lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Допускай!» «Отпускай!» «Пропускай!»

Репортаж кореспондента  «Кобзи», очевидця  мітингу протесту  у Москві 10 серпня

10 серпня у  Москві відбувся велелюдний мітинг. За різними підрахунками він зібрав від 50 до 60 тисяч учасників. Як і дві попередні масові акції 27 липня та 3 серпня, цей мітинг  був демонстрацією протесту москвичів (за підтримки мешканців Московської та інших областей) проти незаконної відмови Центрвиборчкому (ЦВК) від реєстрації опозиційних кандидатів в депутати на чергових виборах до Московської міської Думи, призначених на 8 вересня цього року.

На відміну від «непогоджених» з московською міською владою попередніх акцій мітинг 10 серпня був «погоджений».  Він розпочався десь по другій годині дня та проходив загалом без перешкод приблизно до п’ятої вечора.

Як відомо, реакція влади на «непогоджені» акції, які проходили в столиці в липні та на початку серпня у вигляді «гулянь» по вулицям та бульварам, була дуже жорсткою. Поліцейські та нацгвардійці лупцювали людей кийками, хапали не лише учасників «гулянь», а й просто перехожих, що попадали в їх поле зору. Тисячі людей були затримані, доправлені в автозаках до поліційних відділень. Багатьох було заарештовано, проти них почалися слідчі та судові дії.

Зранку 10-го накрапував прохолодний дощик. Тому, збираючись на нібито «погоджений» мітинг, взяв з собою: парасольку, про всяк випадок паспорт, адаптер для зарядки акумулятора смартфона, щоденні ліки (що можна умовно назвати «набором протестанта») та вирушив на метро до станції «Красные ворота».

Близько другої від метро до місця проведення акції вже йшло чимало людей. Тому, петляючи провулками, йшов просто за натовпом. Дорогою, чим ближче до проспекту Сахарова, все частіше траплялися групи по 2-3 й більше автозаків, все більше підрозділів одягнутих в «камуфляж» силовиків, майже всі в «космічних» шоломах, з кийками. Втім, нічого незвичного в тому немає. За останні кілька років чисельність всіляких «правоохоронців» значно переважає чисельність особового складу власне російської армії. Більшість з них дислокована в столиці та області.  З ким збирається воювати влада?

На шляху від Садового до Бульварного кільця того місця проспекту Сахарова, де традиційно призначаються всілякі небажані громадські акції, ходу мітингарів в бік сцени-трибуни гальмували три поліційних кордони, розтягнених на всю ширину проспекту (близько 100 метрів).  Перші два з інтервалом щось 20 метрів один від одного. Третій кордон становила батарея апробованих рамок-металошукачів. Загалом швидкість просування не перевищувала кілька метрів за хвилину. Вже до початку акції весь простір проспекту довжиною близько 500 метрів був заповнений людьми з середньою щільністю 1-2 чи й більше чоловіка на квадратний метр. Це збігається з  відомою оцінкою загальної кількості учасників - не менше 50 тисяч.

Переважну більшість учасників складали молоді люди. Школярі, студенти, парами, групами, поодинці, багато дівчат. На плакатах над головами та в злагодженому скандуванні лунали гасла: «Допускай!» (до виборів), «Отпускай!» (з-під варти), які біля поліційних кордонів переходили в «Пропускай!». Як зазвичай, різнобарв’я прапорів, від червоних з серпами-молотками до помаранчевих з чорним надписом «Солідарності», білих з брунатним логотипом та надписом «Парнасу», та безлічі інших несистемних неконтрольованих (та напівконтрольованих) організацій, як от група зелено-чорних прапорів дивної сполуки націонал-анархістів, біля якої я  зупинився, не дійшовши 100 метрів до трибуни. Щось було негаразд з трансляцією гучномовцями виступів на трибуні, тому люди розважалися скандуванням нагальних знайомих гасел: «Россия будет свободной!» та ін. О четвертій розпочався концерт з виступів декількох популярних у молоді груп.

Не було, як вже кілька років по війні, українських прапорів, гасел, взагалі ця тема була відсутня. В мережі було повідомлення про чоловіка, який намагався розгорнути синьо-жовтого прапора. Люди навкруги йому не дозволили, обізвали провокатором, ледве не побили. Дійсно ставлення до української теми змінилось. Чи то втома, чи поступова але невпинна дія шаленої антиукраїнської пропаганди по всім майже без винятку ЗМІ, але факт. Може,  воно й на краще... Треба відпочити Росії без України, Україні від Росії. Нагальним, як ніколи, залишається заклик нашого земляка Миколи Хвильового: «Геть від Москви!»

Ближче п’ятої люди почали розходитись. Переважна більшість рухалась в бік станцій «Красные ворота» та «Комсомольская». О п’ятій вирушив додому і я, без перешкод добравшись до станції метро «Комсомольская». Проходячи повз ряди ОМОН, люди кричали «Дембель давай!».

Що сталось з тими, хто після шостої рушили в протилежному до «Комсомольської» напрямі, відомо. Було бито кийками, затримано та арештовано більше 600 чоловік.

З одного боку – влада шаленіє, а з іншого боку невдоволення владою вочевидь зростає. Цілком можливо нас очікуватиме гаряча осінь, оскільки п’ятирічна війна в Україні зіпсувала кров Росії і на підході «сепсис» громадянської непокори.

Наш. кор., Москва


На світлинах:

1. «Допускай!» - самий масштабний мітинг опозиції  у  Москві за останні 8 років 

2. На мітинг протесту вийшло більше 50 тис. москвичів

3. Москва, 10 серпня: більше 600 чоловік  побитих і затриманих «космонавтами» з кийками

4. Головні гасла мітингу

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка