lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Експрезидент СКУ Чолій став першим почесним консулом України у Квебеку

Україна отримає свою дипломатичну присутність у провінції вперше в історії

Почесним консулом України у Монреалі (Канада) став колишній президент Світового Конгресу Українців Евген Чолій. Угоду про виконання обов’язків почесного консула підписали 16 жовтня, повідомили у Посольстві України в Канаді.

Монреаль – найбільше місто провінції Квебек і друге за величиною в Канаді.

 

Мандат новопризначеного почесного консула поширюватиметься на провінцію Квебек. Україна отримає свою дипломатичну присутність у провінції вперше в історії, наголосили в посольстві.

«Це важлива географія й унікальна людина, – заявив Андрій Шевченко, Посол України у Канаді. – Уже зараз Квебек є лідером з-поміж усіх провінцій Канади за обсягами торгівлі з Україною. І ми безмежно раді, що українські інтереси тут представлятиме саме пан Чолій – знакова постать для світової української громади і блискучий, авторитетний правник».

Зі свого боку, Евген Чолій наголосив, що для нього «честь та обов’язок виконувати функції почесного консула, просуваючи інтереси України в Канаді та сприяючи розвитку торговельних, економічних, культурних та наукових зв’язків між цими країнами».

Євген Чолій очолював Конгрес українців Канади (1998-2004) і Світовий конгрес українців (2008-2018). Починаючи з 2012-го, внесений у довідник «Найкращі юристи в Канаді». Почесний доктор Києво-Могилянської академії та Львівської політехніки. Відомий своєю активною міжнародною діяльністю на підтримку України.

За останні роки Україна відчутно розширила свою дипломатичну присутність у Канаді, додали у посольстві, Генеральне консульство України в Едмонтоні відкрилося у 2018 році. В Торонто працює Генконсульство України, а у Ванкувері – почесний консул.

Джерело

 

Від Редакції:

Загально пан Евген Чолій запам’ятався як людина, що погано розуміла дух громадської роботи, дух активізму. Він не розумів менеджменту громадських організацій, мотивації людей до праці, громадської мети. Фактично саме пан Чолій, ставши Президентом СКУ, своїми діями сприяв тому, що професійна і активна Комісія Людських та Громадянських Прав (КЛГП СКУ) фактично прининила роботу, а її члени відмовилися працювати у принизливих умовах, нав’язаних Президентом Чолієм.  Активістам СКУ пан Чолій запам’ятався як людина високомірна, недружня, бюрократична і некомпетентна. Буквально з перших кроків він давав зрозуміти активістам, що з ними він працювати не бажає, і що бюджет Комісій СКУ буде зменшено в рази. При цьому,  на кожний проект потрібно було прохати фінанси безпосередньо у Президента СКУ. Чого до пана Чолія в СКУ не було – Комісії мали фіксовані і наперед узгоджені річні бюджети, якими розпоряджалися за власним розсудом. Прохання грошей на проекти пертворювалося у суцільне приниження активіста, при цьому, майже завжди в фінансах Президент Чолій відмовляв. Так при Президенті Чолії працював СКУ. Я маю з цього приводу особистий досвід. Було дуже прикро бачити, як Комісія КЛГП «танула» на очах, не було кому вести правозахисні справи, і ніхто в СКУ не подивився нам услід із жалем чи із вдячністю.

Тому, якщо є завдання розвалити гарну громадську справу, то пан Евген є «чудовим» і перевіреним кандидатом. Прогнозую що доведеться не довго чекати, щоб дійти до такого висновку на новій посаді пана Евгена.

Власне, цю новину ми публікуємо лише із бажанням висловити тривогу за таке невдале призначення. Згадується українська приказка «не все золото, що блистить».

В.К.

vassilik@sympatico.ca

На світлинах: Почесний консул України у Квебеку Євген Чолій. Місто Монреаль. Посол України в Канаді Андрій Шевченко.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка