lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 І знов, як завжди: Вибори без вибору
Ігор Роздобудько

18 вересня в Росії відбулися вибори до Державної Думи.

Ходив 18 вересня на вибори. Проголосував за «Парнас». До речі, за мажоритарним списком від «Парнасу» в нашому районі (Новомосковський округ Москви) був українець, Олег Безніско, родом з Кам'янського (донедавна Дніпродзержинськ). Але у виборчій агітації він ніяк себе не виявив, за весь час нічого не почув і не побачив не про нього, не від нього. Взагалі, агітація йшла тільки за кандидата ЄдРа, Сабліна, що цікаво - також вихідця з України, уродженця Маріуполя. Так що Україна «рулить», без неї нікуди... :)

На дільниці 90 % було пенсіонерів, при чому такі руїни поповзли голосувати, яких я років двадцять на вулиці не бачив. Та ще солдати з військової частини - прийшли строєм. Молодь проігнорувала. Я голосував десь о 14-й годині, в списку нашого 18-квартирного будинку був першим. Так що отак. Без чудес.

Цікаво, що за даними ЦВК, на 19:00 18 вересня на виборах проголосувало лише 39,37% виборців, через годину закрилися ділянки на території Центральної Росії, ще через годину – у Калінінграді, а в результаті, наступного дня ЦВК оприлюднив вже іншу цифру – 47,7%. Але і ця цифра свідчить про те, що більшість населення країни ці вибори проігнорувало. А це є досить тривожним дзвіночком для влади – як ми знаємо на прикладі СРСР пізніх часів, байдуже населення за постійного погіршення економічної ситуації дуже швидко перетворюється на противників діючого режиму.

Красномовним показником ситуації на цих виборах є і данні екзіт-полів, порівняння яких з офіційними результатами показують на скільки дійсно прозорими ці вибори можуть вважатися. За даними провладного (а інших в Росії зараз просто не залишилося) Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ) за «Єдину Росію» проголосувало 44,5% виборців, тобто навіть менше половини з тих, хто взагалі прийшов на ці вибори. Хороші результати, згідно з даними екзіт-полів показала демократична партія «Яблуко», лідер якої Григорій Явлінський (знов таки уродженець України), рішуче виступає проти анексії Криму та війни на Донбасі. «Яблуко», згідно з повідомленнями ВЦИОМ, хоча й не набрало прохідних 5%, але значно випередило всі бутафорські прокремлівські рухи (8 партій), і зайняло почесне п’яте місце після звичайних путінських мастодонтів – ЄР, КПРФ, ЛДПР та «Справедливої Росії». Яскравим штрихом до загальної картини є і той факт, що 35% респондентів після виходу з виборчої дільниці взагалі відмовилися відповідати, за кого вони проголосували. Такої великої кількості відмовників ніколи не було до того, що свідчить про значну заляканість громадян. І це не дивно, адже державне телебачення Росії, інші мас-медіа, давно вже привчають росіян дивитися на тих, хто не любить Путіна, як на ворогів держави. Здавалося б, серед тих відмовників значна кількість повинна бути саме тих, хто голосував за опозиційні «Яблуко» та «Парнас», і загальний відсоток голосів в кінцевому результаті для цих партій повинен був тільки збільшитися. Але після підрахунку 97,3 % бюлетенів, ми бачимо, що путінська «Єдина Росія» дивним чином набирає вже  54,17% за партійними списками, а «Яблуко» замість 3,5% що давали йому екзіт-поли, має у підсумку лише 1,94 %. Виходить, як не крути, а бути менше 50% в «Єдиної Росії» ніяк не може – це така сама закономірність, як і те, що Земля крутиться навколо Сонця.

Цікаво подивитися й на те, як голосують на виборах до Думи в Криму та Севастополі, територіях, на яких, як помпезно оголосило вчора російське телебачення, вибори до російського парламенту відбулися вперше за 100 літ (малася на увазі мабуть царська Дума). Так от, згідно з даними на 14:13 19 вересня, після обробки 98,4% голосів, в Криму офіційно проголосувало лише 49,1 % громадян з російськими паспортами, тобто більше половини потенційних виборців Криму до виборчих дільниць так і не дошли. Чи свідчить це про те, що й для кримчан закінчилася «руська весна» й у відношеннях з владою розпочалася «холодна осінь»? Хто знає? «Єдиній Росії» тут віддали свої голоси 72,83 % виборців, але й за тих, хто не визнають анексії Криму, «Яблуко» і «Парнас» проголосувало загалом біля 10 тисяч чоловік («Яблуко» -  4 971, «Парнас» - 3 962). Тобто й відважні люди в Криму все-таки є.

Ще гірша ситуація для влади у Севастополі – 46,8% виборців прийшло на вибори, за «Єдину Росію» проголосувало трохи більше від половини з них - 53,75%. «Яблуку» свої симпатії віддали 822 особи, «Парнасу» - 716, загалом 1,5 тисячі громадян міста. І це в  «оплоті російського флоту»! Україна може справедливо втішатися тим, що більшість громадян Криму так само як і українська влада, ці вибори проігнорувала. Тут є над чим замислитися.

Що чекає Росію далі? Відкривши наступного після виборів дня стрічку новин в інтернеті, відразу натрапив на повідомлення, що скоро в Росії замість ФСБ буде створене МГБ – Міністерство держбезпеки. Останнього разу в країні МГБ існувало за Сталіна та Берії. Чи вірним шляхом йдемо, товариші?

І на додаток: як голосували у Білгороді, на російській Слобожанщині:

https://www.facebook.com/olexij.zakharchenko/posts/10210869979210617

Ігор РОЗДОБУДЬКО

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додаткова інформація:

Выборы в Госдуму — 2016

https://ria.ru/infografika/20160918/1476912507.html

Опубликованы данные экзитполов на выборах в Госдуму

http://www.rbc.ru/politics/18/09/2016/57deb7589a794726335d63c5

Выборы-2016: первые данные экзит-полов

https://ria.ru/election2016/20160918/1477258670.html

В России будет создано Министерство госбезопасности из ФСБ, ФСО и СВР

http://www.vedomosti.ru/politics/news/2016/09/19/657533-ministerstvo-gosbezopasnosti

 

На світлинах: Ігор Роздобудько. Новітні наперстки. Денег нет, но вы держитесь! Все на выборы. Ну-ка, все вместе, уши развесьте! Карикатура Сергія Йолкіна. 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка