lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 "Найбільш гнаною в Росії є українська громада"
Віктор Гіржов
Віктор Гіржов

Віктор Гіржов про утиски Кремля, життя українців у Росії і не тільки

Починаючи з часів Віктора Ющенка, українські організації Росії потрапили під регулярний "артобстріл" з боку офіційної влади. Одну за одною закривають українські організації, намагаються призупинити діяльність української бібліотеки в Москві тощо. Про те, як вдається виживати українським товариствам, розмова з Віктором Гіржовим, першим заступником голови "Об'єднання українців Росії", заступником голови, відповідальним секретарем "Українського Конгресу Росії", співголовою Регіональної громадської організації "Українці Москви", головним редактором порталу УКРРОСІНФО і журналу "Український огляд".

- Апеляційна колегія Верховного Суду Росії підтвердила законність рішення про ліквідацію загальноросійської громадської організації "Об'єднання українців Росії". Чи означає це, що громадській організації доведеться піти "у підпілля"?

- Я вже неодноразово говорив у ЗМІ і ще раз зазначу: замість ліквідованого "Об'єднання українців Росії" (ОУР) створено аналогічну загальноросійську організацію. Як відомо, 26 травня цього року в Москві відбулися установчі збори зі створення "Українського Конгресу Росії" (УКР) (до речі, назва організації запропонована мною). Зараз відбувається активний процес відкриття в суб'єктах Російської Федерації регіональних відділень Конгресу.

Для набуття статусу загальноросійської організації вона повинна мати свої відділення у більшості таких суб'єктів, тобто не менше 43-х. Крім того, в регіонах діють зареєстровані українські громадські організації, що мають статус юридичних осіб. Більшість з них входили до ОУР, а тепер мають намір стати членами новоствореного "Українського Конгресу Росії". Тобто УКР матиме таку структуру, як і ліквідований ОУР. Ця наступність дозволить нам зберегти великий організаційний потенціал українського руху, що формувався в Росії в останні 20 років.

- Чи є бодай найменша надія, що колегія Верховного Суду Росії підтримає "Об'єднання українців Росії"?

- Немає жодних ілюзій з приводу того, що президія Верховного Суду Росії скасує рішення про ліквідацію ОУР. Після закриття раніше ще однієї загальноросійської української організації, Федеральної національно-культурної автономії українців Росії (ФНКАУР), стало зрозумілим, що ліквідація "Об'єднання українців Росії", діяльність якого була призупинена рішенням Мін'юсту РФ 2009 року, відбуватиметься за тією ж самою схемою. Наступні події це підтвердили. Все збіглося навіть у деталях: рішення про ліквідацію ОУР приймав той самий суддя Верховного суду - М. Романенков.

- Замість ліквідованого "Об'єднання українців Росії" створюють нову організацію "Український Конгрес Росії". Чи не спіткає її така сама доля?

- Поки що найбільш актуальною є проблема реєстрації Конгресу в Мін'юсті РФ. Наприклад, ця установа в рекордно короткий термін зареєструвала нову Федеральну національно-культурну автономію "Українці Росії", яка за своєю суттю є українофобською, а голова Ради, Богдан Безпалько, увійшов до неї при президентові РФ із міжнаціональних питань. Боюсь, що подібна лояльність Мін'юсту "не загрожує" новоствореному "Українському Конгресу Росії". А це означає, що там під мікроскопом розглядатимуть кожен протокол, чіплятимуться до кожної коми і крапки в реєстраційних документах. Після набуття легітимності УКР почнеться нелегка і масштабна робота - дечому ми вже навчилися, намагатимемось обходити гострі кути, на які так неадекватно реагує російська влада. Але всі, хто займається збереженням національної самобутності в Росії, захистом прав нацменшин, розуміють - справа ця нелегка, якщо ти в чомусь не згоден з офіційною політикою Кремля, стаєш на захист інтересів українців Росії чи гідності своєї історичної Батьківщини - України.

- Яким загалом нині є становище українських культурних товариств у Росії? Чи взаємодіють між собою українські організації найвіддаленіших куточків країни?

- Українські громадські організації в регіонах активно співпрацюють між собою - проводять спільні заходи, представники цих громад беруть участь у різних форумах, роблять спільні заяви з приводу тих чи інших злободенних подій в Україні й Росії. Навіть на установчі збори УКР з'їхалися представники з найвіддаленіших регіонів РФ - Далекого Сходу, Сибіру, Башкортостану, Татарстану та інші. Заради об'єктивності слід сказати, що нерідко на місцях питання роботи регіональних організацій вирішуються краще, ніж у центрі. Виділяються певні кошти, надаються приміщення для роботи. Багато чого тут залежить від досвіду і вміння керівників громад та бажання місцевої влади йти назустріч етнічним об'єднанням.

- Свого часу було багато галасу довкола функціонування бібліотеки української літератури в Москві.…

- Державна установа культури м. Москви "Бібліотека української літератури" (єдина подібна установа в Росії) нині успішно працює, справа із звинувачення БУЛ у розповсюдженні літератури націоналістичного спрямування припинена. Тут проводять чимало заходів, виставок, спрямованих на популяризацію імен видатних українських поетів, письменників, громадських діячів, зокрема етнічних українців; ведуть активну роботу зі взаємного пізнання української та російської культур, регулярно влаштовують бібліотечні вітальні. Особлива заслуга в цій роботі належить заступникові директора БУЛ Віталію Крикуненку.

- Скажіть, будь ласка, чи існує бодай гіпотетична підтримка українців Росії від держави Україна?

- У Москві є Національний культурний центр України, що на Арбаті. Це чудовий майданчик, де ми проводимо свої заходи, а також відвідуємо ті, які проводить НКЦУ. Але це державна установа. Що ж стосується допомоги безпосередньо українським громадським організаціям, то вона переважно, декларативна. Свого часу була прийнята Державна програма допомоги закордонному українству до 2010 року, зараз Уряд України затвердив нову "Державну програму співпраці із закордонними українцями на період до 2015 року", але, як показує практика, ці програми переважно залишаються на папері. Давно і безуспішно ми просимо допомоги підтримати інформаційні ресурси української громади. Інформаційно-аналітичний портал УКРРОСІНФО та онлайн-журнал "Український огляд", які я створив 2009 року і очолюю як головний редактор, приділяють велику увагу формуванню іміджу України в Росії та світі, публікують матеріали з українсько-російських відносин тощо. Однак ми обмежені в фінансах, адже діяльність ОУР і ФНКАУР була припинена, а згодом обидві організації зовсім закрили, весь час були заблоковані рахунки і заробити якісь гроші ми не мали можливості. Тепер попереду довгий шлях реєстрації УКР, і знову наша нелегітимність стає головним аргументом для МЗС, Посольства України в Росії для відмови в допомозі. Мовляв, зареєструєтесь, тоді будемо розмовляти. Але ж два мільйони українців Росії (за даними останнього перепису, а насправді в кілька разів більше), велика кількість регіональних українських організацій існують, їм потрібна українська газета, українські веб-ресурси. Поки що б'ємося, немов риба об лід, за особисті кошти утримуємо сайти, а допомогу лише обіцяють. У вересні 2009 року, до 200-річного ювілею Гоголя, ми провели I-й Фестиваль української культури "Сорочинський ярмарок у Москві". Мали намір зробити цей фестиваль щорічним, загальноросійським, наприклад, таким, як мусульманський "Навруз". Але знову ні Росія, ні Україна цю ідею не підтримали фінансово. Зараз на кошти, які виділило Посольство, готуємо до друку альбом, який розповідатиме про минулий фестиваль. Це добра справа, але вона має суто меморіальний характер, а нам потрібна жива, системна робота, якщо хочемо зберегти українську ідентичність на теренах Росії.

- Власне російська влада ставиться упереджено лише до української громади, а чи подібних утисків зазнають й інші нацменшини Росії?

- Найбільш гнаною в Росії є українська громада. Тут причини дві, і обидві політичні. Перша: ми є заручниками українсько-російських відносин. Їхнє загострення за президентства Віктора Ющенка стало головним приводом для утисків і подальшого закриття обох федеральних українських організацій. Друга причина - ОУР і ФНКАУР, на відміну від інших етнічних громад Росії, активно підтримували позицію своєї історичної Батьківщини з багатьох питань. Це стосується ставлення до Голодомору, конфліктів у газовій сфері, заяв із приводу українських президентських виборів тощо. Сиділи б тихо, а ще краще - підтримували російську владу - все було б добре. Шкода, що Україна не змогла захистити українську громаду Росії. Більше того, нова влада в Україні вже по-іншому дивиться на питання української історії, збереження й розвитку державної мови. Виходить, що українці, які мешкають на російських просторах, не лише не асимілювалися, а є значно більшими патріотами України, ніж українська влада, парламент і значна кількість громадян держави. Дивний парадокс.

- Чи можливе в Росії ухвалення подібного закону про мови, як це було зроблено в Україні? І як українська громада відреагувала на закон Колесніченка-Ківалова?

- У Росії панує ідея "Русского мира", останнім часом домінує державна лінія на зміцнення загальногромадянської, а не етнічної ідентичності. Іншими словами, ситуація нагадує радянський курс на формування єдиної спільноти - "советскій народ". Отже, поліетнічність актуальна лише в тій частині, де йдеться про зміцнення загальноросійської культури, російської мови, а російський народ визнають титульною нацією, з усіма обставинами, що з цього витікають. Прийняття мовних законів, подібних українському, апріорі неможливе в РФ!

Що стосується реакції українців Росії на закон Колесніченка-Ківалова, то в липні на ім'я Президента Януковича був надісланий лист з підписом керівників багатьох українських організацій із настійним проханням до Віктора Федоровича не підписувати цей ганебний, антиконституційний документ. На жаль, маємо те, що маємо, як полюбляв говорити інший український президент.…
- Наближаються парламентські вибори в Україні, і, як свідчить практика, власне в Росії завжди існує високий ризик фальсифікації виборів. Чи можете ви це прокоментувати?..

- Фальшування підсумків голосування - улюблена гра правлячих режимів у країнах із недостатньо розвинутими демократіями. Україна й Росія - саме такі держави. Влада, як ми знаємо, - дуже приваблива річ, і випускати її з рук нікому не хочеться. Тут і політтехнології стоять на службі, і великі гроші, й адміністративний ресурс. Тому, скажімо, такі заходи, як установлення веб-камер на виборчих дільницях - не більш, ніж гра "у прозорі вибори", насправді ж - чергове відмивання грошей. Та все ж від електорату залежить багато - за свої конституційні права треба боротись. Київський Майдан, московські площі Болотна і Сахарова засвідчили - там може народжуватись демократія і громадянська свідомість. Слід лише пам'ятати, що цей процес не може бути стихійним, передвиборним - так нічого не вийде. Як писав чудовий російський поет Микола Заболоцький: "Душа обязана трудиться и день, и ночь, и день, и ночь!". Цей метод можна рекомендувати всім, хто прагне побудувати розвинуте громадянське суспільство.
Розмовляла
Оксана ДУДАР

Передрук: Львівська газета «Новий погляд»

http://www.pohlyad.com/index.php?id=27&no_cache=1&tx_ttnews%5Btt_news%5D=5186&tx_ttnews%5BbackPid%5D=13&cHash=4826448d75

26 травня цього року в Москві відбулися установчі збори зі створення 'Українського Конгресу Росії' (УКР) (власне фото з події)
26 травня цього року в Москві відбулися установчі збори зі створення 'Українського Конгресу Росії' (УКР) (власне фото з події)
В. Гіржов (зліва, справа Т.Дудко) 'Поки що найбільш актуальною є проблема реєстрації Конгресу в Мін'юсті РФ'
В. Гіржов (зліва, справа Т.Дудко) 'Поки що найбільш актуальною є проблема реєстрації Конгресу в Мін'юсті РФ'
'Як показує практика, ці програми (підтримки закордонного українства - прим.ред.) переважно залишаються на папері' (В. Гіржов зліва ,фото з травневого З'їзду)
'Як показує практика, ці програми (підтримки закордонного українства - прим.ред.) переважно залишаються на папері' (В. Гіржов зліва ,фото з травневого З'їзду)
Найбільш гнана громада Росії - українці, бо ми є заручниками українсько-російських відносин і ОУР і ФНКАУР активно підтримували позицію своєї історичної Батьківщини
Найбільш гнана громада Росії - українці, бо ми є заручниками українсько-російських відносин і ОУР і ФНКАУР активно підтримували позицію своєї історичної Батьківщини

На світлинах: Віктор Гіржов. 26 травня цього року в Москві відбулися установчі збори зі створення 'Українського Конгресу Росії' (УКР) (власне фото з події). В. Гіржов (зліва, справа Т.Дудко): 'Поки що найбільш актуальною є проблема реєстрації Конгресу в Мін'юсті РФ'. 'Як показує практика, ці програми (підтримки закордонного українства - прим.ред.) переважно залишаються на папері' (В. Гіржов зліва ,фото з травневого З'їзду). Найбільш гнана громада Росії - українці, бо ми є заручниками українсько-російських відносин і ОУР і ФНКАУР активно підтримували позицію своєї історичної Батьківщини.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка