lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 З Новим роком та Різдвом Христовим!
З Новим роком та Різдвом Христовим!

Вітаємо читачів та дописувачів «Кобзи» з новорічно-різдвяними святами!

Ось і добіг кінця ще один рік – 2015-й. Він видався нелегким та неоднозначним для України та для українців: як на рідній землі, так і поза її межами.

Цей рік залишиться у памяті поколінь як час, коли українцям знову довелося захищати цілісність та незалежність своєї Держави. Захищати зі зброєю в руках. Як час переборювання економічних негараздів, прагнення до утвердження європейських цінностей.

Як час, що став випробуванням найважливіших людських якостей: мужності, вірності, твердості, патріотизму, віри у майбутнє України…

Десятки тисяч українських вояків стали на захист Батьківщини. Тисячі і тисячі волонтерів і просто звичайних людей не жалкували своїх зусиль та часу, аби допомагати армії. 

Ми віримо, що перемога буде на боці правди, Україна неодмінно здолає агресора та утвердить свою суверенність. А військові злочинці-агресори в майбутньому будуть покарані в міжнародному трибуналі.

 

Важливі події відбувалися і в діаспорі. Ми знову пережили тиск на Бібліотеку української літератури у Москві, її директор Наталя Шаріна перебуває під хатнім арештом у справі про «екстремізм». Саму бубліотеку з 1 січня буде реорганізовано. Протягом року чинився тиск на парафії УПЦ КП у Ногінську. Нам також стало відомо, що керівників регіональних організацій викликали на допити в ФСБ для «проробки». Зокрема, в пресі широко обговорювався тиск ФСБ на Наталю Романенко із Хабаровська.  Її звільнили з роботи, примулили написати відео-звернення проти Майдану і виставили його на ютуб. Через тиск влади нашу редакцію залишили два її довголітні члени – професор Стефан Паняк та Митрополит Адріан. Формальний тиск на наших колишніх колег продовжується до цього часу.

Для нашого сайту «Кобза – українці Росії» 2015 рік теж став знаковим: на шпальтах сайту у листопаді було опубліковано 5-тисячний матеріал. Ми вдячні усім, хто долучався до наповнення нашого з вами спільного інтернет-видання. Дякуємо тим, хто підтримував сайт фінансово – Лізі українців Канади (Торонто) та професору Юрію Даревичу (Торонто). В цьому році ми зіткнулися із фінансовими труднощами, і на цей момент потребуємо фінансової підтримки.

Ми вдячні читачам, які, віримо, завжди могли знайти на «Кобзі» цікаву для себе інформацію. Тим, хто ділився з нами своїми новинами та дописами. Ми також помітили, що деяка частина кореспондентів припинила надсилати матеріал, і ми пов’язуємо це із можливим тиском влади на українських авторів (хоча не виключаємо що в цьому була й самоцензура авторів). Незважаючи ні на що, ми і надалі продовжимо захищати ідеї Майдану і підтримувати воїнів АТО, оскільки в цьому ми бачимо українську честь і ідентичність нації на цьому історичному етапі. Ми не бажаємо щоб вся українська нація скніла під «ковпаком КДБ» і була в тому ж поневоленому стані, як гнана діаспора у Росії. В цьому немає якихось ідеологічних чи партійних міркувань, адже цього вимагає елементана людська гідність і прагнення свободи.

Події в УКР протягом року нас турбували. По-перше, не було інформації від Правління. По-друге, не відомо хто керує в УКР (є чутки що голова Любов Дяченко ще рік тому написала заяву про складання повноважень). Сайт Віктора Гіржова «Український Конгрес Росії» весною припинив оновлення, а нині відключений. Ми не бачимо інтервю керівників УКР у пресі. Виглядає, що минулого року сайт Радіо Свобода підготував більше матеріалів про українську діаспору ніж прес-служба УКР. По-третє, нас здивував список нагороджених медалю СКУ до 200-ліття Тараса Шевченка. Серед нагороджених ми не впізнали приблизно третину списку. Це дивує, адже без нагород залишилося багато достойних активістів. Мало б стати предметом публічної дискусії – хто і як складав списки для СКУ.

Ми дивимося у новий 2016 рік із надією. Здається по-троху прокидається російське суспільство, люди розуміють тупиковий шлях розвитку Росії. В цьому році будуть протести, буде дискусія, будуть зрушення у політиці. Ми закликаємо українців не замикатися у гето, а натомість бути частиною соціально-політичних демократичних процесів у країні. Ми не в авангарді, але й не повині пасти задніх у політиці. Це також наша країна.

В червні 2016 року «Кобзі» виповниться пятнадцять років. Нам хотілося б провести Наукову конференцію в Україні, присвячену цій події, але через брак коштів ми не можемо реалізувати цей задум.

Головною соціально-політичною подією року ми визначили – вбивство політика Бориса Нємцова, що сталося у Москві у лютому минулого року. В цій події пов’язані і крайня точка, до якої дійшла диктатура силовиків, і україно-російські зв’язки, і антивоєнний меседж російських демократичних сил. Це трагічна подія, яка і символізує цей досить важкий рік російської історії. Сподіваємося що в наступному році російських політиків не вбиватимуть.

Нас також обурив факт недопущення властями Росії Віктора Гіржова на територію країни. Заборона ФСБ триватиме пять років.

В цьому році ми вперше в редакції визначили дві номінації: «Українець року у Росії» та «Українець року в Україні». В цих номінаціях перемогли: Володимир Павук (Новосибірськ) та Надія Савченко (Україна, увязнена у Росії).

Сьогодні, напередодні новорічно-різдвяних свят, від щирого серця хочемо привітати усіх вас та побажати насамперед Миру, благополуччя у родинах, особистого щастя.

Нехай Ісус, що народжується, наповнить  людські серця світлом та добром. Нехай береже нас від усякого зла. Нехай Божа благодать буде з усіма нами.

Дай Боже Вам любові і тепла,
Добра в сім’ї і затишку в оселі,
Щоб щастя світла музика текла
В різдвяні свята, щедрі і веселі!
Хай здійснює бажання рік Новий,
Хай Україна наша процвітає,
З чудовим святом радості і мрій
Ми щиро і сердечно Вас вітаєм!

 

На світлинах: З Новим роком та Різдвом Христовим! Головна ялинка країни. Борис Нємцов – символ свободи і безстрашності. Москва прощається із Борисом Нємцовим. Український дисидент Володимир Литвин (ліворуч). Василь Коломацький, головний редактор.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка