lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Тарас Шевченко як постать світового значення
Шевченку - 200 років
Шевченку - 200 років

Українці вшановують 200-річчя з дня народження великого Кобзаря

5 березня 2014 року з ініціативи Української Всесвітньої Координаційної Ради у сесійному залі Верховної Ради України відбулися парламентські слухання на тему: «Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)». Участь у слуханнях взяли народні депутати України, представники Уряду, видатні шевченкознавці, літератори, громадські діячі як з України так і з-за кордону. Від УВКР виступили Голова УВКР Михайло Ратушний, заступник голови УВКР, представник українців Росії Тарас Дудко, віце-президент СКУ, голова Європейського Конгресу України Ярослава Хортяні. Українців Канади представляв відомий вчений і громадський діяч Марко Супрун.

Цього ж дня відбулося засідання Президії УВКР, де було розглянуто чотири питання. Про загальну політичну ситуацію та роль закордонного українства говорив, зокрема, Михайло Ратушний, голова УВКР. Він зупинився на головних політичних подіях останнього часу, відзначивши при цьому неоціненну роль українських громад за кордоном, які брали активну участь у підтримці Майдану, проводячи мітинги, пікети, виступаючи у ЗМІ, надсилаючи відповідні заяви, надаючи пожертви, збираючи гуманітарну допомогу. Останнім часом закордонні українські громади зосередилися на тому, щоб уряди країн їхнього проживання виступили на захист України від воєнної агресії Росії.

Про відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка інформувала присутніх Ольга Кобець, заступник Голови УВКР, голова секретаріату. Вона відзначила, що ще рік тому УВКР прийняла рішення про створення Світового ювілейного комітету з відзначення 200-річчя Тараса Шевченка. Голова УВКР Михайло Ратушний увійшов також до Громадського комітету, створеного Верховною Радою України, де теж ішлося про відзначення 200-річчя Т. Шевченка. З ініціативи УВКР проведені парламентські слухання «Тарас Шевченко як постать світового значення (до 200-річчя з дня народження)», УВКР проводить поїздку до могили Тараса Шевченка в Каневі. Проведена також акція «Тарасова верба», внаслідок якої до українських громад у світі передано паросток Тарасової верби, яка була посаджена в Стрийському парку у Львові українськими письменниками, які привезли пагінець верби, посадженої Т. Шевченком у засланні. Усі українські громади мали свій план відзначень Шевченкового ювілею, і тепер потрібно весь цей матеріал узагальнити та опублікувати.

Валентин Пилипчук, член Президії УВКР, розповів про те, що виконано рішення попереднього засідання Президії УВКР щодо нагородження членів УВКР ювілейною медаллю «До 200-річчя Тараса Шевченка». Ця медаль виготовлена з ініціативи сургутських українців Росії і нею будуть відзначені найактивніші члени УВКР за рекомендаціями відповідних громад.

6 березня 2013 року в приміщенні Київського національного Університету ім. Тараса Шевченка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Тарас Шевченко - в Україні та діаспорі. До 200-річчя від дня народження». Участь у заході взяли представники українських громадських організацій в Україні та за кордоном, відомі шевченкознавці та дослідники життя і творчості Великого Кобзаря, представники громадськості.

З вітальним словом до присутніх звернувся Сергій Вижва, проректор з наукової роботи, професор КНУ імені Тараса Шевченка, який відзначив непроминальну важливість Шевченкової постаті у всій історії Університету імені Т. Шевченка, для всіх українців.

Про проблему Тараса Шевченка в сучасному культурному просторі України говорив доктор філологічних наук, професор, академік НАН України, директор Інституту літератури ім. Т.Г.Шевченка НАН України Микола Жулинський. Голова Європейського Конгресу Українців, член Президії УВКР Ярослава Хортяні виступила з доповіддю про роль Тараса Шевченка для гуртування українських громад у Західній Європі. Також, слово мали Герой України письменник Юрій Мушкетик, член Президії УВКР, голова ВУТ «Просвіта» Павло Мовчан, Герой України, перший голова УВКР, поет Іван Драч, член Президії УВКР, професор, завідувач кафедри Київського міжнародного університету Іван Ющук. Кожен з них знайшов особливо проникливі слова про роль Тараса Шевченка як в їхньому особистому житті, так і в житті України в цілому, особливо на сучасному етапі її історії.

З великою увагою присутні вислухали доповідь Тараса Дудка, заступника Голови УВКР, доктора медичних наук, академіка Російської академії природничих наук (Москва). Уродженець Києва, він із щирим хвилюванням розповів, як постаті Тараса Шевченка і його дядька по матері Олександра Довженка супроводжують його протягом усього життя. Це дає велику наснагу для подальшого гуртування українців у Москві, випуску нових книжок та журналів.

Валентин Пилипчук, член Президії УВКР, постійний представник Об'єднання Українців Росії в Україні, виступив із доповіддю «Вшанування пам'яті Тараса Шевченка у сучасній Росії», де було предметно показано, як багато зроблено громадськістю Росії навіть у цих складних історичних умовах для вшанування пам'яті великого українця.

Завершила наукову частину конференції Надія Орлова, завідуюча Літературно-меморіальним музеєм Тараса Шевченка в Києві, виступивши з доповіддю про Шевченка-художника, підкресливши, що саме академіка Шевченка ще мало ми знаємо, мало популяризуємо.

У дискусії виступили представниці Всеукраїнського жіночого товариства імені Олени Теліги Марія Кушмет (Донецьк) і Тетяна Шаленко (Львів). Вони донесли до присутніх живий подих сучасності, який, попри всі намагання ворогів, завжди уособлюватиме народну міць і живу постать його генія Тараса Шевченка.

7 березня 2014 року делегація УВКР вирушила до Канева, аби вшанувати пам'ять великого Кобзаря. Відбулося урочисте покладання квітів до могили Тараса Шевченка та спільне читання молитви «Отче Наш». Делегація УВКР відвідала Музей Шевченка та мала змогу оглянути цікаву виставку картин, намальованих Кобзарем.

Також на Чернечій Горі відбулось нагородження, закордонних українців, перших лауреатів Ювілейної Медалі УВКР «200 річчя Тараса Шевчена». Лауреатами стали: Тарас Дудко (Москва), Тетяна Лебединська (Санкт-Петербург), Ярослава Хортяні (Угорщина), Василь Антонів ("Славутич" Москва), Володимир Нарозя (Киргистан), Валентин Пилипчук (Камчатка).

Передрук з сайту УВКР.

http://www.uvkr.com.ua/news/6292

Додаткова інформація:

http://rada.gov.ua/news/Novyny/Parlamentski_slukhannya/89057.html

http://avtonomia.net/2014/03/07/vundervaffe-verhovnoyi-radi-kobzar/

http://golosukraine.com/publication/kultura/parent/22848-shevchenko-tut-i-teper/#.UyYFUfl_tYc

http://www.npu.edu.ua/index.php?option=com_content&view=article&id=2648%3A2014-03-06-07-06-49&catid=9%3Ass&lang=en

http://gazetavv.com/news/policy/111410-taras-shevchenko-ye-obyednavchoyu-postattyu-dlya-ukrayini-turchinov.html

http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/printable_article?art_id=247078557

http://www.unian.ua/politics/893401-u-radi-kritiku-shevchenka-z-boku-kpu-zustrili-vigukami-komunyaku-na-gillyaku.html

http://nashgorodok.km.ua/index.php/news/170-parlamentski-slukhannia

Парламентські слухання на тему 'Тарас Шевченко як постать світового значення'
Парламентські слухання на тему 'Тарас Шевченко як постать світового значення'
Нагородження закордонних українців, перших лауреатів Ювілейної Медалі УВКР '200 річчя Тараса Шевченка' відбулося тут, на Чернечій горі у Каневі.
Нагородження закордонних українців, перших лауреатів Ювілейної Медалі УВКР '200 річчя Тараса Шевченка' відбулося тут, на Чернечій горі у Каневі.

На світлинах: Парламентські слухання на тему: «Тарас Шевченко як постать світового значення». Нагородження закордонних українців, перших лауреатів Ювілейної Медалі УВКР «200 річчя Тараса Шевченка» відбулося тут, на Чернечій горі у Каневі.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка