lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Василь Коломацький дав інтерв'ю сайту «Українська Кубань»
Ісус Вседержитель. Українське бароко. Подарунок Сумському художньому музею
Ісус Вседержитель. Українське бароко. Подарунок Сумському художньому музею

Головний редактор побажав успіху колегам

Один з організаторів І Конгресу українців Росії (1993 р.), голова Комітету у справах української громади в Росії Василь Коломацький розповів про себе й правозахисний сайт «Кобза - українці Росії», де обіймає посаду головного редактора й засновником якого є.

? Ви корінний українець? Якщо так, то яким чином опинилися в Канаді? Не виникає бажання повернутися в Україну?

? Так, я корінний, народився у Чернігові у 1965 році. Загально я прожив 17 років в Україні, 14 років у Росії і 17 років у Канаді. Бажання повернутися виникає постійно, але здійснити його я зможу не раніше, ніж через 10 років. Потрібно щось заробити на майбутню пенсію, щоб далі не відчувати проблем з насущним хлібом.

? Хто ви за освітою? Як почали опановувати редакторську діяльність?

?У дитинстві я мріяв бути археологом, оскільки у селі, де я проводив літо, колись була стоянка первісних людей, а пізніше жили скіфи. Я захоплювався збиранням артефактів.

Потім я розмірковував щодо двох професій - журналіста і фізика. Тато сказав: професія має бути чоловіча (Ішла епоха пізнього Брежнєва). Так я закінчив МФТІ і став програмістом. Журналістика повернулася вже у 1994 році, коли я писав у кілька українських газет як українець із Москви. А у 2001 році я заснував сайт «Кобза - українці Росії». На цей момент я проживав вже у Канаді.

? Розкажіть про проект «Кобза - українці Росії», як виникла ідея його створення?

? У 1998 році при Світовому Конгресі Українців (СКУ) відродилася правозахисна Комісія, яку ми назвали Комісія Людських і Громадянських Прав (КЛГП). Працюючи в КЛГП по напрямку захисту прав українців Росії, я побачив, що починає збиратися цікавий матеріал. Ми вирішили створити вебсайт, щоб пропагувати нашу роботу, тему захисту прав людини і поширювати інформацію про життя українців Росії. Майже відразу сайт став незалежним, але початковий інкубаційний період пройшов в межах КЛГП. Нині Кобзі вже 12 років.

? Це єдиний проект, в якому Ви берете участь?

? Нині я опікуюся трьома проектами - КЛГП, «Кобза» і створенням «Асоціації діаспорних ЗМІ». Є така ідея - об'єднати головних редакторів із діаспори в одну горизонтальну професійну структуру. Ця ідея поки перебуває на початковому етапі.

? «Кобза - українці Росії» комерційний проект? Чи можна заробити на сайтах схожої тематики? Якщо так, то яким чином?

? Ні, заробити на діаспорних сайтах неможливо. Взагалі, учора я зустрічався у Торонто із Головою УВКР паном Михайлом Ратушним, який проводить тур Північною Америкою. Найбільше мені запам'яталася фраза із розмови: «Запам'ятай, за українську справу тобі спасибі ніколи не скажуть». Що вірно, то вірно. Багато роботи, подолань, викладання грошей із власної кишені, приблизне вичислення агентури в русі, кропітка робота з матеріалом тощо. За всі 25 років громадської роботи у мене лише одна нагорода - Почесна грамота УВКР. Мотивація працювати одна - побачити ту Україну, про яку мріяли покоління патріотів. Любов - це дія, інакше вона перетворюється на депресію.

? Чи не виникає труднощів стосовно організаціних моментів, адже члени редакції знаходяться в різних куточках світу?

? Інтернет настільки зручна річ для редакційної роботи, що практично є відчуття, ніби просто сидимо в різних кімнатах. Я встигаю кілька разів на день перекинутися листами з Росією. Щодень отримую до 10 листів розсилки з українських форумів. Вживу ми зустрічаємося на Форумах і Конгресах раз на 3-4 роки. Шкода, але ще жодного разу ми не збиралися усі разом в одному місці, щоб відчути, що значить бути редакцією за одним столом.

? Що Ви порадите сайту «Українська Кубань»?

? Працюйте 12 років і досягніть рівня «Кобзи». Тема дуже потрібна і малодосліджена. Доля українців Кубані була трагічною - Громадянська війна, Голодомор, русифікація. І хтось має чесно це дослідити для нащадків.

Найважче в усьому - це тримати дихання на дистанції. Роками робити задану роботу, нести обов'язок, розуміти, що це і є твоє місце у світі. Тому я бажаю редакції «Української Кубані» мужності. Але також і цікавих відкриттів!

Ганна КОВАЛЬ

Передрук: Сайт «Кубань українська» http://kuban.in.ua/index.php/Культура/патріот-за-силою-духу.html

Ярослав Присташ, Олександр Гвоздик,  Тарас Чернега, Василь Коломацький на фоні пам'ятника Харитоненку
Ярослав Присташ, Олександр Гвоздик, Тарас Чернега, Василь Коломацький на фоні пам'ятника Харитоненку
Воскресенський собор, кінець 17 ст.
Воскресенський собор, кінець 17 ст.

На світлинах: Ісус Вседержитель. Українське бароко. Подарунок Сумському художньому музею. Ярослав Присташ, Олександр Гвоздик, Тарас Чернега, Василь Коломацький на фоні пам'ятника Харитоненку. Воскресенський собор, кінець 17 ст.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка