lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Бог почув українців: вони нарешті отримали власну помісну Церкву

Вселенський патріарх Варфоломій вручив Томос про автокефалію предстоятелеві Православної церкви України Епіфанію

Учора, 6 січня, напередодні великого й світлого свята Різдва Христового, Вселенський Патріарх Варфоломій вручив предстоятелеві новоствореної Православної церкви України митрополитові Київському і всієї Русі Епіфанію довгоочікуваний Томос – церковний канонічний акт, який підтверджує право існування єдиної помісної православної церкви в Україні. Українська незалежна Церква стала п’ятнадцятою в світовому православ’ї. Президент України Петро Порошенко, який разом із великою делегацію прибув до Константинополя на церемонію вручення Томосу, що відбулася в соборі святого Георгія в Стамбулі, назвав цю подію другою за значенням після отримання Україною Незалежності.

Руська православна церква разом зі своїми кураторами з Кремля вкрай негативно й болісно сприйняла процес становлення автокефальної церкви в Україні. По суті, вона оголосила хрестовий похід не лише Україні, яка прагнула незалежної помісної церкви, але й самому Вселенському Патріархові Варфоломію, який проявив сміливість і, незважаючи на шалений тиск з боку РПЦ, довів процес становлення української автокефалії до логічного завершення.

Коли чуєш від російських ієрархів, що Україна отримала Томос у неканонічний спосіб, це крім іронічної усмішки інших емоцій не викликає. Звідки росіянам знати про Томос, якщо вони ніколи не мали цього документа?! Право на тимчасове перенесення патріаршого престолу з Києва до Москви в 1686 році московити отримали внаслідок підкупу Константинополя цінним хутром та іншими дарами, а також погрозами. Отож, судити про канонічність Томосу, наданого Україні Церквою-матір’ю, вони не мають ані морального, ані юридичного права.

Попереду в Православної церкви України – велика й відповідальна робота. Її становленню повинна сприяти й держава. Готується відповідна законодавча база, яка допоможе парафіям УПЦ (МП) в Україні переходити під юрисдикцію новоствореної церкви. Зокрема, слід врегулювати майнові питання. Скажімо, повинні бути передані українському народу головні православні святині України – лаври, які сьогодні належать проросійській церкві. Зокрема, необхідно покласти край свавіллю промосковських попів на території Києво-Печерської лаври, де активісти нарахували 20 тисяч квадратних метрів незаконних забудов. Святі місця в Україні стали для «духовних отців» УПЦ МП місцем заробляння великих грошей, які використовуються, зокрема, і для пропагування на теренах України ідей «руського міра». Не говорячи вже про те, що Лавра є історико-культурним заповідником і охороняється ЮНЕСКО.

Одним із головних питань, які вимагають вирішення в законодавчому полі, є, зокрема, перейменування церкви держави-агресора: тобто, у тримісячний термін Українська православна церква, що керується з Москви, зобов’язана змінити свою назву на відповідну, тобто – Російську церкву в Україні, або щось на кшталт цього.

А ось українців Росії цікавитиме статус українських парафій в РФ після отримання Томосу –  скажімо, парафій в Ногінську та Білгородській області, якs до цього належали Українській православній церкві Київського патріархату. В Статуті нової Православної церкви України міститься положення про те, що митрополія (а саме такий статус має ПЦУ), не може засновувати нові церкви єпархії  та парафії на території інших держав. Отже, швидше за все, Ногінська парафія, де настоятелем митрополит Адріан, повинна перейти під пряме підпорядкування Константинополя. Як буде насправді – цікаво буде дізнатись, зокрема, і від самого митрополита Адріана.

Як створювали Православну церкву в Україні?

9 жовтня 2018 року в Стамбулі розпочалося триденне засідання Синоду Вселенського патріархату. 10 жовтня на цих зборах церковники заслухали звіт посланців патріарха Варфоломія (екзархів), які майже місяць провели в Україні. Зокрема, священнослужителі їздили по українських церквах, розмовляли зі священиками. Саме за результатами їхнього звіту, Україні й було ухвалено дозвіл на створення Єдиної Помісної Церкви.

15 грудня під час Об'єднавчого собору православні архієреї оголосили про об'єднання українських церков в Єдину помісну незалежну церкву. Предстоятелем Єдиної помісної православної церкви став митрополит Переяславський та Білоцерківський Епіфаній (УПЦ КП). Його кандидатуру підтримала більшість архієреїв на Об'єднавчому соборі в Києві. Кафедральним собором Православної церкви України стане Михайлівський Золотоверхий собор, а не Софія Київська як повідомляли раніше.

Вселенський патріарх Варфоломій підписав Томос про автокефалію єдиної Православної церкви України 5 грудня. До слова, наразі Православна церква України має близько 7 тисяч парафій. Протягом 2 тижнів після об'єднавчого Собору до ПЦУ вирішили перейти понад 20 парафій УПЦ МП на чолі зі своїми священиками. Окрім того, в інтернеті створили онлайн-карту, на якій позначені громади, що перейшли під юрисдикцію Православної церкви України від УПЦ Московського патріархату.

6 січня 2019 рокі, в день вручення Томосу, його літаком привезли до Києва. А сьогодні, 7 січня, на Софіївській площі під час православного молебню документ буде продемонстровано народу.

Віктор Гіржов, журналіст

На світлинах: Томос про автокефалію ПЦУ.  Вселенський патріарх Варфоломій. Вселенський патріарх Варфоломій (в центрі), Президент України Петро Порошенко та митрополит Київський і всієї Русі Епіфаній.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка