Президент Віктор Янукович. Безперестанно 'покращує' свободу преси

№ 3

Рейтинг свободи ЗМІ в Україні

покращився у 2011 році на 15 позицій

Міжнародна недержавна організація «Репортери без кордонів» (Reporters Without Borders) 25 січня ц.р. оприлюднила на своїй веб-сторінці (www.rsf.org) щорічний рейтинг свободи ЗМІ в країнах світу (індекс свободи ЗМІ). У цьому рейтингу Україна посіла 116 місце, піднявшись на 15 позицій у порівнянні з минулим роком (131 місце).

Прогрес у цьому питанні було досягнуто завдяки системним зусиллям Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради України, спрямованим на забезпечення європейських демократичних стандартів у сфері функціонування ЗМІ, створення умов для поглиблення принципів реальної свободи мас-медіа в нашій державі. У 2011 році, зокрема, був прийнятий Закон «Про доступ до публічної інформації», а також створено Міжвідомчу робочу групу з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів.

Уряд України й надалі робитиме все можливе, щоб стан свободи слова та доступ до публічної інформації відповідав світовим стандартам.

Embassy of Ukraine in Canada

310 Somerset Street West, Ottawa, ON K2P 0J9

Tel.: (1-613) 230-2961. Fax: (1-613) 230-2400

Заява Конгресу Українців Канади

Шановні представники Прес-служби Посольства України в Канаді

Вдячний, що зробили спробу підняти тему ЗМІ в Україні. Так, ми спрагли за позитивними новинами з України, але на жаль не можемо розділити з Вами щирої радості щодо розвитку свободи ЗМІ в Україні. І ось чому:

• в 2010 році з приходом нинішньої влади рейтиг свободи ЗМІ різко впав на 42 позиції - з 89 на 131 місце, у 2011 році трохи піднявся на 16 позицій, тож на сьогодні сумарна оцінка стану свободи ЗМІ різко негативна порінняно з рівнем, досягненим попередньою владою http://news.dt.ua/ARCHIVE/reporteri_bez_kordoniv_ukrayina_vpala_u_reytingu_svobodi_presi_cherez_povernennya_tsenzuri,_napadi_n-67377.html
  • також за останній рік збільшилась кількість спроб прямо перешкоджати роботі ЗМІ, включаючи фізичні напади на журналістів
  • За цей час відбулося зростання різноманітних видів цензури, створилася ціла вертикальна система цензури, що активно діє на всіх рівнях: в центрі та в регіонах http://stopcensorship.wordpress.com/
  • Згідно моніторингу національних телеканалів, проведених Телекритикою, відбувається замовчування незручних для влади тем більшістю телеканалів. Кількість таких тем зросла з 56 у 2010 році до 456 у 2011 році.
  • Те ж стосується політичної збалансованості у телеефірах влади та представників опозиції, де левова частка належить владі
  • Також активно включилися у створювання тиску на інтернет-видання силові структури, проводячи активні виховні співбесіди з блогерами чи навіть коментаторами статей
  • Прийняття у 2011 році Верховною Радою закону, що значно спрощує подання багатомільйонних позовів до преси, роблячи її значно уразливішою та податливішою до тиску
  • Позитивом є те, що у 2011 було прийнято Верховною Радою Закон про Доступ до Інформації і зміни до закону Про інформацію, але вже недавні рішення Конституційного Суду України суттєво обмежують використання цих законів і ведуть до їх ревізії http://www.unian.net/ukr/news/news-482026.html

Це є тільки початковий список питань, що турбують українську громаду щодо свободи слова в Україні. Також є великі занепокоєння щодо всього переліку проблем, пов'язаних з розвитком (швидше суттєвим скороченням) української демократії та розвитку громадянського суспільства: це проблеми забезпечення базових людських прав і свобод, проведення демократичних і прозорих виборів, захист прав опозиції, політичних свобод, свободи слова і зібрань, відповідальності влади перед суспільством.

Діаспорні організації пильно слідкують за розвитком подій в Україні і всіма способами пробують донести свою позицію до влади та суспільства в Україні, як і одночасно доносити правду до урядів західних країн. http://www.ucc.ca/2011/10/21/ucc-appears-before-parliament-today/

У жовтні цього року відбудуться парламентські вибори в Україні і частиною процесу демократичного забезпечення виборів будуть питання можливості для опозиційних сил брати активну участь у виборах та створення умов для вільного функціонування засобів масової інформації. Сподіваємось від влади серйозних конкретних кроків у цьому напрямку, а не проведення піар-акцій та маніпулювання інформацією для західного світу.

З вірою і любов'ю до України,

Сергій Касянчук

Член Екзекутивного Комітету та

Ради Директорів Конґресу Українців Канади

Від головного редактора:

Отже, залишаємо право нашим читачам вирішувати, чи зросла свобода слова в Україні при президенті Вікторі Януковичі, чи навпаки, наблизилася до стандартів африканських племен і громил преси із московського «тандему».

Василь КОЛОМАЦЬКИЙ

На світлині: Президент Віктор Янукович. Безперестанно «покращує» свободу преси.