lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Відкритий лист Президентові України Зеленському на захист експрезидента Порошенка

Відкрите звернення редакції до чинного президента України щодо політичних переслідувань п'ятого президента України Петра Порошенка

Шановний пане Президенте!

Ми звертаємося до Вас від редакції сайту діаспори «Кобза – українці Росії», що вже дев’ятнадцять років інформує громадськість про життя українців у Росії. На сайті опубліковано понад шість тисяч матеріалів. Фактично ми є єдиним джерелом федерального рівня, що надає інформацію про діаспору у Росії – репортажі, дослідження, архіви, правозахисні матеріали, громадські заяви, що стосуються життя українців Росії.

Як патріоти України, ми уважно слідкуємо за подіями в материковій Україні, бажаючи Україні скоріше стати передовою демократичною країною Європи. Зокрема, ми захищаємо права людини як у діаспорі, так і в Україні. У часи Президента Кучми ми захищали Георгія Гонгадзе і В’ячеслава Чорновола, у часи президенства Ющенка критикували владу за «любих друзів», у часи Януковича знову захищали журналістів Тетяну Чорновіл і Владислава Соделя. Під час президенства Порошенка ми захищали Михаїла Саакашвілі. Нині ми захищаємо переслідуваного Порошенка. Ми також завжди ставали на захист діаспорян у Російській Федерації - від Ногінського погрому, до вбивств українських активістів у Росії, писали про переслідування Бібліотеки української літератури у Москві, а також захищали демократичні принципи всередині українського руху. Ми підтримали Україну під час двох Революцій і виступили проти російської агресії 2014 року. Ми не відходили від правозахисних принципів всі ці роки, ми не були політичним проєктом, і як патріоти, фінансуємо нашу роботу за власні кошти.

Останній рік ми уважно слідкували за змінами в Україні, намагалися зрозуміти Вашу політику як президента. Не маючи змоги охопити все в одному листі, пишемо до Вас у єдиній тривожній і неординарній справі – судовому переслідуванні п’ятого президента України Петра Порошенка. Спочатку розглянемо факти.

Ще під час передвиборчої кампанії Ви виступили із погрозами на адресу діючого президента, заявивши під час дебатів: «Я не Ваш опонент, я Ваш вирок». Нині, трохи більше ніж за рік Вашого президентства, Ваші погрози матеріалізувалися у тому, що проти п’ятого Президента України Петра Порошенка прокуратурою вже відкрито близько п’ятнадцяти (!) справ, зокрема, справа «про незаконне захоплення влади», справа про «розпалювання релігійної ворожнечі» тощо. Простий перелік «злочинів» Порошенка, як ми це бачимо із преси, фактично нагадує список його безпосередніх обов’язків як глави держави. Фактично йдеться про критику політики Порошенка  – невірні призначення, церковна політика, мовна політика, міжнародна політика, а не про пряме порушення закону Петром Порошенком. Ми не бачимо у звинуваченнях таких фактів, як, скажімо, «хабар», чи «призначення родичів на посади», чи «порушення територіальної цілості держави», і т.п. – які й становлять формальне порушення закону. Для неупереджених громадян зрозуміло, що критика політики попередньої адміністрації не є порушенням закону у демократичній державі. Порошенко вже мав з’явитися в суді, який має обрати запобіжний захід  (при цьому прокуратура вимагає взяття Порошенка під варту!). Така ситуація нас надзвичайно турбує: як західну діаспору, так і діаспору Росії. Це виглядає як пряма ревізія двох Революцій (2008 і 2014 рр..), як спроба приховати історичний вибір українського народу на незалежність від Росії, на україноцентризм у гуманітарній політиці, розвиток демократії та на геополітичний вибір, пов’язаний із Європою. Під час передвиборчої кампанії Ви ніколи не згадували, що будете заперечувати фундаментальні вектори української політики. Але Ваша невизначена політика починає породжувати сумніви.

Зокрема, справи про «незаконне захоплення влади», про призначення на посаду заступника Служби зовнішньої розвідки Сергія Семочка і двох членів Вищої ради правосуддя, про «мінську зраду» та інцидент у Керченській протоці, цілу низку інших надуманих справ.

Також справа про «розпалювання релігійної ворожнечі» є фактично спробою нинішньої Прокуратури заявити, що отримання Томосу, над яким працювали всі без винятку президенти України, ніби то є «порушенням прав віруючих» УПЦ МП. Це є явним нехтуванням двадцятилітньої політики зі створення Помісної церкви, що була константою в українській політиці, а якщо брати ширше – то цього прагнула Україна упродовж кількох століть. Як можна відкривати справу із таким недоречним звинуваченням на адресу п’ятого Президента України?!

Не знаходить зрозумілого пояснення і справа проти Порошенка стосовно 43 художніх картин, які він ввіз до України, маючи на це всі необхідні документи і заплативши встановлене мито. Спецназ ДБР штурмував державний музей Гончара з незрозумілою метою, а пізніше з’ясувалося, що суд не давав на обшуки в музеї жодного дозволу…

Окремо хочемо згадати тему боротьби із корупцією. Коли Ви були кандидатом у президенти Ви на площах перед народом обіцяли: «свинарчуків – за грати!», пояснюючи, що боротьба із корупцією є Вашим пріоритетом. Згадаємо, що п’ятий президент залишив близько 240 розслідуваних і завершених корупційних справ, вже переданих до суду. Українці очікували результатів за цими справами, які б дали б чіткий сигнал корупціонерам. На жаль, ці справи досі або у судах, або вже поховані, а «свинарчуки» досі на свободі. У порівнянні із роботою Порошенка, коли завдяки політиці децентралізації та новоствореній системі держзакупівель  «Прозорро» було суттєво зменшено існуючу базу корупції, Ваша політика не виглядає системною в цьому напрямку.

У нас одна Україна. У нас за час Незалежності було обрано лише шість президентів. Всі вони, окрім «біженця» Віктора Януковича, зробили свій посильний внесок у нашу історію, розбудовували нашу Державу у тих непростих умовах, які ми мали. Ми маємо державу тому, що була проукраїнська політика, була сумісна праця як еліти України, так і її народу на загальне благо. Держава не є ідеальним світом за принципом Раю, але є реальним місцем і соціумом, де діють бажання і прагнення земних людей. Тим не менше, в порівнянні з Росією чи Білоруссю українці мають набагато більш демократичну і розвинену політичну систему. Правління Петра Порошенка цю тенденцію лише ствердило. Петро Олексійович заслуговує на пошану за свою роботу на посаді Президента, а не на зведення політичних рахунків. Політичні рейтинги мінливі, але державні справи залишаються у пам'яті.

Тому просимо Вас від себе і від сотень і тисяч наших читачів, щоб Ви неупереджено, як державний діяч,  ще раз подивилися на заслуги Петра Порошенка перед Україною у час дуже непростого президентства, співставили їх із кримінальними справами проти нього, а також зважили як на вірогідність вибуху нового Майдану, так і на факт шестирічної російської агресії проти України, та прийняли у цій ситуації зважене і мудре державне рішення. Чи Ви руйнуєте проєвропейську спадщину двох Майданів, чи Ви політично здійснюєте чіткі і артикульовані прагнення українців у побудові модерної держави, – на це питання після року Вашого президенства ми хочемо мати чітку і зрозумілу відповідь. Ваше ставлення до реформатора Петра Порошенка для українців діаспори є визначальним індикатором.

Ми бажаємо Вам успіху у Вашому служінні українському народові, Українській церкві та діаспорі.

З повагою,

Василь Коломацький,

Головний редактор, «Кобза – українці Росії», Канада

Віктор Гіржов,

редактор, «Кобза – українці Росії», Україна

На світлинах:

  1. Президент України Володимир Зеленський.
  2. Багатолюдні мітинги на підтримку Порошенка – свідчення заслуг п’ятого президента.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка