lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Сепаратизм не пройде!
Алла Акіменко
Алла Акіменко

Понад 90% мешканців Сумщини засуджують агресію з боку РФ та виступають за унітарність своєї держави

Поки у Донецьку, Луганську, Харкові лунають постріли під час збройних сутичок, спровокованих підконтрольними російським спецслужбам сепаратистами, у Сумах найуживанішою «зброєю» залишаються мирні акції. Сумчани одностайно демонструють своє неприйняття спроб розділити Україну. Активісти громадського об'єднання «Майдан» на чолі з Віктором Казбаном закликали громадян щонеділі проводити на головних площах міст та сіл акції на підтримку єдності рідної держави. «У Сумах постійно проходять віче та мітинги проти сепаратизму, діє постійне наметове містечко активістів, і саме тому, що ми активізуємо громадськість, ситуація досі залишається стабільною», розповідає Віктор Казбан.

Один з останніх мітингів ознаменувався підняттям на площі Незалежності кримсько-татарського прапора - на знак солідарності з народом, який не визнає російської експансії в Україну. Місцеві автомайданівці розповсюджують листівки з номерами телефонів, за якими можна повідомляти про факти прояву сепаратистів на території області.

Не забувають на Сумщині і про тих, кому з реальною зброєю доводиться мати справу за службовими обов'язками. Місцеві правоохоронці днями успішно перевірили свою боєготовність. За словами ініціатора навчань, начальника УМВС області Анатолія Річкаля, їх необхідність викликана складною соціально-політичною ситуацією, яка склалася на Сході держави. Аби не допустити розгортання подібного сценарію в Сумській області, перевірити бойову підготовку правоохоронців та навчити їх діяти в екстремальних ситуаціях, бійці спецпідрозділів міліції, в умовах наближених до реальних, продемонстрували тактику дій при затриманні озброєних злочинців, які захоплюють приміщення. Навчання показали: до відсічі сепаратистам наші силовики готові.

Проте, буває й інша зброя: як-от гумор. Так, поблизу українсько-російського кордону журналісти побачили деякі вітчизняні бетеери, на яких красується напис «На Москву!». Як пояснили самі вояки, це, звісно, жарт, але у багатьох він підіймає бойовий дух. На кордоні також можна побачити дерев'яні щити з написом «Щиро просимо на Сумщину - край партизанської слави». Звичні за радянських часів слова набули сьогодні зовсім інакшого значення…

Дані соціологічних досліджень підтверджують: абсолютна більшість сумчан виступають за цілісність України. Про це заявив голова Сумської облдержадміністрації Володимир Шульга. За його словами, нині ситуація у регіоні спокійна. Служби працюють у посиленому режимі, покращено охорону стратегічних об'єктів та адміністративних будівель, у тому числі, і в районах.

Сумські прикордонники перешкоджають в'їзду на територію держави підозрілих осіб. Так, під час оформляння потяга сполученням «Москва-Київ» у залізничному пункті контролю «Конотоп» ними було виявлено 36-річного громадянина Росії, котрий перевозив газети, брошури і листівки агітаційного характеру, зміст яких спрямований на дестабілізацію ситуації в Україні. За результатами перевірки пасажиру відмовлено у пропуску на територію України.

Ще двох громадян Росії, які на автомобілі «HUMMER Н2» незаконно перетнули кордон з Росії в Україну поза пунктом пропуску «Катеринівка», затримала неподалік від кордону група реагування відвідділу прикордонної служби «Шалигіне» імені Петра Калнишевського. Близько 4-ї години ранку прикордонним нарядом в пункті пропуску «Катеринівка» за допомогою приладу тепловізійного спостереження на напрямку н.п. Городище (Росія) - н.п. Катеринівка (Україна) було помічено рух автомобіля, який перетнув кордон з Росії поза пунктом пропуску та рухався вглиб території України. Прикордонники негайно організували заходи щодо його затримання. Невдовзі в ході переслідування групою реагування було затримано автомобіль «HUMMER Н2» російської реєстрації без вантажу з двома громадянами Росії 1981 та 1994 років народження. Затримані чоловіки пояснили, що вони мали намір потрапити на територію України «з метою ознайомлення з обстановкою, яка склалася в державі та настроями громадян України». За незаконне перетинання державного кордону України подальшу долю затриманих росіян вирішить суд.

Не втрачають своєї пильності й активісти. Так,18 квітня до конотопського штабу Правого Сектору надійшла інформація про підозрілу автівку марки "Шевроле- Авео" з харківськими номерами та людьми спортивної статури в ній на трасі Суми-Конотоп. Підозру викликало також те, що молодчики зовсім не орієнтувалися на місцевості та питали у селян, як потрапити в Суми. Взаємодіючи зі Службою безпеки України, активісти з'ясували, що автомобіль арендований у Харкові громадянами Російської Федерації. Коли машину затримали на одному з громадських блок-постів, споруджених активістами, виявилося, що двоє з молодчиків - агенти ГРУ РФ, які приїхали налагоджувати агентурну сітку на Сумщині. Наразі ними опікуються відповідні органи, повідомив координатор ПС на Сумщині Микола Сурженко.

Очевидно, комусь Правий Сектор, наче кістка в горлі. Про це свідчить хоча б такий факт: нещодавно оселю Віталія Ляшка - лідера осередку Правого Сектора у місті Шостка Сумської області обстріляли з автомата. «Півгодини тому стріляли мені у вікно, - написав він у Фейсбуці. - Трохи не вбили молодшого сина. Куля пройшла у 20 сантиметрах від нього. Бізнесу не маю. Висловлюю патріотичні переконання. Підозрюю проросійських зрадників. Вони відомі всім у місті…».

Стався й ще один гучний інцидент: сумського журналіста, одного з організаторів Майдану Євгена Положія жорстоко побили. На відомого громадського діяча, головного редактора газети «Панорама» напали невідомі та завдали йому тяжких травм. Про це повідомила дружина журналіста Ганна Положій. «Сьогодні, 15 квітня, о 22.00 Євгена Положія жорстоко побили у власному гаражі. Він приїхав додому, загнав машину в гараж, не встиг вийти з авто, як отримав удар по голові, його кинули на підлогу, заламали руки і били», - написала жінка у Фейсбуці.

Євген Положій - один з активістів сумського Майдану. Свого часу він став ініціатором підписання представниками сумських ЗМІ заяви протесту проти прийнятих Верховною Радою України антидемократичних законів, що обмежували права і свободи українських громадян. Активний учасник акцій спротиву проти режиму Януковича, він неодноразово отримував погрози на свою адресу.

«Майже тиждень моя сім'я - дружина і двоє маленьких дітей - змушені переховуватися, - повідомляв пан Положій на початку лютого нинішнього року. - Останні кілька днів з різних джерел і від різних осіб на мою адресу надходять «поради» та інші «побажання»… Якщо зі мною чи моєю сім'єю трапиться щось погане, то всю відповідальність я покладаю на Партію регіонів…».

Тоді ж на сайті Сумського відділення Партії регіонів було опубліковано заяву, в якій «регіонали» зарахували до опозиціонерів та екстремістів» декількох мешканців міста Суми, першим серед яких було названо прізвище саме Євгена Положія.

З ініціативи Сумського прес-клубу представники місцевих ЗМІ підписали заяву, адресовану владі, правоохоронним органам та політичним силам, з вимогою негайного розслідування справи щодо нападу на сумського журналіста.

«Журналіст у сучасному світі є постійним об'єктом агресії з боку тих, хто не визнає демократичних цінностей свободи слова, не хоче чути правди про себе, - йдеться у документі, - Відомо, як багато журналістів постраждали та продовжують зазнавати фізичного і морального тиску протягом останніх подій в Україні. Ми закликаємо колег у цей непростий час до більшої згуртованості, солідарності, до ретельнішого виконання правил професійної етики й відповідальності за свої матеріали».

Як стало відомо, напад на Положія скоєно двома молодиками спортивної зовнішності у балаклавах. Дружина Євгена розповіла, що невідомі діяли «професійно», не зронивши й слова. Один з них тримав Євгена, а інший наносив удари. До лікарні журналіст потрапив з відкритим вивихом лівої руки, численними забоями та струсом мозку. Тяжка травма через ушкодження м'яких тканин потребуватиме довгого та серйозного лікування.

Наразі невідомо, хто саме скоїв злочин, однак усе свідчить про те, що напад пов'язаний з професійною та громадською діяльністю Євгена Положія, адже ні грошей, ні цінних речей у журналіста невідомі не забрали. Не виключено, що журналіст міг постраждати від рук російських спецпризначенців, які таким чином намагаються нейтралізувати найбільш небезпечних для реалізації путінського сценарію громадян.

За фактом побиття Євгена Положія відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 296 КК України - хуліганство. Проте, зважаючи на всі обставини, представники сумських ЗМІ вимагають перекваліфікувати справу на таку, що передбачає більш суттєве покарання: умисне тяжке тілесне ушкодження чи замах на вбивство.

Тим часом Сумщина відгородилася від РФ чотирьохметровим ровом. В області копають вздовж українсько-російського кордону рів завширшки 4 метри і завглибшки 2 метри. Він має стати перешкодою для переміщення російської військової техніки на українську територію. Про це повідомив голова Сумської обласної державної адміністрації Володимир Шульга. За його словами, на сьогоднішній день довжина рову становить близько 20 км.

Прикордонники Сумського прикордонного загону працюють у посиленому режимі. Зокрема, при управлінні загону створено координаційний штаб, завданням якого є забезпечення діяльності військових формувань та правоохоронних органів, пов'язаної із захистом державного кордону України. До новоствореного штабу увійшли прикордонники, співробітники СБУ, МВС, військовослужбовці ЗС України та працівники прокуратури Сумської області.

Долучаються до охоронних заходів і загони самооборони: протягом останніх днів на усіх підступах до міста Суми почали з'являтися блок-пости, зведені силами активістів. Вони обладнуються засобами освітлення, встановлюється цілодобове чергування. Головна мета - забезпечите оперативне реагування у випадку загрози вторгнення.

За словами Володимира Шульги, сьогодні суспільно-політична ситуація на Сумщині контрольована, немає «зелених чоловічків» і російських триколорів над адмінбудівлями. Час від часу правоохоронці локалізують спроби окремих осіб дестабілізувати ситуацію: переважно йдеться про громадян РФ, які прибули в Україну під виглядом мирних громадян, але насправді мають на меті сприяти розколу української держави. Що ж до настроїв самих мешканців, то, за оцінками соціологів, близько 90% жителів Сумщини виступають за унітарність України та засуджують агресію з боку РФ. У тому числі це стосується і північних районів області, де проживає переважно російськомовне населення.

Алла АКІМЕНКО, журналіст.

м. Суми.

nebokray@ ukr.net

Додаткова інформація:

http://www.gorod.sumy.ua/news_14998.html

http://rama.com.ua/komitet-po-zashhite-zhurnalistov-nyu-york-prizyivaet-provesti-tshhatelnoe-rassledovanie-izbieniya-evgeniya-polozhiya/

http://www.dancor.sumy.ua/news/newsline/132700

http://sm.gov.ua/ru/2012-02-03-07-53-57/5937-volodymyr-shulha-ideya-federalizatsiyi-nepryynyatna-dlya-sumshchyny.html

http://sm.gov.ua/ru/2012-02-03-07-53-57/5927-na-sumshchynu-prybuly-predstavnyky-obsye.html

http://sm.gov.ua/ru/2012-02-03-07-53-57/5926-sumshchyna-dopomahaye-pereselentsyam-z-krymu.html

http://www.oblrada.sumy.ua/actual/12431-golovnyj-militsioner-sumshchyny-dopoviv-deputatam-pro-stan-ohorony-porjadku-na-terytoriji-oblasti.html

Учасники народного віче в Сумах виступають за єдність України
Учасники народного віче в Сумах виступають за єдність України
Сумські правоохоронці тренуються протистояти силовим діям загарбників
Сумські правоохоронці тренуються протистояти силовим діям загарбників
Бойова готовність сумської міліції на високому рівні
Бойова готовність сумської міліції на високому рівні
Група реагування Сумського прикордонного загону
Група реагування Сумського прикордонного загону
Сумські прикордонники затримали порушників кордону, що рухалися на автомобілі HUMMER
Сумські прикордонники затримали порушників кордону, що рухалися на автомобілі HUMMER
На підступах до Сум з'явилися блок-пости, споруджені активістами
На підступах до Сум з'явилися блок-пости, споруджені активістами
Журналіст та громадський діяч Євген Положій постраждав від нападу невідомих
Журналіст та громадський діяч Євген Положій постраждав від нападу невідомих

На світлинах: Алла Акіменко. Учасники народного віче в Сумах виступають за єдність України. Сумські правоохоронці тренуються протистояти силовим діям загарбників. Бойова готовність сумської міліції на високому рівні. Група реагування Сумського прикордонного загону. Сумські прикордонники затримали порушників кордону, що рухалися на автомобілі HUMMER. На підступах до Сум з'явилися блок-пости, споруджені активістами. Журналіст та громадський діяч Євген Положій постраждав від нападу невідомих.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка