lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 «Легенди» про «любов» до мови і української культури у Росії
Василь Коломацький, демократ.
Василь Коломацький, демократ.

Як Президент Путін розповідає «легенди» про діаспору

Щойно прочитав твердження Президента Путіна про ставлення до українців і української культури у Росії. Наводжу цитату з виступу: "Мені, напевно, не варто в цій аудиторії говорити, з якою повагою та інтересом в Росії відносяться і до української культури, і до української мови, і до українських традицій".

Як активіст української діаспори у Росії із двадцятирічним стажем, можу прямо заявити - твердження Президента не відповідає дійсності.

Звернемося до фактів.

За час правління Президента Путіна у Росії було вбито трьох провідних українських активістів і було скоєно замахи на життя ще двох. Серед убитих: Володимир Побурінний (м. Тейково, Іванівської обасті), Анатолій Криль (м. Владивосток), Володимир Сенишин (м. Тула). Було жорстоко побито: Наталку Ковальову (м. Тула) та професора Миколу Кернесюка (м. Єкатеринбург). Жодна із цих справ не розкрита. Знаю про це, оскільки особисто писав листи протесту у Кремль, і отримував листи зі Слідчого комітету РФ. Я впевнений, що всі ці вбивства були політичними і саме тому влада Росії вбивць не шукала. (Відписки СК РФ не рахуються). Хіба це не порушення прав людини?

Про українську освіту у Росії. Немає жодної української школи. Існує з десяток класів (більшість із них у Башкортостані), де факультативно викладається українська мова. Діаспора з великими труднощами, часто на комерційній основі, відкриває недільні школи, які, як правило, існують кілька років, а потім під різними приводами ліквідуються чиновниками. Так, у Єкатеринбурзі недільну школу закривали чотири рази (!) через брак фінансування з боку держави. Хіба це не порушення прав людини? У 2006 році були закриті всі українські недільні школи у Сургуті. Влада відмовила їм у фінансуванні, а громада не змогла утримувати їх самостійно. У 2008 р. було закрито Український освітній центр у Москві, що діяв при середній школі №124 - єдину на всю Москву українську недільну школу. Центр успішно навчав дітей українській мові протягом 10 років. Причина ліквідації - учбові програми школи не були офіційно затверджені міністерством освіти. Пройшло 4 роки, а програми й досі не затверджені.

Зазнає утиску й Українська Православна Церква Київського Патріархату. На всю Росії існує єдина парафія УПЦ КП у м. Ногінську, Моск. обл. У 1997 році парафію Богоявленського собору у Ногінську УПЦ КП грубо і насильно, силами ста ОМОНівців, виселили з їх приміщення. Рухоме майно Богоявленської парафії було протизаконно захоплено РПЦ. Нинішня Свято-Троїцька парафія перейшла через затяжну п'ятилітню блокаду (1997-2002 рр), коли від будівлі храму були відключені всі комунікації - газ, тепло, вода і електрика. До цього часу парафія не отримала офіційні права на володіння храмом від ногінських властей. В усіх інших випадках місцеві власті відмовляють УПЦ КП у виділенні земельних ділянок під будівництво храмів (Москва, Ст.-Петербург, Владивосток, і т.д.). Хіба це не порушення прав людини?

В останні роки уряд Росії через суди ліквідував дві основні організації українців Росії. Так, 24 листопада 2010 р. рішенням Верховного Суду РФ за клопотанням Мін'юсту Росії було юридично ліквідовано Федеральну Національно Культурну Автономію «Українці Росії». Аналіз судової справи вказує на політичне замовлення цієї справи. Про те, що ФНКА УР була ліквідована через «політичну діяльність», відкрито заявив пресі міністр іноземних справ Росії пан Сергій Лавров. А в травні цього року, знову ж таки, рішенням Верховного суду, було юридично ліквідовано Об'єднання українців Росії (ОУР) - найстарішу і найповажнішу організацію українців, що була зареєстрована ще у 1994 році.

Цікаво, що на місце ліквідованої ФНКА УР в цьому році невідомими силами було швидкоруч зібрано нову Федеральну Національно Культурну Автономію, яку очолив сумнозвісний в українських колах екстреміст москвич Богдан Безпалько, який запам'ятався знищенням газетного фонду Бібліотеки української літератури у Москві. За інформацією «Радіо Свобода», проти нього було порушено кримінальну справу за напад на працівників тієї ж української бібліотеки у Москві. І ось Мін'юст у найкоротші строки зареєстрував цю фіктивну ФНКА, і вже Богдан Безпалько (який до цього не очолював жодної української організації) офіційно представляє перед Президентом Путіним українську діаспору у Росії! Ось Вам іще одна форма тиску на діаспору у Росії - створення фіктивних організацій.

Про тиск на Бібліотеку української літератури у Москві преса писала неодноразово. Бібліотеку намагалися закрити двічі. Використовували сили МВС з боротьби проти екстремізму, викликали на допити читачів, вилучали книги на експертизу, арештовували комп'ютери, застосовували фізичну силу проти працівників бібліотеки. Бібліотеку рятували на рівні президента України і посольства. Слава Богу, поки що ця єдина на всю Росію українська бібліотека діє.

Описувати знущання російської влади над українцями Росії можна довго. Але оскільки Володимир Путін сказав коротко, то і ми відповімо коротко: над українською культурою у Росії знущаються, її цькують, українських активістів вважають за дисидентів. Тому не треба, пане Президенте, видавати авторитаризм за демократію, а імперську пиху за братню любов.

Врешті, якщо згадати про першу професію нинишнього Президента, то неважко зрозуміти його вміння розповідати «легенди».

Василь КОЛОМАЦЬКИЙ

головний редактор сайту «Кобза - українці Росії»

Канада

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

На світлині: Василь Коломацький, демократ.

Додаткові лінки:

http://vvmoroko.blogspot.ca/2012/01/blog-post_1060.html

http://kobza.com.ua/svitovyj-kongres-ukrajinciv/1732-net-ubyjstvam-y-raspravam.html

http://www.kobza.com.ua/prava-ljudyny-i-gromadjanyna/574-svydetelstva-pryhozhan-bogojavlenskogo-sobora-ukraynskoj-pravoslavnoj-cerkvy-kyevskogo-patryarhata-r.html

http://kobza.com.ua/objednannja-ukrajinciv-rosiji/4179-reshenye-verkhovnoho-suda-rf-v-dele-o-iurydycheskoi-lykvydatsyy-our.html

http://www.kobza.com.ua/rosijsko-ukrajinski-vidnosyny/4079-pro-prava-ukrayncev-v-rossyy.html

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка