lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Вітаємо з ювілеєм!
Наш вельмишановний ювіляр Марко Романович Прокопович
Наш вельмишановний ювіляр Марко Романович Прокопович

Солов'їна пісня Марка Романовича Прокоповича

10 лютого 2012 року відзначає 75-літній ювілей Марко Романович Прокопович, голова товариства української культури Хабаровського краю «Зелений Клин».

Про Марка Романовича років десять тому мені розповідав світлої пам'яті мій учитель і наставник Анатолій Ульянович Криль, мовляв, є такий добрий чоловік у Хабаровську, займається українською громадою.

На жаль, за життя Анатолія Криля мені не довелось зустрітися з Марком Прокоповичем. Доля звела нас випадково, під час моєї поїздки на ювілей хабаровського хору «Криниця». Познайомилися. А ще через якийсь час український хор «Мрія», який є невід'ємною частиною українського товаристві у Хабаровську, на наше запрошення завітав до нас у гості на традиційний фестиваль «Солов'їна пісня», потім на Різдвяний «Щедрий вечір», на Сорочинський ярмарок…

А вже у Хабаровську на фестивалі «Наша дума - наша пісня» наші колективи зустрілися як давні добрі друзі, як земляки-українці, яким приємно зустрічатися, спілкуватися.

Мабуть для всіх, хто знає Марка Романовича за його основним місцем діяльності - на кафедрі фізики Хабаровського інституту інженерів залізничного траспорту - дивним і не зовсім зрозумілим здається це його захоплення українською піснею і, взагалі, розвоєм української громади Хабаровського краю. А цією справою він опікується ось уже другий десяток літ!

Так, насправді, його знають як прекрасного фахівця, котрий багато років своєї професійної діяльності віддав університетській кафедрі фізики. До того ж, у 1998-2010 роках, створив нову самостійну кафедру «оптичних систем зв'язку», де й дотепер працює професором. Його вихованці - фахівці з телекомунікацій нині працюють і у Москві, і у Санкт-Петербурзі, в Забайкальскому краї, на Далекому Сході і навіть в Японії. Сьогодні пан Прокопович очолює роботу науково-дослідної групи, що працює над розробками прикладних оптоелектронних систем, керує фундаментальними дослідженнями в області фізики й оптичної техніки.

Марко Прокопович - автор більш як ста наукових і науково-методичних праць, посібників. Він харизматичний та улюблений науковий керівник аспірантів, і вже не один із них «під крилом» Марка Романовича став кандидатом наук.

Його життя, без огляду на бурі й негаразди, що трапляються в житті кожного, а все ж, ніби рядки із вірша Максима Рильського, мовляв: «у щастя людського два рівних є крила - троянди й виноград, красиве і корисне». І, насправді, в житті нашого Марка Романовича багатогранна наукова праця доповнюється творчою діяльністю на ниві збереження української культури.

А все починається з дитинства… Ще зовсім малим він знав нотну грамоту, співав у церковному хорі. Музичну освіту з теорії музики й сольного співу отримав від свого батька, Романа Орленка-Прокоповича. Замолоду батько був солістом Венського оперного театру «Фольксопера» і Остравського оперного театру, а згодом хормейстром і музичним педагогом.

Можливо тому, у стрімкій течії життя Марко Романович знаходить і час, і натхнення для активної громадської діяльності. І вкраїнське товариство, і хор «Мрія» заслужено користуються повагою та авторитетом у всьому Хабаровському краї та далеко за його межами. Окрім чисельних нагород і лауреатських звань, хор здобув найвагоміше - визнання і сердечну любов серед якнайширших кіл шанувальників українського мелосу.

У ці святкові дні бажаємо шановному ювілянтові міцного здоров'я, сил і наснаги, щастя й добра! А від імені приморської публіки висловлюємо уклінну вдячність за високе звучання українського хору «Мрія». Улюбленого дітища добродія Марка Прокоповича. Колектив - безперечно - є окрасою традиційних фестивалів, що розлого лунають у нашому краї, їх виступів з величезним бажанням чекають і в містах, і в села!

Сподіваємось, наша творча співдружність продовжуватиметься ще багато літ, буде запорукою духовного та культурного єднання далекосхідних українців. Усіх, хто пишається своїм національним корінням і любить українську пісню.

Уклінно дякуємо Вам, вельмишановний Марку Романовичу, за Вашу працю на ниві збереження української культури, прабатьківської мови, звичаїв і традицій України. Хай завжди Ваші мистецькі досягнення зігрівають серця людей!

Щастя і добра Вам, нових творчих звершень!

За дорученням Центру вкраїнської культури імені Анатолія Криля «ГОРЛИЦЯ»,

голова Центру Тетяна ТКАЧЕНКО

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Марко Романович разом із дружиною, також учасницею хору 'Мрія'
Марко Романович разом із дружиною, також учасницею хору 'Мрія'
На березі Тихого океану звучить 'Реве та стогне Дніпр широкий' - у центрі прапор України тримає пан Прокопович
На березі Тихого океану звучить 'Реве та стогне Дніпр широкий' - у центрі прапор України тримає пан Прокопович

На світлинах: Наш вельмишановний ювіляр Марко Романович Прокопович. Марко Романович разом із дружиною, також учасницею хору "Мрія". На березі Тихого океану звучить "Реве та стогне Дніпр широкий" - у центрі прапор України тримає пан Прокопович

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка