російського православ’я не вдалося переконати Вселенського патріарха не надавати томос про автокефалію Українській православній церкві.

Таким чином, споконвічна мрія українців про власну помісну автокефальну церкву в незалежній державі може найближчим часом стати реальністю.

Віктор Гіржов, в.о. головного редактора «Кобзи»

На світлинах: Вселенський патріарх Варфоломій I під час вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду в Україні 1932–33-х років. Київ, 26 липня 2008 року. Православні єпископи Вселенського патріархату разом із патріархом Варфоломієм (у центрі в першому ряду) в соборі Святої Трійці в Стамбулі під час Синаксу, на якому йшлося і про автокефалію для церкви в Україні. 2 вересня 2018 року. Києво-Печерська лавра, як одна з найбільших православних святинь України, до цього часу перебуває у власності промосковської церкви (на знімку – Успенський собор).

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка