lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Наталка Полтавка» в Іжевську і Сарапулі

Українці Татарстану в гостях у українців Удмуртії

Нижнєкамська національно-культурна автономія «Вербиченька» має давні і тісні зв'язки з українцями Удмуртії. Більше 15 років ми проводимо спільні заходи. «Вербиченька» не раз виступала в Іжевську, і приймала у себе іжевську «Громаду». Йшли роки, змінювалися обставини і керівники, але відносини між нашими організаціями незмінно залишалися теплими. Зміцнюються відносини «Вербиченьки» й з іншими українськими організаціями. В удмуртському Сарапулі більше 12 років активно працює місцеве відділення Республіканської української організації «Громада». Весною 2019 року сарапульці з великою концертною програмою гостювали у нас в Татарстані. Тоді ми й домовилися про проведення спільних заходів.

 У 2020 році «Вербиченька» проводить низку заходів, присвячених видатним акторам, діячам культури, а також драматичним творам з української тематики, що сприяли розвитку музичної культури Росії. В рамках проекту «Торкаючись до витоків, говоримо про високе» відбулися зустрічі, присвячені опері Миколи Лисенка за п'єсою Івана Котляревського «Наталка-Полтавка», що була надзвичайно популярною в дореволюційній Росії і в Радянському Союзі.

Літературно-музичні зустрічі, присвячені цій опері, відбулися 1 лютого в Нижнєкамську, 8 лютого в Іжевську, 9 лютого в Сарапулі. До кожної зустрічі були підготовлені афіші, опубліковані прес-релізи, роздруковані для учасників інформаційні буклети. Літературна частина логічно доповнювалася піснями з опери, демонструвалися відео-презентації. Музичні твори звучали в чудовому виконанні Тетяни Чекеєвої з Казані і місцевих українських колективів. Виступи проходили при повних залах і супроводжувалися бурхливими оплесками глядачів.

Зустріч в Іжевському Будинку дружби 8 лютого відбулася в залі з дуже хорошою акустикою, зручною сценою, сучасним обладнанням. З вітальним словом виступив голова Республіканського товариства української культури «Громада» Степан Хаба. Співпрацювати зі Степаном Михайловичем легко і приємно. Він вміє підібрати потрібні слова, щоб налаштувати учасників на урочистий лад. Глядачі були дуже доброзичливі, і часто переривали виступи бурхливими оплесками.

9 лютого делегація товариства «Вербиченька» прибула в Сарапул. Нас зустріла українка Ольга Ігорівна Кузнєцова, яка провела чудову екскурсію по місту. Сарапул - старовинне купецьке місто, цілком зберегло свій історичний образ. Є в цьому місті своя «родзинка», яку я не зустрічав більше ніде. Біля історичних пам'ятників встановлено меморіальні таблиці, на яких крім звичайного тексту вибито інформацію рельєфно-крапковим шрифтом Брайля (для сліпих). Ольга Ігорівна дуже цікаво розповіла про архітектуру та історію міста, ми дізналися, як сарапульські купці доставляли живих осетрів в різні міста Росії в «прорізних стругах», як сарапульці, свого часу, не пустили в місто військо Омеляна Пугачова.

Літературно-музична зустріч в Сарапулі була організована в ПК «Електрон - Центр відродження і розвитку національних культур». Біля входу гостей зустрічали директор центру Олена Леонідівна Шохіна і голова місцевого відділення Республіканського товариства «Громада» Людмила Андріївна Охотнікова. Центр української культури в Сарапулі працює вже 12 років. Створено колектив української пісні, він бере участь в конкурсах і фестивалях, проводяться літературно-музичні зустрічі за віршами українських авторів, ведеться концертна діяльність. Ми тепло поспілкувалися з соратниками, поговорили про загальні інтереси, плани на майбутнє, потім почалася сама зустріч.

Все пройшло дуже добре - лунали українські пісні, глядачі з цікавістю дивилися відео-презентацію і слухали коментарі до неї. Завершилася зустріч загальним фото.

 Подібні спільні заходи дуже потрібні. По-перше, вони необхідні Нижнєкамській національно-культурній автономії «Українське товариство «Вербиченька». Восени 2020 року організація відзначає 25-річний ювілей. Це великий термін і в житті окремої людини, а в житті громадської організації - ціла епоха. Подібні заходи об'єднують і стимулюють людей.

По-друге, безумовно, потрібні українським організаціям в провінції. Зараз, коли федеральної української організації фактично немає, контакти між організаціями знаходяться виключно в руках окремих ентузіастів, яким дорога доля українського руху в Росії.

Такі зустрічі потрібні і материковій Україні. Ми здійснюємо так звану «народну дипломатію». Популяризувати українську культуру в Росії, знайомити з нею глядачів в далеких куточках багатонаціональної країни, це для громіздкої державної машини завдання нездійсненне. Цим займаються українські лідери на місцях. І якщо хто-небудь з наших глядачів після чергового телевізійного ток-шоу про Україну не скрипне з обуренням зубами, я буду вважати, що моя просвітницька місія відбулася.

За великим рахунком, такі зустрічі також потрібні Росії. Подібні заходи не тільки розвивають українську культуру, вони зміцнюють міжнаціональні відносини, а це - запорука спокійного життя і навіть економічного розвитку країни. Волею долі, кожен своїм шляхом, ми стали громадянами Росії, і нас не може не хвилювати ця сторона життя країни.

«Вербиченька» проводить ці зустрічі в рік 100-річчя утворення Татарської автономної республіки. Цією роботою ми показуємо, що міжнаціональні відносини в республіці можуть розвиватися гармонійно, і дають можливість розвиватися будь-якій національній організації. Сподіваємося, наш проект буде тривати, давати позитивні емоції і позитивні результати.

Євген Савенко, Голова Нижнєкамської НКА«Українське товариство «Вербиченька»

На світлинах:

1. Постер фільму-опери «Наталка Полтавка» режисера І. Кавалерідзе

2. Афіша вечора в м.Сарапулі

3. Спільна світлина на згадку про вечір в Сарапулі, 9 лютого 2020 р.

4. Учасники літературно-музичного вечора в Іжевську, 8 лютого 2020 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка