lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Такий значимий для нас усіх день…

В урочищі Сандармох традиційно згадали і вшанували жертв Великого терору

5 серпня, у Міжнародний день пам’яті жертв Великого терору 1937-1938 рр., в лісовому урочищі Сандармох (Республіка Карелія) традиційно пом’янули невинно вбитих в ньому людей, серед яких встановлено й імена 698 українців. Про те, як відбувалося цьогорічне їхнє вшанування розповіла у Facebook Почесний голова Карельської РГО «Калина» Лариса Скрипникова:

«Ось ще раз, пройшов-пролетів такий значимий для нас усіх день 5-го серпня...

І, котрий раз, а якщо бути точною, то в 25- й раз я напередодні не сплю, не їм від хвилювання : чи зможемо достойно згадати та пом’янути невинно убієнних наших любих земляків в урочищі Сандармох?!

На цей раз все пройшло достойно. Зразу хочу сказати, що офіційно жалобний захід не проводився, не були ні мітингу, ні промов, але люди йшли, люди їхали самотужки. Ми бачили машини з московськими, с-петербургськими номерами, були представники Генеральних Консульств  деяких країн...

Наш гурт був чималеньким - 12 осіб. Це були просто друзі... Ми замовили вінки, спекли поминальний коровай, підготували нові рушники, Тетяна Сібєлєва виростила та привезла великий кущ чорнобривців, а Нінель Рубцова гілки червоної калини... Як завжди, самостійно був Андрій Литвин.

Спочатку ми поклали вінок всім невинно убієнним в урочищі Сандармох, прочитали молитву, а потім перейшли до свого Хреста, після покладання квітів та вінка, після поминальної молитви поіменно згадали 698 українців знищених сталінським катами в урочищі Сандармох. А потім зачитали листи співчуття наших друзів із МІОК, Литви, Спілки Українок Росії,  Олега Турчина із Києва.

Зауважу, що до нашого Хреста (український Козацький Хрест в урочищі Сандармох – ред.) зібралося чимало людей, і я бачила сльози на їх обличчях, і я безмірно їм за це вдячна, бо то є велике щастя, коли твоє горе поділяють зовсім незнайомі люди! Дякую вам добрі люди!»

Додамо, що напередодні багато громадських організацій і окремих людей з багатьох країн світу взяли участь в онлайн-марафоні на честь Дня пам’яті жертв Великого терору. Ця традиція читання імен загиблих в Сандармосі  зародилася восени 1997 року, коли в урочищі  встановили перші пам'ятні знаки на виявлених могильних ямах. Із 1998-го, щорічно 5 серпня в Сандармох приїжджали родичі розстріляних з різних країн, щоб вшанувати пам'ять своїх земляків,  рідних і близьких. Починаючи з 2020 року через епідемію коронавірусу ці заходи проходять в онлайн-форматі. Бажаючі в будь-якій точці світу можуть прочитати ці імена (на сьогодні їх 5127) на сайті меморіального кладовища  в розділі «Убиты в Сандармохе». Для участі в акції необхідно було заздалегідь вибрати потрібні прізвища, записати невеликий ролик і до 5 серпня надіслати його на сайт. Ознайомитися з роликами можна на сторінці Facebook https://www.facebook.com/groups/660304050818779

Згадували 5 серпня і російського історика, голову Карельского відділення  товариства «Меморіал», автора книги «Место расстрела Сандармох» Юрія Дмітрієва, якого минулого року засудили до 13 літ ув’язнення за зфальшованим звинуваченням. Також вшанували могилу Сергія Колтиріна, доглядача меморіалу жертвам політичних репресій Сандармох, соратника Юрія Дмітрієва, також несправедливо засудженого і померлого у 2020 році в колонії.

Доповнює розповідь Лариси Скрипникової про захід 5 серпня 2021 р. ще одна його учасниця, російська журналістка Наталія Дьоміна: «5 августа в Сандармохе без участия «официальных лиц» и их казенных речей состоялось тихое поминовение расстрелянных здесь в 1937-1938 годах жертв репрессий.   В этот день на мемориальном кладбище в Сандармохе было многолюдно. Одна за другой подъезжали машины с номерами разных регионов России и автомобили дипломатов. Не отягощённый официозом, традиционный День памяти и скорби в Сандармохе создаёт особую атмосферу осознания масштаба трагедии террора. Приятно отметить, что кладбище было прибрано, спасибо трудовому десанту - это как-то скрашивало впечатление общей заброшенности мемориала…

Было много родных погибших. И люди всё шли и шли, приезжали в течение всего дня. Цветы к памятным знакам возложили консулы Литвы, Германии, Израиля, Польши и Норвегии. Был и консул Финляндии (он возложил цветы к тому месту, где будет памятный знак). У участников Дня памяти пытались взять комментарий «журналисты» из «России» и «Известий», но как консулы, так и многие обычные люди, отказывались с ними общаться. «Я ничего против вас не имею, но вашу организацию не уважаю», - сказал им Дм. Цвибель (голова Петрозаводської  єврейської релігійної громади – ред.)  Историк (спеціаліст по масовим репресіям в СРСР – ред.) Анатолий Разумов тоже приехал в Карелию на День памяти, вот его комментарий: https://www.facebook.com/natalia.vinogradova.37/video..»

Олександр Гвоздик за матеріалами з мережі Internet

Додатково: Убієнним синам України. Сандармох.

На світлинах:

1. Вінок невинно убієнним в урочищі Сандармох від українців Карелії

2. Сандармох, 5 серпня 2021 р. Друга ліворуч – Л.Скрипникова, в центрі з прапором України А.Литвин

3. Кожного року в урочищі з’являються нові і нові пам’ятні знаки

4. Репортаж про цьогорічний День пам’яті жертв Сандармоху на телебаченні Фінляндії

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка