lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Заява щодо обміну «35 на 35»

«Кобза»  вітає обмін військовополоненими та в’язнями сумління між Україною та Росією

Редакція громадського сайту «Кобза – українці Росії» вітає обмін полоненими між Україною та Росією за формулою 35 на 35, що стався 7 вересня цього року.

Такий обмін давно мав відбутися, оскільки з обох сторін засуджені фактично були в’язнями сумління, що слідували своїм переконанням в час війни між двома державами, тобто в час, коли саме право існувало у розмитому вигляді через насильницьку зміну державних кордонів.  Нинішня російсько-українська  війна не є оголошеною, тому полонені не мали статусу військовополонених і засуджувалися цивільними судами  як «зрадники» та «терористи». Що по факту невірно як з юридичної, так і моральної точки зору.

 При цьому важливо відповісти на питання: звідки взялися в’язні сумління в тюрмах України та Росії? Хто розпочав війну, анексував сусідні території і оголосив патріотів України у Криму та Донбасі «зрадниками» Росії?

Зробив це кремлівський режим на чолі із президентом Росії Володимиром Путіним. Саме цей режим  анексував Крим, захопив Донбас, збив Боінг над Донбасом, віроломно розстріляв сотні  український військових та добровольців у «зеленому» коридорі під Іловайськом, а також у важких боях, в яких була задіяні регулярні російські війська, захопив українське Дебальцеве. А  минулого року  додатково «анексував» Керченську протоку, узявши в полон 24 українських  моряка.  Саме Путін відповідає за загострення російсько-українських відносин, проблему полонених, брудну інформаційну кампанію у російських ЗМІ проти України, а також за 20-літні утиски української діаспори, ліквідацію українських організацій у Росії, а також за вбивства діаспорних активістів, що сталися у перші роки його правління.

Говорити про будь-яке братерство між Україною та Росією в нинішніх умовах буде цинізмом. Але обміняти полонених і припинити антиукраїнську інформаційну кампанію давно було потрібно. Всім зрозуміло, що Україна - не Росія, і українці України, які опинилися на окупованих Кремлем територіях,  не мають мислити за його лекалами. Тому і вважати їх «зрадниками» неможливо. Ні Сенцов,  ні Кольченко нікого не вбивали і на території Росії ніколи не жили. Цей факт визнав навіть російський суд.

Факт обміну вселяє надію на врегулювання конфлікту і на хоча б нейтральні відносини між двома країнами у майбутньому.

Ми сподіваємося, що наступним логічним кроком російського уряду стане повернення Бібліотеки української літератури у Москві у її приміщення  та відновлення реєстрації Об’єднання українців Росії.

Настав час змінити офіційну політику Росії щодо України, стати на ґрунт  міжнародного права  і цивілізованих стосунків з сусідніми державами.

Редакція «Кобза – українці Росії»

Додатково: Обмін полоненими: список українців

На світлині: Серед 11 політв’язнів, які повернулися в Україну, і режисер Олег Сенцов

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка