lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Зустріч у "Просвіті"
Василь Коломацький, Торонто
Василь Коломацький, Торонто

Головний редактор нашого сайту зустрівся із громадськістю Сум

26 травня у приміщенні Сумського обласного товариства «Просвіта» відбулася зустріч членів цієї та інших організацій міста з представником канадської діаспори нашим земляком Василем Коломацьким (м. Аврора, Канада) - емігрантом останньої хвилі, який виїхав до Канади у 1996 році.

Він розповів про життя українців у Канаді, про збереження там українських національних традицій, про зв'язки діаспори з Україною, про проблеми діаспори та ін., відповів на численні запитання.

Як відзначив В. Коломацький, головною проблемою української діаспори в Канаді, як і будь де, є недофінансування української справи та українських організацій. Коштів вистачає лише на церкви.

Емігранти з України довоєнної та післявоєнної хвилі, хоча і є ентузіастами справи, але, як люди похилого віку поступово відходять із життя, а діти, як би нам не хотілося, виховані вже на інших цінностях. Горизонтальні зв'язки серед українців, які народилися в Канаді поступово втрачаються. Через недостатній інформаційний зв'язок з Україною молодь політикою цікавиться мало, тим більше, що сучасна українська політика для неї взагалі не зрозуміла.

У деяких великих містах функціонують українські недільні школи, скаутські організації, культурні центри і клуби за інтересами. У менших містах дітей в українському дусі виховують лише деякі родини але середовище все одно їх дуже асимілює. Українська громада поступово тане через відсутність необхідного фінансування, організованості, не активності, небажання українців іти у владу, бізнес, узгоджувати між собою дії та без будь-якої підтримки з боку України.

А ось китайська, італійська і особливо єврейська діаспори отримують величезну фінансову допомогу, як збоку відповідних національних держав, так і збоку місцевих бізнесменів.

Що стосується існування української діаспори в Росії, з якою пан Василь має тісні зв'язки, то там справи складаються набагато гірше.

Програма «Підтримки української культури в РФ» через негативне ставлення в Росії до національних об'єднань українців так і не була прийнята урядом РФ, українські недільні школи закриваються, освітні центри теж.

Про стан справ із закриттям української бібліотеки в Москві вже знає весь світ, у російській пресі поширюється розгнуздана пропаганда спрямована проти діяльності українських національних об'єднань, більше того, впродовж 2001-2007 рр. по Росії прокотилась хвиля вбивств активістів української діаспори, які так і залишилися не розкритими, їх поспіхом закрили правоохоронні органи. Хуліганські напади продовжуються. Щоправда, у таких регіонах як Башкортостан та Татарстан прямого утиску українців не помічено, очевидно тому, що вказані нацменшини почувають себе у Російській Федерації також не дуже зручно і тому співчувають українцям.

В результаті діалогу присутні на зустрічі зрозуміли, що без підтримки України сподіватись на позитивні зрушення у справі пропагування наших національних цінностей за кордоном не варто. Для підтримання подальших зв'язків з правозахисними колами в Канаді, які представляє Василь Коломацький, сторони обмінялись електронними адресами, а представник товариства "Просвіта" Василь Межовий подарував Василеві Коломацькому збірку своїх творів.

Віктор КЛІСЕНКО

Джерело: газета «Ярмарок» (Суми)

Виступ перед громадськістю м. Сум (приміщення Просвіти) - 2
Виступ перед громадськістю м. Сум (приміщення Просвіти) - 2
Виступ перед громадськістю м. Сум (приміщення Просвіти) - 3
Виступ перед громадськістю м. Сум (приміщення Просвіти) - 3
Виступ на Конференції у Обласній бібліотеці м. Сум -1
Виступ на Конференції у Обласній бібліотеці м. Сум -1
Виступ на Конференції у Обласній бібліотеці м. Сум -2
Виступ на Конференції у Обласній бібліотеці м. Сум -2

На світлинах: Василь Коломацький, Торонто. Виступ перед громадськістю м.Сум (приміщення Просвіти) - 2. Виступ перед громадськістю м.Сум (приміщення Просвіти) - 3.

Виступ на Конференції у Обласній бібліотеці м. Сум -1. Виступ на Конференції у Обласній бібліотеці м. Сум -2.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка