lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 До 120-ліття від дня народження Леся Курбаса

Лесь КурбасВ Москві вшанували пам’ять великого українського митця, театрального режисера, теоретика театру й драматурга

У Культурному центрі Украни в Москві вшанували пам’ять великого українського митця, театрального режисера, теоретика театру й драматурга Леся Курбаса, блискучий талант якого в першій половині ХХ ст. дав нове дихання українському театрові, вивів його на світовий рівень.

До 120-ліття Леся Курбаса в Центрі відбулася творча зустріч із народним депутатом України, заступником голови Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України, головою Національної спілки театральних діячів України Лесем Танюком і доктором мистецтвознавства, академіком Академії мистецтв України, директором Національного центру театрального мистецтва України ім. Леся Курбаса Неллі Корнієнко.

Неллі Корнієнко, презентуючи свої книги “Режиссерское искусство Леся Курбаса” (М., 2006) і “Лесь Курбас. Репетиція Майбутнього (К., 2007)”, розповіла про життя великого майстра, відзначивши особливості кожного окремого періоду, від студентських років, створення і діяльності славетного Мистецького об’єднання “Березіль” до загибелі поміж інших діячів українського “Розстріляного відродження”.

“У центрі його пошуків завжди була людина, модель відносин Людини й Світу”, – сказав на вечорі про Леся Курбаса Лесь Танюк. Він наголосив на тому, що Курбас завжди виступав проти будь-яких спроб стандартизації людини, проти “мистецтва на смак і колір членів міської ради”, яке нав’язували радянські керманичі.

На пам’ятній зустрічі виступили також кандидат мистецтвознавства, доцент кафедри історії національного театру Російської академії театрального мистецтва Анна Степанова і старший науковий співробітник відділу рукописів Державного центрального театрального музею ім. О. Бахрушина Галина Девятова. Вони погоджувалися з думкою видатного актора та режисера Всеволода Мейерхольда, що Лесь Курбас був “кращим режисером Радянського Союзу”. Галина Девятова, зокрема, розповіла про свої враження від публікацій Курбаса в старій київській періодиці, від його невтомних пошуків вищих духовних цінностей і новітніх шляхів розвитку мистецтва.

Високий рівень зацікавленості постаттю Леся Курбаса та й взагалі історією українського театру виявили присутні науковці Москви – доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри зарубіжного театру РАТМ Олексій Барташевич, кандидат історичних наук, доцент кафедри світової політики Російського державного гуманітарного університету, завідувач директора Історико-архівного інституту Ольга Павленко, заслужений діяч мистецтв Росії Василь Немирович-Данченко, інші відомі мистецтвознавці, театральні діячі й українська громадськість міста.

Наприкінці лютого, під час відзначення ювілею Леся Курбаса, в Культурному Центрі України відбулося відкриття фотовиставки “Театр Леся Курбаса”, створеної на основі матеріалів із фондів Музею театрального, музичного та кіномистецтва України. В експозиції представлені рідкісні сімейні фотографії Курбаса та його рідних, відображені студентські роки, роки Київського “Молодого театру” й театру “Березіль”, представлено світлини з вистав, програмки, інші документи, пов’язані з життям і творчістю режисера. Серед свідчень про останні роки життя майстра – програмка останньої вистави “Аристократи”, копії списків на розстріл та сфальсифікованого “Свідоцтва про смерть”.

Виступає директор Національного центру театрального мистецтва України ім. Леся Курбаса Неллі Корнієнко

Оновлений меморіальний комплекс Леся Курбаса у Харкові

На світлинах: Лесь Курбас. Виступає доктор мистецтвознавства, академік Академії мистецтв України, директор Національного центру театрального мистецтва України ім.Леся Курбаса Неллі Корнієнко. Оновлений меморіальний комплекс Леся Курбаса у Харкові. 

Юрій БЕЗКРОВНИЙ,

Інформаційна служба Культурного центру України в Москві

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Оновлений меморіальний комплекс Леся Курбаса відкрили у Харкові

Оновлений меморіальний комплекс видатного театрального режисера Леся Курбаса відкрили у Харкові. Цього року в Україні відзначатимуть 120 років з дня народження митця.

Вперше пам'ятник на могилі відомого театрального діяча відкрили 14 років тому.  Проте в останні роки меморіал опинився в аварійному стані, через нестійкість ґрунту.  Напередоні ювілею видатного театрального режисера мистецька громада міста заявляє про необхідність встановлення  пам'ятника Лесю Курбасу у центрі Харкова.  В цьому місті режисер працював  в авангардному театрі "Березіль", де здійснив чимало своїх найкращих постановок.

Неллі Корнієнко, працівниця Національного центру Леся Курбаса: "Ми мали митця 21-22 століття. Це абсолютно сьогодні зрозуміло після реконструкції його вистав. Отже, вперед до Курбаса. Це людина, яка вважала, що театр є парламентом держави, що культура важливіша від інших сфер діяльності, що виявилося у 21 столітті правдою."

http://5tv.com.ua/newsline/184/0/38976/

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка