lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 II Міжнародна науково-практична конференція 'Українська мова у світі'
Логотип МІОК
Логотип МІОК

Прес-реліз

Міжнародний інститут освіти, культури та зв'язків з діаспорою 8-9 листопада 2012 року провів ІІ Міжнародну науково-практичну конференцію «Українська мова у світі». Символічно, що конференція проходила у день української писемності та мови, який з 1997 року в Україні відзначають 9 листопада. До речі, перша конференція, що відбулася 2011 року, проходила 21 лютого, у Міжнародний день рідної мови.

І це невипадково: адже рідна мова - потужний інструмент збереження національної ідентичності українців за кордоном, а її вивчення і збереження - один зі найголовніших напрямків роботи українських громад у світі. Саме про те, як вивчати українську мову за кордоном, як організувати навчання, якими є перспективи, напрацювання і проблеми української лінгводидактики, й говорили учасники конференції.

До участі в конференції зголосилося 72 учасники з різних регіонів України, а також з 10 країн: Австралії, Аргентини, Вірменії, Канади, Німеччини, Польщі, Придністров'я, Російської Федерації, Словаччини та Угорщини. Представники кафедр україністики закордонних та українських університетів, а також українських шкіл різного типу, що функціонують у різних країнах, розповіли про свій досвід роботи, поділилися здобутками, обговорили актуальні проблеми.

У доповіді на відкритті конференції директор МІОК Ірина Ключковська наголосила: «Кожна держава, яка дбає про своє ім'я у світі, про свій престиж, авторитет, свої інтереси, турбується про поширення своєї мови у міжнародній спільноті, вкладаючи значний інтелектуальний та матеріальний ресурс у цю справу. Для того, аби українська мова звучала у світі, Україна повинна ідентифікувати себе як усередині, так і назовні, як окремість, як іншість від усього різноманіття, що її оточує».

Робота конференції проходила у формі трьох круглих столів: «Навчально-методичне забезпечення з української мови як іноземної», «Українознавчі осередки у світі», «Методика викладання української мови як іноземної». Також учасники мали змогу ознайомитися з новими підручниками і посібниками з УМІ, зокрема МІОК презентував свій новий навчальний посібник - книгу для читання з вправами «Мандрівка Україною» (рівень В2).

Учасники конференції також мали змогу взяти участь у майстер-класах, які провели запрошені лектори - Малгожата Смеречняк з Катовіце (Польща) і Віра Маковська з Грайфсвальда (Німеччина).

Живою і яскравою ілюстрацією того, наскільки добре можна вивчити українську мову за кордоном, став виступ студентського театру університету ім. А. Міцкевича (Познань). Молоді актори не лише виявили добрі мовні знання, але й подарували учасникам справжню естетичну насолоду, блискуче поставивши виставу «Ніч перед Різдвом» за твором М. Гоголя.

Також учасники та гості конференції мали змогу переглянути фільм продюсера українського походження з Канади Даніель Стоділки «Відродження королівства: скарби Галичини», побувати на екскурсії центром Львова, а найголовніше - поспілкуватися з колегами й однодумцями, вивчити досвід і заявити про себе. Адже конференція - чудова нагода для нав'язування контактів, домовленостей щодо подальшої спільної роботи, розробки планів на майбутнє.

Оргкомітет конференції щиро дякує усім учасникам за цікаві доповіді, участь у дискусіях, презентаціях і обговореннях, а найголовніше - за професіоналізм, активність і небайдужість. Адже, за словами Ірини Ключковської, «констатуючи появу нової української присутності у світі та збільшення ареалу функціонування української мови у світі, що поширюється головним чином через українську діаспору та завдяки створенню українознавчих освітніх осередків, мусимо ствердити, що ці процеси відбуваються виключно завдяки героїчним зусиллям наших людей, які опинилися за межами України за різних обставин і причин».

Зоряна ХАРІВ

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Виставка українських навчальних видань
Виставка українських навчальних видань
Відкриття конференції
Відкриття конференції
Учасники конференції
Учасники конференції

На світлинах: Логотип МІОК. Виставка українських навчальних видань. Відкриття конференції. Учасники конференції.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка