lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Країна «гібридного режиму»
Василь Коломацький, демократ
Василь Коломацький, демократ

Або чи буде легше у Новому 2011 році?

Нещодавно на лента.ру прочитав повідомлення, що авторитетний американський тижневик The Economist вчергове поставив Росію у список країн «гібридного режиму» демократії http://www.lenta.ru/news/2010/12/29/democracy/ . Всього The Economist визначає чотири типи систем: повна демократія, обмежена демократія, «гибридний режим», «авторитарний режим». Із 165 держав Росія посідає «почесне» 107 місце між Киргизією та Непалом. Для того щоб у списку стати «авторитарним режимом» Росії досить опуститися лише на 5 позицій у списку.

А що це означає для нас, українців Росії? Виявляється, цілком конкретні справи. Давайте згадаємо минулий рік. У лютому у Єкатеринбурзі було побито заступника голови міської Української національно-культурної автономії професора медицини Миколу Кернесюка. Злочинців досі не знайдено, та мабуть ніхто й не шукав.

У листопаді Верховний суд Росії юридично ліквідував авторитетну українську організацію «Федеральна Національно-культурна автономія українців Росії». Всі звинувачення, висунуті мінюстом, були або надумані, або не настільки серйозні щоб вдаватися до ліквідації цієї поважної громадської організації. Та й чи в усьому сам уряд виконав Закон «Про національно-культурну автономію в РФ»? Чи може керівників ФНКА запросили у неіснуюче у Росії міністерство національностей і спитали яка допомога потрібна ФНКА у проведенні чергового з’їзду? Адже уряд зобов’язаний допомагати автономіям у їх роботі. Ні, ніхто в уряді не простягнув Автономії руку помочі. Натомість – юридична ліквідація через мінюст і Верховний суд.

У грудні у Бібліотеці української літератури правоохоронці провели два труси. При першому трусі було вилучено для «експертизи» 50 одиниць зберігання (книги та газети), при другому трусі правоохоронці вдалися до прямої провокації – спочатку пібкинули в бібліотеку пакунок з літературою, потім його «вилучили» як «доказ» і склали відповідний протокол. Вам це не нагадує часи сталінські чи брежневські, коли держава могла знищити будь-яку людину (я не кажу про громадську організацію чи національно-культурну установу, оскільки таких в радянські часи в природі не існувало), не особливо вдаючись в деталі правосуддя? Пригадуєте сталінське: «Есть человек – есть проблема. Нет человека – нет проблемы». Чи не так планувалося і з БУЛ? Лише завдяки сміливості і рішучості директора БУЛ Наталі Шаріної, яка помітила провокацію, виставила правоохоронців із БУЛ і негайно звернулася до преси, а також при активній підтримці Посольства України, БУЛ тимчасово вдалося захистити. Але чим скінчиться нинішня кампанія проти БУЛ ще невідомо.

Нині надходять наполегливі чутки що влада планує юридичну ліквідацію Об’єднання українців Росії (ОУР) за тією ж схемою, за якою була ліквідована ФНКА (ніби і дата судових слухань вже призначена на 31 січня). Після всіх останніх подій минулого року хто й буде сумніватися що це правда (хоча від керівництва ОУР жодної офіційної інформації для преси не надійшло - ні по ліквідації ФНКА, ні по спробі ліквідації ОУР).

Отже, «гібридний режим» у 2010 році цілком наочно проявив себе українській громаді. Ми його відчули на своїй шкурі. Це той самий режим, що крізь пальці дивиться на побиття активістів, ліквідує організації і підкидає дезу в єдину у Росії українську бібліотеку. Цей же режим прописався у Севастополі на додаткових 25 років, що створить Україні труднощі із входженням до європейських структур.

А в Білорусі цей же «гібридний режим» привітав із перемогою бацьку Лукашенка, який відзначився на президентських виборах побиттям та арештом всіх кандидатів у президенти. Не обійшлося без арешту і громадян як України, так і Росії. Як кажуть «від нашого гібридного столика – вашому гібридному столику!» Або «рыбак рыбака видит издалека». Висунемо попутне гасло: «Гібридні системи усіх країн єднайтеся!»

Звичайно, свято місце пусто не буває  (повертаючись до ліквідованої ФНКА). Вже є повідомлення що Україна президента Віктора Януковича зацікавлена у тому щоб на місце ліквідованої ФНКА з’явилася нова організація, в якій чільне місце посядуть представники земляцтв України. Відзначу, що на нашому сайті «Кобза – українці Росії» ми завжди були відкриті до публікацій про земляцтва, але в дійсності рідко виходило зробити хоч одну публікацію на місяць, оскільки мало відомо про їхню громадську роботу. Ніби займаються бізнесом, але це ж не громадська робота. Ніби проводять з’їзди, але не видно ні резолюцій, ні заяв. Інформаційно ці організації є досить закритими, теж саме здається і з членством. Виглядає скоріше як клуб для бізнесменів (а можливо просто український національий рух Росії і земляцтва занадто розділені і мало поінформовані про роботу один одного?). Так от, по існуючій інформації, ніби в майбутній ФНКА земляцтва відіграватимуть помітну роль, а серед діячів там можуть з’явитися (цитую посла України Володимира Єльченка) "дуже серйозні люди - Кобзон, Лановий, за якими стоять і фінансові можливості, і зв'язки" (кінець цитати). Отже в перспективі нами керуватиме (або помітно впливатиме) не хто-небудь а сам радянський співак Кобзон! Ось це, що й казати, «заманлива» перспектива! Можна прямо сказати - прямий і наявний вияв  «гібридної системи», оскільки Кобзон, по-перше, найбільш запам’ятався як ідеологічний рупор колишньої радянської системи, по-друге, багато років був нев’їздним до США через зв’язки із організованою злочинністю (по заявам преси і самого посольства США), по-третє, не є взагалі українцем по національності, і в-четверте, особисто мені мало відомо про його громадську українську роботу (принаймні в українському середовищі точно). Тобто це керівник на три пункти гірший ніж колишній керівник ОУР сенатор Василь Дума, який нічого нашому руху не дав. Чим же добрий цей потенційний лідер з точки зору посольства? Та лише тим, що завжди був другом усякої влади. У радянські часи – другом і рупором брежневського режиму, при капіталізмі Єльцина – став великим бізнесменом, дружив із кримінальними авторитетами, при мері Юрії Лужкові (відомому відвертим анти-українством) – другом Лужкова. Тобто Кобзон – це лояльна людина влади, яка міняла свої погляди як флюгер Кремля і завжли заможно жила при всіх режимах. А тепер пригадаємо, а що ж Кобзон зробив для українців Росії? Може хоч раз відвідав наші збори? Ні. Чи може профінансував якийсь захід? Теж ні. Може виступив із благодійним концертом для діаспори? Теж ні. Ось і вирішуйте самі яку людину сватають нам у лідери.

І все-таки, виникає питання - чому при тому, що Росія вже багато років кваліфікувалася в категорії країн «гібридного режиму», все ж таки ФНКАУР проіснувала цілих 12 років, а БУЛ взагалі існує більше 20 років, чому саме в 2010 році почалися гоніння на обидві структури? Відповідь проста: у цьому році наша рідна Україна також небезпечно наблизилася до групи країн «гібридного режиму». Саме відсутність дипломатичної та політичної підтримки з боку материкової України і дало владі Росії сигнал – тепер зручний час для погрому українських громадських організацій.

Слова мудрості наприкінці? Не чекайте нічого доброго від Нового 2011 року. Все лише погіршится.

Василь КОЛОМАЦЬКИЙ

Головний редактор сайту «Кобза – українці Росії»

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. 

Бізнесмен Йосип Кобзон – друг і рупор влади в усі часи.
Бізнесмен Йосип Кобзон – друг і рупор влади в усі часи.
Зустріч в Посольстві з керівниками земляцтв регіонів України міста Москви
Зустріч в Посольстві з керівниками земляцтв регіонів України міста Москви

На світлинах: Василь Коломацький, демократ. Бізнесмен Йосип Кобзон – друг і рупор влади в усі часи.  Зустріч в Посольстві з керівниками земляцтв регіонів України міста Москви.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка