lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Причини нинішньої війни мають глибоке історичне коріння і йдуть від 1132 року»

Член діаспори у Росії пояснює причини російсько-української війни та її мету

Член української діаспори на правах анонімності погодився дати нам інтерв’ю, в якому ми затронули низку тем – причини війни в Україні, ставлення рядових росіян до українців, політичні умови для можливих реформ у Росії. На думку нашого співрозмовника, причини війни 2022 року  тягнуться ще із часів Київської Русі. І в цьому історичному сенсі сьогоднішня війна має своє обгрунтування і свою мету.

Кобза: Скажіть будь ласка, чи була для Вас несподіваною ця війна,  її масштаб і мета?

- Так! Абсолютно несподіваною була для більшості людей ця велика війна Росії проти України, її великий, європейського, навіть світового розміру масштаб.

На це і був розрахунок російських  горе-стратегів, які її планували, долучилися до її перших кроків. Для них же, «стратегів», був несподіванкою злам очікуваного бліц-кригу. Та «холодний душ» перших днів війни не привів їх до тями. Нещирими є, в своїй більшості, твердження деяких експертів про те, що вони, мовляв, передбачали та передбачили [війну] ...

Про мету цієї війни, гадаю, не йдеться. Така війна (будь-яка, а ця особливо) надто велике та багатоаспектне явище, щоб можна було прив'язати її до одного якогось окремого суб'єкта, якому може бути притамана «мета» того чи іншого вчинку. В цьому випадку може йтися про мотив окремої людини, яка дала наказ. Подальші пояснення з боку Росії в ЗМІ про нібито загрози, їх упередження, про захист «русскоязычных» нібито від геноциду, гноблення з боку українців, про війну не з Україною, а з якимось Заходом загалом вже не сприймається. Це видно по контроверсійним реагуванням росіян на війну в ЗМІ та в соцмережах.

Кобза: Причини війни? Це російський імперіалізм? Внутрішні протиріччя в елітах? Психічні відхилення вождя у Кремлі? Успіхи України у розбудові незалежної держави? Можливо ще якісь причини?

- Причини мають глибоке історичне коріння, ще від 1132 року, коли князь Ростово-Суздальський Юрій (Долгорукий) став змагатися за Київський великокняжий престол. Він передав екзистенційну ненависть до Києва, жагу руйнації, загарбання своєму синові Андрію Боголюбському. Чого варта  лише викрадена Андрієм з Вишгорода ікона Вишгородської Богоматері, яка тепер більш відома у світі як «Владимирская Богоматерь» (зберігається у Третьяковскій галереї – ред.).Тому таке ставлення Росії до України споконвічне.

Імперіалізм - єдиний відомий в Росії сенс та спосіб існування держави. Але не може бути Київської держави та імперії одночасно. Тому «Карфаген (тобто Київ)  має бути зруйнований!».

Протиріччя в елітах не грають суттєвої ролі на цьому сьогоднішньому  етапі.

Ніяких відхилень в клінічному розумінні  цього слова  у Путіна немає. Може йтися про «божевілля» лише божевільної, недієздатної системи, яку він побудував і яка дійшла свого краю.

Військові успіхи України безсумнівні. Страх ніби очікуваних економічних успіхів України дуже перебільшений. Можливо, й були такі «страхи»... Були не причини, а мотив до нападу - ненависть до України як такої. Це те, про що я говорив вище..

Кобза: Соціологічні дані свідчать, що 75% громадян Росії підтримують цілі війни, які офіційно визначили як «денацифікація» і «демілітаризація». Як це укладається у головах росіян? При тому,  що Росія постійно озброюється, Україна має розброюватися. Як росіяни розуміють, що в Україні є «нацизм»? Це свідомі погляди, чи «хавають» все, що покажуть по телевізору?

- Годі шукати якоїсь рації в головах росіян. 75 відсотків -  це не число бажаючих війни, а ширина зони невизначеності між пасивним підсвідомим очікуванням зникнення України (муляє) та пасивним усвідомленням поразки Росії від України в ції незрозумілій загалу росіян війні. Що таке «денацифікація» та «демілітаризація» ніхто не знає та не розуміє. Але все одно «хавають» все, що йде згори.

Кобза: Які умови повинні винукнути у суспільстві, щоб виник спротив війні в ширших прошарках населення? Кажуть, що коли долар буде по 200, а безробіття на рівні 20%, населення вже терпіти не зможе. Які Ви назвете умови для змін у Росії?

- Ніякі умови до змін неможливі до повної зміни верхівки силами самої верхівки. Самі умови та зміни в економіці та добробуті не виникнуть за рік-два. Це потребуватиме  десятиліть, коли не більше...

Кобза:  Коли слухаєш висловлювання росіян про зовнішню політику, то кидається в очі агресивна лексика і спроби залякування Заходу. Можна почути «з історії ми знаємо як закінчували наші вороги», «нас всі бояться», «привичка побєждать», «война закончится за три-четире дня». Часто це чуєш навіть від жінок. Скажіть, чи у Росії є високий рівень насилля всередині самого суспільства, ставлення до конкурента як до ворога, насилля над жінками, і т.д., і тому це переноситься в сферу міжнародних відносин? Чи брутальна риторика є  калькою з телевізора, а саме суспільство всередині досить толерантне?

- Рівень агресіїї в побуті не змінюється, лексикон також. На мій приватний погляд.

Кобза: Ми знаємо, що при президенті Борисові Єльцині була певна обмежена демократія: розвивалися національні громади (діаспори), українці мали якусь свою пресу, проводили Конгреси українців Росії, діяла українська парафія у Ногінську. При Путіні це досить швидко згорнули, організації заборонили. Чим був зумовлений відкат від демократії в останні двадцять років? Цього з якихось міркувань  бажало суспільство, чи це була політика верхівки спецслужб?

- Демократії як такої тут не було ніякої і ніколи . Так само, як і в Україні. Але в Україні був потяг до свободи в  незалежній державі. Росія після 1480 року  звільнилася від монголо-татарського рабства, але не здобула волі для людей. Тому не було якогось стимулу, як в українців, до боротьби, і не було боротьби. На початку 90-х у ХХ сторіччі були очікування швидкого добробуту, але цього не сталося. Тому люд розчарувався в «демократії», яка не годує негайно. Коли ж на початку «нульових» посипалися дурні нафтодолари, то люди подумали, що це Месія їм дав.

Але полуда поступово спадає з очей. Живемо в очікуванні нового Месії. Люди [в Росії]ніколи й не знали, що таке свобода. Тому вирішили, повірили твердженням пропаганди, що свобода є облуда з підступного Заходу, який лише мріє знищити Росію.

«Кобза-українці Росії»

На світлині: Штурм військом Юрія Долгорукого Києва у 1169 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка