lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Розширене спільне засідання Правлінь ОУР та ФНКА УР

Співголова Об’єднання українців Росії  Валерій СемененкоПравління прийняли звернення до Президента РФ у зв’язку з трагічними подіями Голодомору 1932-1933 років в Україні та заяву щодо незадовільного стану справ із задоволенням національно-культурних потреб українців Росії

У Москві відбулося розширене спільне засідання Правлінь ОУР та ФНКА УР, в якому взяли участь керівники та представники українських громад Республіки Башкортостан, Камчатського краю, Волгоградської, Мурманської, Нижегородської, Новосибірської, Свердловської, Томської областей, міст Москви та Санкт-Петербургу.

Правління одноголосно прийняли звернення до Президента Російської Федерації В.В. Путіна у зв’язку з трагічними подіями Голодомору 1932-1933 років в Україні, заяву щодо незадовільного стану справ із задоволенням національно-культурних потреб українців Росії та ситуації в Бібліотеці української літератури в Москві (додаються), звернення з цих питань до Президента України В.А. Ющенка.

Обговорено також деякі організаційні питання діяльності ОУР та ФНКА УР, прийнято відповідні рішення.

У засіданні взяли участь радник-посланник Посольства України в РФ Леонід Осаволюк, радник Посольства Ольга Дарибогова, члени українських громадських організацій столиці Росії.

Учасники спільного засідання відвідали також Український національний освітній центр Москви.

* * *

Звернення  Об'єднання українців Росії та Федеральної національно-культурної автономії українців Росії до Президента Російської Федерації В.В. Путіна

Вельмишановний Володимире Володимировичу!

Цього року на нашій історичній батьківщині - Україні відбуваються пам'ятні заходи, присвячені 75-й річниці найстрашнішої трагедії в історії українського народу - Голодомору 1932-1933 років. Трагедії, що забрала життя мільйонів ні в чому не винних людей.

Як громадяни Росії ми любимо свою країну, працюємо для її блага, заради щасливого майбутнього наших дітей. Ми з великою повагою ставимося до Вашої діяльності на посаді Президента Російської Федерації.

Але частка нашого серця, нашої душі належить Батьківщині -Україні, що є близькою та рідною багатьом росіянам. Переконані, що Вам зрозуміла наша біль за предками, земляками, що стали жертвами нелюдської політики більшовицького режиму.

Для нас Голодомор в Україні - це не просто трагічні сторінки історії. Це частина нашого світовідчуття, пам'яті, генетичного коду.

Нам є також близькою трагедія російського селянства, представників інших національностей, мешканців СРСР, які стали жертвами масового голоду в 1930-х роках.

Безсумнівно, скорбота за всіма безневинно загиблими у ті роки повинна об'єднувати народи України та Росії. Прикладом у цьому може бути позиція вищого духівництва Російської Православної Церкви, за благословенням якого вже другий рік поспіль у кафедральних соборах по всій Росії відбулися заупокійні богослужіння за жертвами масового голоду в України.

Для нас, громадян Великої Росії, було б вельми важливо, щоб і керівництво нашої країни визнало Голодомор в Україні трагедією українського народу. Трагедією, яка має всі ознаки геноциду.

Звертаючись з цим проханням до Вас, вельмишановний Володимире Володимировичу, ми прагнемо лише одного: щоб Російська Федерація - держава, що по праву є одним зі світових лідерів, ушанувало пам'ять безневинних жертв Голодомору і засудило режим, побудований на насильстві та грубому порушенні прав людини.

Переконані, що такий крок був би гідним свідченням величі Росії, підтвердженням того шляхетного, гуманістичного духу, яким просякнута вся її історія та культура.

Прийнято на розширеному засіданні Правління ОУР і Правління ФНКА УР

м. Москва, 2 лютого 2008 року

* * *

Заява Правління Об'єднання українців Росії та Правління Федеральної національно-культурної автономії українців Росії 

Правління Об’єднання українців Росії та Правління Федеральної національно-культурної автономії українців Росії висловлюють стурбованість станом справ задоволення національно-культурних потреб українців Російської Федерації.

Незважаючи на неодноразові звернення Конґресів українців Росії, досі не розпочато роботу над створенням Федеральної програми розвитку та підтримки української культури. Українці Росії, як і раніше, не мають жодної української школи, доступу до інформації рідною мовою, сталої державної підтримки у проведенні культурно-просвітницької роботи. Низка керівників українських організацій зазнають переслідувань та утисків, не розслідуються належним чином кримінальні справи щодо резонансних вбивств активістів українських громад, що викликає кривотлумачення та непорозуміння.

Єдина в Російській Федерації Бібліотека української літератури в Москві, яка створювалась протягом 20 років зусиллями української громадськості, з політико-ідеологічних мотивів практично за рік після переїзду до нового приміщення повністю зруйнована як осередок української духовності: розгромлено колектив, практично не залишилося українців-фахівців, знищено унікальний газетний фонд, збіднено зміст та форми роботи.

Останні події свідчать, що Бібліотеку, яка покликана була б сприяти культурному співробітництву Росії та України, знайомству громадян Російської Федерації з українською книгою та літературою, перетворюють у заклад антиукраїнської пропаганди та недружніх по відношенню до України та українців Росії акцій. Вважаємо, що було б чесним, якби уряд Москви розпочав конструктивний діалог щодо керівництва, колективу та змісту роботи Бібліотеки, або прийняв рішення про її закриття як українського закладу, а фонди, що там ще залишаються, були б передані на надійне збереження провідним бібліотекам Російської Федерації, Об’єднанню українців Росії, організації «Українці Москви» (при цьому треба взяти до уваги, що понад 70% фондів складають книжки, подаровані українській громаді урядовими установами, бібліотеками, видавництвами України, спонсорами та читачами). Це б убезпечило культурні цінності від того, що вже відбулося з газетним фондом, який було викинуто на смітник, і ще й досі ніхто з нинішнього керівництва бібліотеки, чиновників департаменту культури Москви, Комітету міжреґіональних зв’язків та національної політики уряду Москви та інших владних структур не зміг чітко і зрозуміло відповісти на питання, як можна було допустити подібний вандалізм.

Велику надію українська громада покладала на громадську раду при бібліотеці, роботу якої чиновники від культури загальмували з травня 2007 р. Нарешті 30 січня громадська рада зібралася, але зовсім в іншому складі. Немає тепер там фундаторів бібліотеки співголови Об’єднання українців Росії В. Семененка, голови організації «Українці Москви» В. Скопенко, секретаря Спілки письменників Росії В. Середіна, знаного літературознавця Н. Над’ярних, які встали на захист Бібліотеки, представників Посольства України. Натомість з’явилося багато людей, які ніякого відношення до Бібліотеки ніколи не мали.

Нам прикро, що неодноразові звернення українських організацій до державних органів Російської Федерації з питань задоволення національно-культурних потреб українців практично не розглядаються по суті.

Українські організації Російської Федерації, вважаючи себе частиною громадянського суспільства країни, закликають органи державної влади до предметного діалогу з цих питань, оскільки гармонія міжнаціональних взаємин, добросусідські відносини Росії та України, на наше тверде переконання, відповідають інтересам російського та українського народів, покращанню самопочуття українців – громадян Російської Федерації.

Прийнято на розширеному засіданні Правління ОУР і Правління ФНКА УР

м. Москва, 2 лютого 2008 року

Об’єднана прес-служба ОУР та ФНКА УР

5 лютого 2008 р.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Валерій Семененко веде засідання  правлінь ОУР і ФНКА УР

Учасники цього спільного розширеного  засідання правління

На світлині: Співголова Об’єднання українців Росії Валерій Семененко.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка