lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Відкритий лист українських громадських організацій Росії
Креатор псевдоукраїнської ФНКА УР Богдан Безпалько
Креатор псевдоукраїнської ФНКА УР Богдан Безпалько

Про новорічні «привітання» Безпалька

На новорічні свята в українських громадах Росії сталася, на перший погляд, звичайна подія. Такий собі Безпалько надіслав деяким керівникам і членам українських організацій Росії привітання і заклики... Чому ж така тривіальна подія викликала збурення в українських громадах?

Український культурно-просвітницький рух в Росії переживає складний період. За рішенням суду закриті українські організації федерального рівня Об'єднання українців Росії (ОУР) і Федеральна національно-культурна автономія українців Росії (ФНКАУР), багаторічна позитивна діяльність яких раніше не раз відзначалася представниками як широкої громадськості, так і державних структур демократичної Росії.

Ніхто не помиляється щодо причин подібних рішень, тим більш, що про це відверто сказав міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров у відповідь на запитання кореспондента українського інформагентства агентства УНІАН.

Звичайно, українські громадські організації в регіонах продовжували конструктивно працювати і з врахуванням вельми повчального досвіду закриття ОУР і ФНКАУР прийняли рішення про створення нової федеральної української організації.

В той же час всі ми були свідками каламутної метушні зі штучним створенням «правильної» української (федеральної!) організації, яка утворювалася підозрілими методами, фактично без участі численної української спільноти Росії, за її спиною. Залишається тільки здогадуватися, кому й навіщо це було потрібно, але 9 квітня 2012 р. була зареєстрована при надзвичайно конспіративних обставинах і напрочуд швидко нова Федеральна національно-культурна автономія. Переважна більшість керівників українських громадських організацій із регіонів Росії розцінила ці дії як «сплановану акцію, покликану внести розкол в український рух в Росії».

Критичне ставлення до цього загадкового процесу висловило Посольство України в Росії: «...дивує ситуація зі створенням ФНКАУР», «...не дуже подобається», «...дивує утаємничений процес формування і реєстрації нової організації... Чому вони робили не афішуючи, чому засідання пройшло без допуску преси, що суперечить законам Російської Федерації..- читаємо в інтерв'ю Посла кореспонденту інформагентства УНІАН.

Обурення в українських організаціях викликав той факт, що очолив нову організацію досі ніяк не помічений в українському громадському русі такий собі Безпалько, відомий у вузьких колах здебільш як автор примітивних псевдоаналітичних опусів з антиукраїнським душком, «владєлєц» м'яко кажучи недружелюбного до України та її культури сайту «Русь єдиная», «член правления национал-патриотической организации «Русское общественное движение» (РОД)», сумнівний герой скандальних публікацій і т.ін.

Так, за даними розслідування інформагентства Укрінформ («Корисні українці») Безпалько причетний до створення проблем в роботі Бібліотеки української літератури (БУЛ), де він працював заступником директора: «...Конфлікт навколо БУЛ триває давно і відомий далеко за межами Росії... Не без допомоги Безпалька і його ідейного однодумця Сокурова дійшло до порушення правоохоронними органами кримінальної справи проти бібліотеки за статтею «екстремізм». ... Але в результаті справа розвалилася через абсурдність звинувачень...».

Безпалько за порушення трудової дисципліни, численні прогули у січні 2012 р. був звільнений з бібліотеки, і в подальшому правомірність звільнення була підтверджена рішенням Міщанського районного суду м. Москви. Зараз Безпалько проходить звинуваченим у кримінальній справі (ст. 116 ч.І) за нанесення тілесних ушкоджень співробітникам бібліотеки і протягом року під різними приводами ухиляється від явки на судові засідання... Сама по собі дрібна постать новоявленого "лідера" не заслуговує тієї уваги, яку доводиться їй приділяти. Але схоже на те, що за його спиною стоять кола, які або не досить обізнані, або ж просто не зацікавлені в розвитку українського культурно-просвітницького руху в Росії.

Здається, покровителі нашого «героя» поверхово підійшли до вибору «правильних» українців». Або ж у наявності очевидний брак відповідних кадрів. Можливо, тепер вони мають великий клопіт щодо вибору «лідера» українців Росії.

Так, ніби й немає на всю велику Росію справді достойних українців, авторитетних і загальновизнаних очільників українських громадських організацій. Зрештою, це запитання адресуємо в першу чергу тим, хто має забезпечити демократичну процедуру формування відповідних громадських Рад.

Скоро минає рік, як нібито «діє» нова «автономія»-міраж. Чи хто бачив, чи хто чув хоча б про одну реальну суспільно-корисну справу цього «утаємниченого» утворення?

Дехто, можливо, згадає «представницьку функцію» «лідера» цієї автономії: мовляв, бачив по телевізору на засіданні громадської Ради з міжнаціональних відносин, де той ніби представляв українців Росії!? Напевно, завдяки «представницькій функції» цей спритник був помічений на новорічному прийнятті в посольстві України, що в свою чергу викликає питання в українських громадах. Запрошення такої сумнівної особи до Посольства України все ж дисонує з оцінкою Посла і чітко висловленою позицією переважної більшості українських організацій Росії щодо псевдоавтономії та її т. зв. «лідера».

Схоже на те, що збадьорений прийняттям «лідер»-імітатор спробував вийти в маси, розіслав поблажливі новорічні привітання деяким керівникам і членам українських організацій, запрошує до співпраці...

Що на це сказати?

Ми вступаємо в рік 20-річчя заснування в Росії федеральної організації українського культурно-просвітницького руху, в якому брали участь люди , що мали високий і незаперечний громадський і професійний авторитет - письменник О. Руденко-Десняк, легендарний льотчик-космонавт П. Попович, академік з Новосибірська Й. Ладенко, провідник української пісні на Далекому Сході А. Кріль та багато інших. Багатьох, на жаль, уже немає з нами.

Але залишились Пам'ять і Гідність, залишилися тисячі й тисячі українців, які шанують свої обидві Батьківщини - Росію і Україну, які бажають дружніх, заснованих на взаємній повазі російсько-українських відносин, і які жертовно працюють на ниві збереження і розвитку української культури, збереження українства.

А з безпальками нам не по дорозі!

Цей лист є не лише відповіддю керівників і членів українських громадських організацій на звернення Безпалька, але є колективним зверненням до української громадськості в Росії, в Україні та світової діаспори, до владних структур Росії та України про те, що ані новостворена псевдоукраїнська організація "ФНКАУР", ані її спритний "креатор" не є легітимними, не є визнаними українською громадськістю Росії, а тому не є законними. Ми не сприймаємо спроби «лідера» цього новотвору - "ФНКАУР" видавати себе за повноважного представника українців Росії , вважаємо ці безчесні спроби аморальними та юридично нікчемними.

15.01.2013 р.

Підписи:

В'ячеслав Бубнюк (м. Владивосток)

Сергій Винник (м. Омськ)

Михайло Волик (м. Санкт-Петербург)

Микола Ганущак (м. Сургут)

Олександр Двоєконко (м. Саратов)

Дмитро Денисенко (м. Воронеж)

Володимир Дорошенко (м. Уфа)

Сергій Замєсов (м. Москва)

Микола Засенко (м. Южно-Сахалінськ ? м. Москва)

Руслан Кадіров Р.Г. (м. Москва)

Олена Карасьова (м. Москва)

Микола Кожура (м. Сочі)

Анатолій Костюк (м. Калінінград)

Олег Кудрін (м. Москва)

Андрій Литвин (м. Петрозаводськ)

Наталя Литвиненко (м. Мурманськ)

Петро Лісничий (м. Тольятті)

Володимир Любунь (м. Москва)

Антоніна Макаревич (м. Томськ)

Володимир Манович (м. Новосибірськ ? м. Москва)

Віктор Марченко (м. Москва)

Лариса Москаленко (м. Владивосток)

Микола Мих (м. Тула)

Стефан Паняк (м. Єкатеринбург)

Костянтин Поповиченко (м. Тула)

Марко Прокопович (м. Хабаровськ)

Олеся Пухальська (м. Сургут)

Юрій Радченко (м. Москва)

Наталя Романенко (м. Хабаровськ)

Світлана Рукавішнікова (м. Петрозаводськ)

Тарас Семененко (м. Москва)

Ростислав Скорий (м. Москва)

Лариса Скрипникова (м. Петрозаводськ)

Василь Тегза (м. Санкт-Петербург)

Микола Турчин (м. Обнінськ Калузької області)

Олександр Усинський (м. Москва)

Мирослава Філіппова (м. Томськ)

Володимир Халімончук (м. Сургут)

Світлана Харенко (м. Нальчик)

Володимир Хмельовий (м. Москва)

Вячеслав Чорномаз (м. Владивосток)

Микола ЛИНДЮК (м. Москва) ? конт. особа:

127287, Москва, вул. Башиловська д. 28 кв. 226

т. +7 9267172159

Члени українських організацій можуть приєднувати свої підписи у міру отримання інформації.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Ані новостворена псевдоукраїнська організація 'ФНКАУР', ані її спритний 'креатор' Безпалько не є легітимними, не є визнаними українською громадськістю Росії, а тому не є законними
Ані новостворена псевдоукраїнська організація 'ФНКАУР', ані її спритний 'креатор' Безпалько не є легітимними, не є визнаними українською громадськістю Росії, а тому не є законними
Професор Стефан Паняк, директор сайту 'Кобза - Українці Росії'
Професор Стефан Паняк, директор сайту 'Кобза - Українці Росії'
Почесний голова КРГТ 'Калина' Лариса Скрипникова, фото з Ювілейної академії 'Сандармох. Пам'ять. 75 років Великого Терору', Львівська політехніка (2012 р.)
Почесний голова КРГТ 'Калина' Лариса Скрипникова, фото з Ювілейної академії 'Сандармох. Пам'ять. 75 років Великого Терору', Львівська політехніка (2012 р.)
Наталя Литвиненко-Орлова з членами УКР, головою УВКР М. Ратушним та Т. Дудко, колишнім головою ОУР на Установчому З'їзді УКР, Москва (2012 р.)
Наталя Литвиненко-Орлова з членами УКР, головою УВКР М. Ратушним та Т. Дудко, колишнім головою ОУР на Установчому З'їзді УКР, Москва (2012 р.)

На світлинах: Креатор псевдоукраїнської ФНКА УР Богдан Безпалько. Ані новостворена псевдоукраїнська організація 'ФНКАУР', ані її спритний 'креатор' Безпалько не є легітимними, не є визнаними українською громадськістю Росії, а тому не є законними. Професор Стефан Паняк, директор сайту 'Кобза ? Українці Росії'. Почесний голова КРГТ 'Калина' Лариса Скрипникова, фото з Ювілейної академії 'Сандармох. Пам'ять. 75 років Великого Терору', Львівська політехніка (2012 р.). Наталя Литвиненко-Орлова з членами УКР, головою УВКР М. Ратушним та Т. Дудко, колишнім головою ОУР на Установчому З'їзді УКР, Москва (2012 р.).

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка