lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Голодомор – помста за свободу
Голодомор: загальнонаціональна акція «Запали свічку пам’яті»

25 листопада в Україні відбудуться Національні пам’ятні заходи, приурочені до річниці Голодомору

Голодомор став реакцією комуністичного режиму на відродження нашим народом власної держави, національної ідентичності та культурно-духовне піднесення часів Української революції 1917-1921 років. Ця переломна подія повернула нашу батьківщину на мапу світу. Революція прискорила становлення української політичної нації, формування культурної еліти, економічно незалежного і національно свідомого селянства. Український національний рух більшовики розглядали як найбільшу загрозу існуванню СРСР.
Голодомором намагалися придушити національно-визвольний рух і фізично знищити частину української національної групи. Досвід важкої і тривалої боротьби з Українською Народною Республікою й повстанським рухом вселив страх комуністичній верхівці. Більшовики розглядали українську культурну еліту й економічно незалежне та національно свідоме селянство як серйозну загрозу свого існування. Їм вдалося лише прямим геноцидом остаточно приборкати український національний рух та упокорити українське селянство.

Дослідження українських демографів та істориків засвідчують – найстрашнішим Голодомор був у тих регіонах, де Українська революція і національний повстанський рух мали найбільшу підтримку, а саме на Поділлі, Київщині, Черкащині, Полтавщині, Слобожанщині.

Голодомор став ціною, яку заплатив Український народ за прагнення до свободи. Націю, котра пам'ятала свободу нищили голодом у 1932 – 1933 роках. Мільйони українців стали жертвами режиму. Але Голодомор не вбив нашу свободу! І через півстоліття українці могли відновили власну незалежність.

Сьогодні Україна продовжує боротьбу за свободу та власну ідентичність. І наша пам'ять про Голодомор – запорука неповторення злочинів комуністичного режиму, які нині реабілітуються у Росії.

25 листопада у Києві о 14:30 біля Меморіалу жертв Голодомору розпочнуться Національні пам'ятні заходи.

О 16:00 – загальнонаціональна хвилина мовчання, під час якої мільйони українців запалюватимуть свічки біля Меморіалів Голодомору та на підвіконнях осель.


Володимир В’ятрович, історик, голова Українського інституту національної пам’яті

Додатково: Відеозвернення

Джерело


На світлинах: Голодомор: загальнонаціональна акція «Запали свічку пам’яті». Колаж «Голодомор – помста за Свободу».

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка