lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Протести у справі Юрія Дмітрієва

Верховний суд Карелії посилив вирок досліднику злочинів НКВС із 3,5 до 13 років

Верховний суд Карелії 29 вересня розглянув скаргу звинувачення на вирок історику, главі місцевого відділення «Меморіалу» Юрію Дмитрієву і замінив призначені йому до цього 3,5 року позбавлення волі на 13 років ув’язнення.

Нагадаємо, що 2 липня ц.р. Петрозаводський міський суд за сфальшованою справою визнав Дмитрієва  винним у насильницьких діях сексуального характеру щодо прийомної дочки.  Більше частину призначеного йому терміна в 3,5 роки терміну історик уже відсидів у СІЗО. Сам Дмитрієв, його колеги і численні правозахисники вважають переслідування політичним і пов’язують із професійною діяльністю.

64-річний Юрій Дмитрієв відомий своїми дослідженнями масових поховань часів Великого терору.  Під час своїх експедицій він виявив тисячі могил, в яких ховали жертв масових розстрілів в Карелії в урочищі Сандармох.  Дмитрієвим були складені списки загиблих, які налічували понад шість тисяч імен, серед яких і видатні діячі української культури Микола Куліш, Лесь Курбас, Микола Зеров, Валер'ян Поліщук, Антін Крушельницький з двома синами, Мирослав Ірчан та нші. Юрій Дитрієв - автор двох книг «Место расстрела – Сандармох» і «Место памяти Сандармох».

Напередодні та в день засідання Верховного суду Карелії у Петрозаводську пройшли  пікети проти кримінального переслідування Дмитрієва. Також відомі діячі культури, вчені, правозахисники, політики і журналісти звернулися з Відкритим листом до голови Верховного суду Карелії Анатолію Наквасу з проханням перенести розгляд справи Юрія Дмитріва в інший регіон Росії.

«Розглядає апеляцію суддя Алла Раць, яка раніше двічі продовжувала Дмитрієву утримання в СІЗО, і все, що відбувається на цьому процесі дає нам привід засумніватися в об'єктивності суддівства і, більш того, припустити, що на суддю чиниться тиск ... Просимо Вас, Анатолій Володимирович, передати цю справу на розгляд суду будь-який інший області, республіки або краю Російської Федерації», - йшлося в тексті звернення.

Свої підписи під зверненням поставили актори Лія Ахеджакова, Олег Басилашвілі, Костянтин Райкін, Інна Чурикова, Костянтин Хабенський, журналісти Катерина Гордєєва, Сергій Пархоменко, Володимир Познер, кінематографісти Гаррі Бардін, Андрій Звягінцев, Юрій Норштейн, літератори Олександр Архангельський, Дмитро Глухівський, Людмила Улицька, політики Борис Вишневський, Емілія Слабунова, Григорій Явлінський, священнослужителі Олексій Уминський і Григорій Міхнов-Вайтенко, президент Російського громадського фонду Олександра Солженіцина Наталія Солженіцина, члени правозахисного центру «Меморіал»  - всього близько 250 чоловік.

Проігнорувавши це звернення і призначивши більш жорстоке покарання літній, хворій людині, виправданій до цього судами інших інстанцій, російська влада вкотре продемонструвала, що її режим фактично нічим не відрізняється від сталінського, злочини якого викривав  Юрій Дмитрієв. Нагадаємо також, що в квітні цього року у тюремній лікарні помер соратник Дмитрієва,  директор краєзнавчого музею Медвежьєгорська і хранитель меморіалу  «Сандармох» Сергій Колтирін, засуджений до 9 років колонії за схожим звинуваченням.

Важливо, мабуть, привести тут короткий репортаж журналістки Наталії Дьоміної з її сторінки в Фейсбук:

«Проводим с Кариной Старостиной,  Алексеем Труновым и  Андреем Литвиным одиночные пикеты в поддержку Юрия Дмитриева в Петрозаводске.

Все читают плакаты. Подходят горожане:

- А кто это? (Рассказываем)

- А почему это важно? (спросила 11-летняя школьница. Рассказываем)

- Делать вам нечего! Стоите тут.

- Судят человека...

- Я бы ему еще больше лет дала!

- А в Сандармохе убили же красноармейцев? Какие чекисты? (К молодому человеку левых взглядов, наслушавшегося Веригина, подходит пожилая женщина и начинает объяснять, причем тут НКВД...)

- Да-да, мы там были в Сандармохе. Это ужасно..

- А кто такой Дмитриев? (обычно такие вопросы задавали молодые ребята)».

І це не менш жахливо, ніж вирок…

Олександр Гвоздик  за матеріалами інтернет-видань РФ

Додаток: Сандармох та Розстріляне відродження

Від редакції:

Ми готуємо відкритий лист протесту до Президента В.Путіна на захист Юрія Дмітрієва.

В.К.


На світлинах:

  1. Історик Юрій Дмитрієв в залі суду
  2. В пікеті  член «Громади українців Росії» Андрій Литвин. Петрозаводськ, 28 вересня, 2020 р.
  3. В пікеті активіст Олексій Трунов. Петрозаводськ, 28 вересня, 2020 р.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка