lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Московські імперіалісти накладають руки на Українську Церкву. Руки геть від України!
Дмітрій Рогозін і Святіший Патріарх Московський і всія Русі Кирил
Дмітрій Рогозін і Святіший Патріарх Московський і всія Русі Кирил

У Москві розглядається ідея створення митрополичих округів із прямим підпорядкуванням Патріархові Кирилу

У Московській Патріархії розглядається ідея запровадження в Україні митрополичих округів з прямим підпорядкуванням Патріарху. Про це порталу "Релігія в Україні" повідомили джерела, близькі до уряду України.

1 лютого 2013 року в Москві відбудуться урочистості з нагоди річниці інтронізації Патріарха Кирила. У рамках цих урочистостей у Москві 2 - 5 лютого буде проведено Архиєрейський Собор Російської Православної Церкви. В останні дні у політичних колах в Україні висловлюються побоювання, що цей собор спробує обмежити автономію Української Православної Церкви (Московського Патріархату) шляхом створення на території України митрополичих округів.

Про проект створення для УПЦ (МП) митрополичих округів попереджав ще 13 травня 2012 року Священний Синод Української Православної Церкви Київського Патріархату. У своєму зверненні до архиєреїв, духовенства та вірних УПЦ (МП) він стверджував, що один з варіантів «приведення у відповідність» Статутів УПЦ (МП) і РПЦ «передбачає перетворення нинішньої єдиної структури УПЦ (МП) в кілька митрополичих округів - за прикладом таких округів у Росії. Таким чином, за цим планом Київська Митрополія УПЦ (МП) з керівної структури повинна перетворитися лише на одну з українських митрополій Московського Патріархату - поруч з Одеською, Донецькою та декількома іншими митрополіями. Всі ці митрополії будуть прямо підпорядковуватися Московському Патріархові, а роль Київського Митрополита буде зведена приблизно до ролі Екзарха України Московського Патріархату, як це було за часів СРСР». Синод УПЦ КП вважав, що при такому сценарії УПЦ (МП) стане "маріонеткою в руках російської церковної та державної влади», а це відсуне «на невизначений час подолання церковного розділення й утворення в Україні єдиної Помісної Православної Церкви».
На це звернення тоді майже не звернули уваги експерти і представники УПЦ (МП), вважаючи таку перспективу більш ніж сумнівною. Однак сьогодні багатьом такі ідеї вже не здаються фантастичними.
Слід зазначити, що в Росії митрополичі округи почали формуватися 2012 року на основі декількох суміжних єпархій, керуючі єпископи яких були підпорядковані митрополитові округу, а той - безпосередньо Синодові і Патріарху РПЦ. До цієї реформи Патріарха Кирила єпархіальні архиєреї (єпископи, архиєпископи і митрополити) знаходилися між собою у рівних відносинах, кожний з них був підзвітний собору РПЦ, Синодові та Патріарху. Ініціатива Патріарха Кирила щодо створення митрополичих округів пов'язана зі спробою посилити керівну вертикаль Церкви за рахунок скорочення головних ланок управління, а саме виділення з усього складу єпископів обмеженого числа митрополитів, через яких можна впливати відразу на кілька єпархій округу.
Невідомо, в якому форматі пропонується створювати митрополичі округи в Україні. Ймовірно, мова йде про складне «подвійне підпорядкування» - Предстоятелю УПЦ (МП) і Предстоятелю РПЦ. Як повідомляють джерела, проект можуть винести на обговорення майбутнього Архиєрейського Собору РПЦ за участю українських єпископів. Можливо, автори проекту розраховують на несподівану постановку питання, аби використати ситуацію для маневру.
Залишається також незрозумілим, чи має сама УПЦ (МП) відношення до цих планів. Є ймовірність, що до них причетні деякі впливові архиєреї УПЦ (МП), бажаючі зміцнити свої позиції в регіонах на противагу Києву. Таким чином, можливо деяка частина єпископів УПЦ (МП) розглядає проект створення в Україні митрополичих округів як можливість послабити над ними владу Київського Митрополита.
Однак навряд чи проект отримає схвалення більшості єпископів УПЦ (МП). По-перше, за Статутом УПЦ (МП) сама вирішує питання про свої внутрішні кордони, єпархії та митрополії, а проект митрополичих округів може стати тут ведмежою послугою. По-друге, абсолютна більшість архієреїв УПЦ (МП) прагнутиме ухилитися від нав'язування їм додаткового начальства і позбавлення їх єпархіального повновладдя.
Крім того, плани Москви навряд чи сподобаються українському урядові, який не зацікавлений в проекті «повернення України» під міцний контроль Московського Патріарха.
Примітно, що сьогодні на сайті Київського Патріархату оприлюднено нове звернення Предстоятеля Київського Патріархату Святійшого Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета до єпископату УПЦ (МП). У ньому повторюються побоювання, висловлені главою УПЦ КП раніше, 2012 року, і навіть називається донецький митрополит Іларіон (Шукало) в якості особи, від якого планується ініціювати створення митрополичих округів в УПЦ (МП). Як пише глава УПЦ КП, "можливе втручання Архиєрейського собору РПЦ в питання Статуту УПЦ (МП) по суті стане грубим порушенням прав незалежності і самостійності в управлінні. А по формі воно буде суперечити рішенню Помісного Собору РПЦ 1990 р., яким ця незалежність була надана, і Помісного Собору РПЦ 2009 р., яким вона була підтверджена".

За матеріалами "Релігії в Україні"

http://st-yaroslav.dp.ua/index.php/biblioteka/18-statti/545-u-moskvi-rozhliadaietsia-ideia-stvorennia-mytropolychykh-okruhiv-iz-priamym-pidporiadkuvanniam-patriarkhovi-kyrylu

Коментар архиєпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія "Порталу-Credo.ru" щодо можливості поділу УПЦ (МП) на митрополії

"Портал-Credo.Ru": Ви не могли б прокоментувати інформацію, що з'явилася нещодавно, про можливість організації в Україні митрополичих округів УПЦ МП, які безпосередньо будуть підпорядковуватися Патріархові Кирилу (Ґундяєву), минаючи Митрополита Володимира (Сабодана)?

Архиєпископ Євстратій: Така ініціатива цілком укладається в той спосіб думок і дій, які демонструє Патріарх Кирил, починаючи з часу свого сходження на престол чотири роки тому. Саме тоді на хвилі ейфорії один з напівофіційних спікерів Московського патріархату протодиякон Андрій Кураєв написав, що настає кінець "церковній безпритульності України".

Очевидно, що, будучи ще главою ВЗЦЗ МП, митрополит Кирил, відповідаючи за українську церковну проблему, вважав, що українським справам покійним Патріархом Алексієм приділяється недостатньо часу і уваги, і що ті права самоврядування, які є в УПЦ МП, занадто широкі, а їх реалізація занадто безконтрольна.

Очевидно, що стратегія частих візитів в Україну, приїзди не тільки до Києва, але і в інші єпархії, тривалість візитів, наполегливість у проведенні зустрічей з українським державним керівництвом, ініціатива створення патріаршого подвір'я у Києві, розмови про можливе прийняття Патріархом додатково до російського українського громадянства - все це було спрямовано на те, щоб посилити контроль над Україною.

Патріарх Кирил за характером - керівник-централізатор. Він автократичний предстоятель Церкви. Як це видно з інших дій, він наполегливо намагається не тільки зосередити у своїх руках всі основні нитки влади в самій Російській Церкві, але і перетворити Московську патріархію на своєрідну подобу Ватикану для інших православних Церков, щоб не тільки бути главою великої помісної Церкви, але й займати провідне становище у Вселенському православ'ї. І якраз те, що майже половина Московського патріархату - а УПЦ МП становить близько половини всіх парафій РПЦ МП, - перебуває поза зоною його прямого управління і впливу, бо тут діють права незалежності в управлінні, які обмежують права Патріарха, звичайно ж, не може його не дратувати. Це є перешкодою для його централізаторських планів.

Тому вже не раз в тій чи іншій формі виникали ініціативи з боку Москви зі спробами обмежити незалежність і самостійність в управлінні УПЦ МП. На даний момент все це ускладнюється тим, що здоров'я Митрополита Володимира залишає бажати кращого, і очевидним для всіх є питання спадкоємності керівництва - хто очолить УПЦ МП після Митрополита Володимира.

Незалежно від цього перед Патріархом Кирилом виникає питання: як гарантувати лояльність УПЦ МП у наступний період? Як мені здається, всі можливі кандидати на митрополичий Київський престол в очах Патріарха Кирила мають ті або інші істотні недоліки. І у цій ситуації цілком логічним виглядає рішення роздрібнити структуру УПЦ МП, щоб в разі, якщо Митрополит Київський виявиться не зовсім лояльним, була б противага в особі інших митрополитів, які могли б протистояти відходу Української Церкви від Московського патріархату.

- Це давня імперська політика: розділяй і володарюй.

- Так, і очевидно, що такі спроби робилися і в минулому. Наприклад, митрополит Донецький Іларіон (Шукало) очолює Статутну комісію УПЦ МП, хоча діяльність цієї комісії в минулому році була жорстко розкритикована єпископатом цієї Церкви у відповідь на запитання Митрополита Володимира про ставлення до її діяльності. Те, що ця комісія намагалася внести в Статут УПЦ МП такі зміни, які б фактично перетворювали її з незалежної і самостійної в управлінні у своєрідний екзархат за подобою часів СРСР, - це факт. Навряд чи Патріарх Кирил і союзні з ним сили в Україні відмовилися від цього. Потрібно зазначити, що поділ УПЦ МП на митрополії цілком укладається в план федералізації України, який виходить саме від московського політикуму.

Як буде, ми побачимо буквально в найближчі дні. Ми, зі свого боку, як Київський патріархат, сподіваємося, що єпископат УПЦ МП відстоїть свої права незалежності і самостійності в управлінні. Для нас це важливо з тієї причини, що статус незалежної в управлінні Церкви оптимальніше для бажаного нами і необхідного Україні об'єднання православних в єдину Помісну Церкву, ніж будь-який інший статус, який УПЦ МП може мати у складі РПЦ МП.

Будь-яка зміна у бік відходу від незалежності в управлінні, звичайно ж, буде відсувати і момент об'єднання Української Церкви - подолання її поділу. Це питання нас хвилює, тому ми про нього і говоримо, і сподіваємося, що наш голос внесе свою лепту в захист прав Української Церкви від будь-яких зазіхань.

Розмовляв Владімір Ойвін,

"Портал-Credo.ru"

http://st-yaroslav.dp.ua/index.php/biblioteka/18-statti/547-komentar-arkhyiepyskopa-chernihivskoho-i-nizhynskoho-yevstratiia-qportalu-credoruq-shchodo-mozhlyvosti-podilu-upts-mp-na-mytropolii

Від головного редактора:

Ми, українці Росії, добре знаємо що таке правління Москви у духовних питаннях. Це повна зневага до інших конфесій, відкритий шовінізм, примінення силових методів, травля опонентів у пресі, відкрита українофобія. Згадаємо Ногінськ і Ногінський погром. Куди вже далі! Тому прихід Російської Православної Церкви в Україну - це повернення у часи середньовіччя. Принаймні з точки зору України, яка історично прагне до Європи і має великий досвід толерантності у питаннях релігій. Тому ми сподіваємося на провал московської афери з «округами» і бажаємо Святішому Патріарху Кирилу оброго здоров'я і владарювання в межах Російської Федерації і не далі. Як жартували поляки у часи радянської окупації: «Дружба на вечные времена и ни минутой дольше!»

Василь Коломацький

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Святіший Патріарх Сергій. 1943 р. Так починалася РПЦ
Святіший Патріарх Сергій. 1943 р. Так починалася РПЦ

На світлинах: Дмітрій Рогозін і Святіший Патріарх Московський і всія Русі Кирил. Святіший Патріарх Московський і всія Русі Сергій. 1943 р. Так починалася РПЦ.

Додаток:

http://www.mk.ru/politics/article/2010/09/22/531359-krest-i-molot-.html

http://www.kobza.com.ua/prava-ljudyny-i-gromadjanyna/574-svydetelstva-pryhozhan-bogojavlenskogo-sobora-ukraynskoj-pravoslavnoj-cerkvy-kyevskogo-patryarhata-r.html

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка