lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Резолюція V Всесвітнього Форуму українців
Голова ОУР Тарас Дудко, Москва
Голова ОУР Тарас Дудко, Москва

Cекція «Українці в Росії: історія і сучасні проблеми»

За даними перепису 2002 р. загальна кількість українців в РФ складає 2,942,963 осіб. Українською діаспорою Росії накопичено корисний досвід, котрий може служити не тільки духовній, економічній та просвітницькій меті, але і демократичному, морально-етичному вихованню, міжнаціональній і релігійній толерантності населення Росії та України. Сучасна українська діаспора живе, розвивається, виконує свої громадянські обов'язки перед Російською Федерацією.

В Російській Федерації діє понад 120 українських громадських організацій (відділень). Це місцеві та регіональні національно-культурні автономії, громадські організації і відділення всеросійської громадської організації «Об'єднання українців Росії».

На сьогодні в Російській Федерації існує:

- одна бібліотека української літератури (Москва) і біля 22 загальних бібліотек з фондами україномовної літератури;

- 18 українських суботніх та недільних класів;

- 9 класів, в яких здійснюється вивчення української мови та українознавчих дисциплін;

- у декількох вищих навчальних закладах іде викладання української мови для студентів (Москва, Тюмень)

- 16-20 україномовних поодиноких чисел газет, журналів та альманахів, які видаються за рахунок українських громад;

- одна півгодинна теле-радіопередача в м.Оренбурзі;

- три інтернет-видання: інформаційно-аналітичний портал УКРРОСІНФО, онлайн-журнал «Український огляд» та незалежний сайт «Кобза - українці Росії»;

- існує близько 200 колективів художньої самодіяльності.

Об'єднання українців в Росії є єдиною загальноросійською організацією, що координує роботу громад більшості суб'єктів Російської Федерації.

Саме цією кількістю згаданих українських культурних закладів і колективів художньої самодіяльності, створених завдяки наполегливій, самовідданій роботі громад і організацій української діаспори, звітують урядові структури РФ і України, доводячи, що начебто культурні потреби українців в РФ повністю задовольняються. Але порівнюючи з тим, що робить Україна для розвитку російської культури і мови в Україні, легко зрозуміти, що потреби українців у РФ недостатньо задовольняються. За даними Головної служби з питань гуманітарного розвитку, в Україні кількість дошкільних навчальних закладів з російською мовою виховання досягає тисячі,загальноосвітніх навчальних закладів з російською мовою навчання понад 1,200 (наприклад, у м. Львові є 5 таких шкіл),загалом навчаються російською мовою значно більше мільйона дітей, надруковано підручників російською мовою за рахунок державного бюджету України (примірників) близько 2 000 000. Для освітніх потреб росіян в Україні у 2008-2009 навчальному році з бюджету України витрачено три мільярди сто дев'яносто п'ять мільйонів шістсот тридцять чотири тисячі триста гривень, а витрати на освітні потреби українців в Росії з бюджету Російської Федерації настільки мізерні, що їх і порівнювати неможливо.

Таким чином, підписані між Україною і Росією двосторонні угоди в галузі освіти і засобів масової інформації з боку Росії виконуються не в повному обсязі.

Офіційна позиція Міністерства освіти і науки Росії та Міністерства регіонального розвитку РФ щодо причин незабезпечення етнокультурних та освітніх потреб українців Росії ґрунтується на надуманій тезі, що від громадських організацій українців та батьків учнів не надходять заяви у відповідні регіональні управління освіти і культури. Така точка зору хибна. Як було вище підкреслено, у РФ відсутні україномовні ЗМІ, які б дали можливість українцям Росії дізнатися про заплановане відкриття україномовних навчальних закладів. У такій великій за територією країні, як Російська Федерація, неможливо задовольняти культурні, мовні та інформаційні потреби українців РФ, їх право на вивчення рідної мови і право навчатись в українських школах та вищих навчальних закладах, не маючи загальноросійських українських ЗМІ.

Релігійні громади греко-католиків в РФ зазнають утисків з боку вищого духовенства православної церкви Московського патріархату і не мають змоги будувати свої храми у Росії.

Для вирішення зазначених проблем члени секції пропонують:

1. Реалізувати задекларовані російською владою наміри зі створення україномовних засобів масової інформації (радіопрограми, телепередачі, газети і журнали) та мережі українських бібліотек в центрі та регіонах РФ в місцях компактного проживання українців.

2. Створити можливості для задоволення освітніх потреб українців Росії в регіонах, шляхом заснування україномовних освітніх закладів (від дошкільного до вищого навчального закладу) та забезпечити їх належне функціонування відповідно до Конституції Російської Федерації.

3. Реалізувати конституційне право на вільне віросповідання громадян РФ шляхом створення сприятливих умов для будівництва храмів релігійними громадами різних конфесій.

4. Рекомендувати V Всесвітньому Форуму українців звернутися до законодавчих органів Росії та України з пропозицією про відновлення графи «національність» у внутрішніх паспортах громадян.

5. Розробити державну програму для сприяння поверненню українців на свою історичну Батьківщину, передбачивши в ній вирішення питань соціального забезпечення та працевлаштування для людей, які повертаються.

6. Міністерству закордонних справ України та консульським установам України в РФ забезпечити надання вичерпної необхідної довідкової інформації українцям Росії, які виїжджають на постійне проживання в Україну. Звернути особливу увагу керівництва МЗС на необхідність досконалого володіння дипломатичними представниками України державною мовою.

7. Українській Всесвітній Координаційній Раді особливу увагу приділити підтримці молодіжних організацій українців в Росії.

8. Спростити процедуру нострифікації документів про освіту і документів про наукові звання і ступені в Україні та Росії.

9. Утворити філії Національного культурного центру України в Москві в місцях компактного проживання українців в регіонах з метою оптимізації освітньої та культурно-просвітницької роботи.

10. Розробити програму виступів українських музичних колективів в містах компактного проживання українців.

11. Сприяти створенню українознавчого науково-методичного центру на базі Національного культурного центру України в Москві.

12. Розробити механізм контролю за виконанням прийнятої за підсумками засідання секції «Українці Росії: історія і сучасні проблеми», резолюції.

Резолюція обговорена і одноголосно прийнята членами секції «Українці Росії: історія і сучасні проблеми»

Голова секції - Тарас ДУДКО

Секретар - Валентин ПИЛИПЧУК

Ухвалено на V Всесвітньому Форумі українців

21.08.2011 р.

На світлині: Голова ОУР Тарас Дудко (Москва).

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка