lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українці в сім'ї народів Татарстану

Клавдія Татар (Левицька). Про нашу участь у республіканському форумі по міграційним проблемам

Республіка Татарстан об'єктивно може слугувати чудовим прикладом регіону, де місцева влада приділяє особливу увагу національній політиці та взаємодії національних організацій із представниками влади.

23 листопада, в Казані відбулося спільне засідання Координаційної Ради МВС по РТ та Ради Асамблеї народів Татарстану. Учасниками цього заходу був голова голова Державної Ради РТ, голова Ради Асамблеї народів Татарстану Фарід Мухаметшин, міністр внутрішніх справ по РТ Асгат Сафаров, уповноважений з прав людини в РТ Рашид Вагізов, голова Управління Федеральної служби безпеки Росії по РТ Євген Вдовін, тимчасовий виконувач керівника Управління Федеральної міграційної служби РФ по РТ Вадим Воронін, керівники міністерств та відомств, члени Ради Асамблеї народів Татарстану, лідери молодіжного руху національних суспільних об'єднань Асамблеї і представники УФМС Росії по РТ.

У засіданні Координаційної Ради МВС по РТ МВС приймали участь  представники місцевої Національно-культурної автономії Казані: голова  Володимир Любченко і я, його заступник Клавдія Татар.

На порядку денному були розглянуті наступні питання:

  • Огляд міграційної політики у Республіці Татарстан;
  • Інформація про квоту на залучення іноземців у 2010р.;
  • Діяльність Республіканської агенції по працевлаштуванню і правової допомоги іммігрантам;
  • Оперативна ситуація в Татарстані і заходи, що приймаються МВС по РТ з профілактики екстремізму.

У ході засідання Координаційної Ради МВС по РТ і Ради Асамблеї народів Татарстану було винесено наступні рішення:

- Рекомендовано керівництву Управління Федеральної міграційної служби Росії по РТ розглянути пропозиції по проведенню зустрічей представників УФМС з членами окремих національно-культурних автономій та з іноземними студентами ВУЗів Татарстану.

- Керівникам національно-культурних автономій і Республіканській агенції по працевлаштуванню та правової допомоги іммігрантам Асамблеї народів Татарстану активізувати діяльність з роботодавцями по їх інформуванню та своєчасній подачі відповідних заяв для отримання квот.

- Активізувати роботу по цільовому набору кадрів із числа іноземців для роботодавців в Республіці Татарстан  разом із державними і приватними агенціями по працевлаштуванню у країнах СНД.

- Керівникам національних суспільних об'єднань Асамблеї разом з Республіканською агенцією по працевлаштуванню і правової допомоги іноземним громадянам проводити більш активну роботу з мігрантами по інформуванню у сфері трудового законодавства.

-Керівникам національних суспільних об'єднань Асамблеї посилити роботу серед членів діаспор, особливо серед молоді, по профілактиці єкстремізму.

- Асамблеї народів Татарстану підписати угоду з Координаційною Радою по виховній роботі при Раді ректорів ВУЗ ів РТ з метою підвищення ефективності роботи по вихованню толерантності і протидії екстремізму.

У кінці засідання була підписана дев'ятистороння угода  «Про взаємодію у сфері міграційної політики» між Радою Асамблеї представників народів, що проживають на території Республіки Татарстан, Міністерством внутрішніх справ по РТ, Управлінням ФСБ Росії по РТ, Управлінням ФМС по РТ, Управлінням ФС РФ по контролю за обігом наркотичних речовин по РТ, Міністерством Економіки РТ, Міністерством праці, зайнятості та соціального захисту РТ, Державної інспекції праці у РТ.

На сьогодні у республіці зареєстровано понад 70 національно-культурних громадських організацій, 67 об'єднань  є членами Асамблеї. Головним напрямком діяльності  АНКО РТ стало збереження і розвиток національної культури народів республіки, етнокультури  Татарстану.

Відповідно з Статутом, головним завданням Асамблеї є вирішення питань збереження і розвитку мови, національної культури й освіти, етнічного життєвого устрою, традиційних мистецтв і ремесел представників народів, які проживають на території республіки, а також збереження і розвиток єдності багатонаціонального народу Татарстану, зміцнення міжнаціональної дружби, миру та злагоди. Діяльність Асамблеї спрямована також на протидію ксенофобії й екстремізму.

Особливе місце в діяльності Асамблеї займає співробітництво з МВС по РТ і Управлінням Федеральної міграційної служби по РТ у розв'язанні  міграційних проблем. За останні декілька років спільні зустрічі і круглі столи Управління Федеральної міграційної служби по РТ і Асамблеї народів Татарстану, стали регулярними. На цих зустрічах обговорюються актуальні проблеми, пов'язані з міграційними процесами, діяльністю міліції, охороною правопорядку.

Питання міграційного характеру не можуть не турбувати українську діаспору, адже в Татарстані живуть і працюють багато українців. За 10 місяців 2009 року на міграційний облік було поставлено 6582 громадянина України.

Немає таємниці в тому, що криза  змусила українських заробітчан повертатися додому.  Але це торкнулось не тільки українців. Інша справа, що переважна їх більшість хоче працювати легально, за прозорих умов - серед інших заробітчан українці найбільш дисципліновані. Наші люди прагнуть працювати цивілізовано і РФ розуміє необхідність змусити роботодавців оформляти працівників у відповідності з законом.

 «Дуже часто ми вимушені стикатися з міграційними питаннями, - каже голова української НКА Володимир Любченко. - До нас звертаються люди, які приїжджають до республіки, та не знають куди треба звернутись, щоб стати на міграційний облік чи отримати вид на проживання. Останнім часом до нас приходило багато таких українців. Часто роботодавці просто відмовляли людям, побачивши український паспорт... Було різне, але ми завжди намагаємось не відмовляти своїм, знаходимо можливість допомогти людині, і в цьому відчуваємо неоціненну підтримку Асамблеї, наших колег і друзів.

Нещодавно до нашої громади завітав один чоловік: громадянин України, кваліфікований будівельник із вищою освітою. Він переїхав до Татарстану заради своєї дружини. Дуже довго шукав роботу, але всюди відмовляли, коли справа йшла до офіційного оформлення. Але за кілька хвилин рішення було знайдено: я подзвонив своєму другу - керівнику таджицької НКА, який одразу взяв хлопця до себе у фірму. Зараз він працює за фахом. І таких прикладів у нас багато».

Українській громаді особливо приємно було почути від голови Державної Ради РТ, голови  Ради Асамблеї народів Татарстану Фаріда Мухамедшина про те, що  за рівнем злочинів, скоєних іноземцями, громадяни України посідають одне із останніх місць - сьоме (за 10 місяців 2009 р. було скоєно лише 6 злочинів, у 2008 р. їх було 9).

Усього за 10 місяців 2009 року іноземними громадянами і особами без громадянства було скоєно 390 правопорушень, у тому числі громадянами країн СНД - 354.

Під час засідання, Фарід Хайруллович обисто подякував керівництву української громади за роботу серед членів діаспори.

На мою власну думку, одним із головних завдань нашої української НКА в столиці Татарстану є  посередництво між українцями, що волею долі опинилися саме в цьому регіоні, та місцевою владою, роблячи діалог зрозумілим та зручним для кожної із сторін. Ми, українці, толерантна  нація, яка вміє жити в мирі та злагоді з іншими народами, і ми довели це своєю історією.

Татарстан є одним із найтолерантніших регіонів в Російській Федерації. І це дійсно так.

Клавдія ТАТАР,

заступник голови НКА українців міста Казані.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

В президії форуму.

Володимир Любченко з одним із делегатів.

На світлинах: Клавдія Татар (Левицька). В президії форуму. Володимир Любченко з одним із делегатів.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка