lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Обличчя українських освітян Башкортостану

Директор української недільної школи Злагода міста Уфи Хайрулліна - Кириченко Олена Миколаївна

Мужай, прекрасна наша мово, живи, народу віще слово, цвіти над нами веселково, як мир, як щастя, як любов! Максим Рильський

Організація української національної освіти в Башкортостані почалася в 90-х роках XX століття разом із процесом національного відродження українців Республіки Башкортостан. Один із розділів «Програми національного відродження українців Республіки Башкортостан», прийнятої на I З’їзді українців Башкортостану від 14 березня 1992 року і доповненої на II З’їзді українців РБ від 21 січня 1995 року, мав назву «Мова і народна освіта».

Сьогодні, аналізуючи ситуацію із станом українського слова в Башкортостані, можемо пишатися досягнутими здобутками, адже, завдяки титанічній праці та неймовірним зусиллям «кобзарів», підтримки уряду республіки, нам вдалося відродити українську мову, створивши безперервну систему української національної освіти в Республіці Башкортостан.

Минулися часи, коли для української освіти в Башкортостані найголовнішою проблемою була відсутність кваліфікованих педагогічних кадрів. Першим українським «ластівкам» доводилося братися за нову справу, маючи за плечима лише знання з мови, котрі передалися з материнським молоком, залишилися з дитинства. Серед них Чумало Нестор Васильович, Мунасіпова Інна Миколаївна, Ліхман Катерина Петрівна, Гімазетдінова (Золотухіна) Людмила Федорівна, подружжя Юнаки Олександр Іванович та Марина Львівна, Тесленко Олена Олексіївна, Слєпова Марина Михайлівна, Миндрул Раїса Анатоліївна, Христенко Алла Анатоліївна.

З острахом та невпевненістю починали вони цю непросту справу, адже за фахом кожен з них був спеціалістом в іншій галузі: англійська мова, історія, російська мова, економіка та фінанси та інші, але навчання на курсах підвищення кваліфікації в Україні (Дрогобич, Київ, Ніжин), велике бажання відродити дорогоцінний скарб й передати його молоді та віра у майбуття співучої української мови на теренах Башкортостану дозволили здійснити мрію українців республіки.

Серед учителів української мови в Башкортостані були й ті, хто в 1990-х роках відгукнувся на заклик «Кобзаря» і приїхав з України, щоб допомогти становленню української освіти - Оксана Гаврилова (м. Богуслав) та Ярослав Теренчин (м. Долина). І ті, що залишилися тут, присвятивши себе справі відродження української освіти в Республіці Башкортостан - Тетяна Адігамова (Куделя) з міста Богуслава Київської області та я - Юлія Сіренко, з обласного центру - міста Тернопіль.

Сьогодні предмети українознавчого циклу вивчаються в 4-х загальноосвітніх школах республіки, а саме:

- селі Золотоношка Стерлітамацького району (директор школи – Гречко Ольга Петрівна);

- селі Троїцьке Благоварського району (директор школи – Харченко Антоніна Федорівна);

- селі Степанівка Аургазинського району (директор школи – Баришнікова Галина Леонідовна);

- в середній загальноосвітній школі № 9 Кіровського району міста Уфи (директор – Мозговий Валерій Олександрович).

Предмети українознавчого циклу також вивчаються у 2-х недільних школах міста Уфи - Національній українській недільній школі ім. Т.Г. Шевченка (директор – Тарасова Маргарита Владиківна), Національній українській недільній школі «Злагода» (директор – Хайрулліна (Кіріченко) Олена Миколаївна) та в українській недільній школі міста Салават (директор – Султанбєкова-Романенко Наталія Олександрівна). Пізнають українську мову малята дитячого садочку у селі Золотоношка Стерлітамацького району.

На жаль, довелося зазнати і деяких втрат у досягнутому. З 2009 року припинила свою діяльність з причини відсутності дітей шкільного віку неповна загальноосвітня школа у селі Санжарівська Чишминського району – одна з перших, де було введено українську мову. Перестав існувати Український національний центр «Дзвіночок» Дьомського району міста Уфи. З 2004 року не здійснюється набір до Уфимського педагогічного коледжу № 1 міста Уфи, де студенти відділення «Навчання в початкових класах» оволодівали додатковою спеціальністю «Учитель української мови». Та, попри існуючі проблеми, Башкортостан і сьогодні залишається єдиним регіоном у Росії, де на державному рівні задовольняється право української національної меншини на освіту рідною мовою.

Протягом 12 років у вищій ланці системи української національної освіти чільне місце займає Уфимська філія Московського державного гуманітарного університету імені М.О. Шолохова як один із перших вузів в Російській Федерації, де здійснюється підготовка викладачів української мови на бюджетній основі. Система національної освіти, котру вдалося створити українцям Башкортостану, сьогодні є тією реальністю, про котру мріє переважна більшість українських товариств у Росії, гідним взірцем для наслідування і яскравим прикладом того, що лише спільними зусиллями влади та патріотів своєї справи можна здійснити задумане! Пишаймося, бо ми, українці, – варті того!

Юлія СІРЕНКО.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Адігамова - Куделя Тетяна Миколаївна

Гімазетдінова - Золотухіна Людмила Федорівна

Ліхман Катерина Петрівна

Миндрул Раїса Анатоліївна

Сіренко Юлія Валеріївна

Тарасова Маргарита Владиківна

Тесленко Олена Олексіївна

Хайрулліна Олена Миколаївна

Юнак Марина Львівна

Національна українська недільна школа «Злагода-Согласие» міста Уфи, Юлія Сіренко та Олена Хайрулліна

На світлинах: Директор української недільної школи «Злагода» міста Уфи Хайрулліна - Кириченко Олена Миколаївна. Адігамова - Куделя Тетяна Миколаївна. Гімазетдінова - Золотухіна Людмила Федорівна. Ліхман Катерина Петрівна. Миндрул Раїса Анатоліївна. Сіренко Юлія Валеріївна. Тарасова Маргарита Владиківна. Тесленко Олена Олексіївна. Хайрулліна Олена Миколаївна. Юнак Марина Львівна. Національна українська недільна школа «Злагода-Согласие» міста Уфи, Юлія Сіренко та Олена Хайрулліна.

Додаток:

Деякі дані про працівників української освіти Республіки Башкортостан

Олена Миколаївна Хайрулліна, дівоче прізвище Кириченко - родом з села Братське Красноперекопського району Автономної Республіки Крим, закінчила Київський державний інститут культури ім. О. Корнійчука за фахом «Культосвітній працівник».

Людмила Федорівна Гімазетдінова, дівоче прізвище Золотухіна - родом з села Дзюньків Плисківського району Винницької області. Обидві вони приїхали до Башкирії за своїми чоловіками.

Маргарита Владиківна Тарасова, директор Національної української недільної школи ім. Т.Г. Шевченка при муніципальному освітньому закладі середній загальосвітній школі №9 Кіровського району м. Уфи (вона - дочка першої директорки цієї недільної української школи Віліни Георгіївни Вахітової) і вчителька українського фольклору.

Викладають предмети українознавчого циклу у школах республіки:

- СЗОШ с. Золотоношка Стерлітамацького району РБ - вчителька Тесленко Олена Олексіївна,

- СЗОШ с. Степанівка Аургазинського району РБ - вчителька Юнак Марина Львівна,

- СЗОШ с. Іваненково-Троїцьке Благоварського району РБ - вчителька Адігамова (Куделя) Тетяна Миколаївна,

- НЗОШ с. Санжарівка Чишминського району РБ - вчителька Ліхман Катерина Петрівна.

- Національна українська недільна школа міста Салават РБ - вчителька Миндрул Раїса Анатоліївна,

- Національна українська недільна школа «Злагода-Согласие» - директор Хайрулліна Олена Миколаївна, вчителі українського декоративно-прикладного мистецтва - Дінара Масгутівна Габбасова та Сергій Вікторович Обухов.

- Національна українська недільна школа ім. Т.Г. Шевченка на базі СЗОШ №9 - вчителька Гімазетдінова (Золотухіна) Людмила Федорівна.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка