lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Про вшанування жертв Голодомору 1932-1933 років

Голодомор - 1933Звернення Президента України до закордонних українців в зв’язку з підготовкою до 75-х роковин наймасштабнішої трагедії нашого народу

Шановна українська громадо! Дорогі брати і сестри! Ми наближаємось до трагічних роковин в історії нашого народу. На початку XX століття Україна зазнала непоправної втрати – від штучного голоду загинули мільйони її синів і дочок.

Упродовж десятиліть інформацію про ці криваві сторінки свідомо приховували. Лише після набуття Україною державної незалежності почали оприлюднювати жахливі факти планомірної реалізації комуністичною владою спеціальної каральної акції, спрямованої на винищення українського народу.

Українська нація вижила і зміцніла. Разом з цим зросло й усвідомлення обов'язку пам'ятати своє минуле.

Парламент України як представницький орган визнав Голодомор 1932-1933 років актом геноциду Українського народу.

Сьогодні правда про цей страшний злочин стрімко поширюється в усьому світі. 7 листопада 2003 року на 58-й Генеральній Асамблеї ООН 36 країн прийняли Спільну заяву з нагоди 70-х роковин Голодомору 1932-1933 років в Україні. Про геноцид українців сказали своє слово парламенти Австралії, Грузії, Естонії, Канади, Литви, Польщі, США та Угорщини.

Україна вдячна їм за такий жест поваги до її народу та його історії.

У цьому є і велика заслуга закордонних українців. Де б ви не проживали, ви ніколи не залишалися байдужими до своєї історичної Батьківщини, підтримуючи її у часи безнадії і в радісні дні, активно сприяючи поширенню у світі правди про історію нашого народу та привертаючи увагу до її трагічних сторінок.

Водночас цього недостатньо для вшанування жертв наймасштабнішої трагедії. У 2007-2008 роках Україна вшановує 75-ті роковини Голодомору. У цей період ми зобов'язані зробити все можливе, щоб реалізувати мету, яку зафіксовано у короткій тезі – «Україна пам'ятає. Світ визнає».

З огляду на це я висловлюю свою підтримку зусиллям Міжнародного координаційного комітету Світового конгресу українців для планування відзначення 75-ліття Голодомору в Україні. Саме праця, спрямована на поширення інформації про геноцид Українського народу, його причини, наслідки та організаторів, на подальше дослідження цієї трагічної сторінки історії, на зростання міжнародної свідомості про злочини минулого та попередження таких дій у майбутньому має стати запорукою незгасимої пам'яті кожного українця та міжнародної спільноти про мільйони невинно закатованих людей.

Я вітаю ініціативу української діаспори, завдяки зусиллям якої обидві палати Конгресу США схвалили закон, введений в дію Президентом США, що дозволяє Уряду України спорудити на території округу Колумбія меморіал для вшанування пам'яті жертв українського Голодомору-геноциду 1932-1933 років. До участі в конкурсі на проект такого пам'ятника слід запросити провідних світових митців та архітекторів.

Ми віримо, що з вашою допомогою цей проект невдовзі буде реалізовано. Меморіал стане ще одним реальним символом боротьби людей доброї волі в усьому світі проти тоталітаризму, тиранії і насилля.

Сподіваюсь, що за постійної державної підтримки українська діаспора стане ініціатором встановлення таких символів у інших державах, по всьому світу.

Висловлюючи щиру подяку за вашу самовіддану працю на благо України, хочу побажати вам успіхів, злагоди та невичерпної наснаги у цій благородній діяльності світового українства. 

Віктор ЮЩЕНКО

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Embassy of Ukraine to RF

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка