lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Нет, не «все позволено»!

Заява  редакції сайту «Кобза - українці Росії» з приводу вироку Юрію Дмитрієву

29 вересня 2020 року Верховний суд Республіки Карелії, розглянувши справу керівника місцевого відділення «Меморіалу» Юрія Дмитрієва,  скасував рішення Петрозаводського міського суду, який за сфальшованими правоохоронцями звинуваченнями засудив  відомого історика до трьох з половиною років позбавлення волі, і призначив йому 13 років колонії суворого режиму. Засідання проходило без участі основного адвоката Дмитрієва, а  його інтереси  представляв адвокат за призначенням, який мав лише два дні на ознайомлення зі справою, і який після засідання втік від преси, щоб не  відповідати на її запитання.

Так звана «Справа Юрія Дмитрієва» з самого свого початку постійно була та залишається в центрі уваги як російської, так і світової громадськості, адже ім'я Дмитрієва пов'язано, перш за все, з виявленням ним розстрільного полігону в урочищі Сандармох, поблизу міста Медвеж'єгорска в Карелії. Дмитрієвим та його соратниками, які теж пізніше зазнали переслідувань з боку російської влади,  були знайдені і досліджені 236 колективних могил, в яких містяться більше шести тисяч тіл людей різних країн і національностей, страчених в роки сталінського Великого терору.  Завдяки цьому Сандармох в Росії став ще одним світовим символом нечуваного за своїми масштабами і жорстокістю злочину проти людства, як і Бабин Яр в Україні. Тож, не можна не погодитися із тими, хто вважає, що причиною карного переслідування Дмитрієва стала його дослідницька та публічна діяльність, які досягнули такого суспільного рівня, що фактично перетворили Дмитрієва на фігуру масштабу академіка Андрія Сахарова чи Махатми Ганді.

Зусиллями Дмитрієва у Сандармосі створено тепер  народний меморіал жертвам сталінізму. В ньому є й український хрест «Убієнним синам України». Дмитрієв особисто освятив гасло меморіалу, яке звучить так: «Люди, не убивайте друг друга» Це гасло стало символом всіх демократів Росії, що засуджують сталінізм, репресії і тоталітаризм.

Влада «оцінила» вплив історика на суспільство і перейшла у контрнаступ.  Дмитрієва  звинуватили у педофілії і порнографії  – випробуваний чекістами прийом викликати обурення суспільства і налаштувати його проти звинуваченого ще на самому початку слідства. До того ж такі справи розглядаються в суді, як правило, в закритому режимі, а підсудного до суду роками тримають у СІЗО, що полегшує роботу прокуратури. Хоча проведені експертизи довели абсурдність висунутих звинувачень і Дмитрієв був виправданий  судом, у червні 2018 року його знов заарештували, відкривши нову справу. Наявність політичного переслідування, замаскованого під кримінальне, була очевидною. Та ані  неодноразові звернення до високопосадовців відомих діячів культури, політики, релігії, ані пікети небайдужих громадян, ані увага до процесу по справі Дмитрієва світових ЗМІ, ані навіть  3,5 роки, які, заплющивши очі на факти, «натягнув» історику Петрозаводський міський суд, не зупинили кремлівську верхівку на чолі із фактичним нащадком катів Сандармоху, головним «чекістом»  Росії Володимиром Путіним.

Вирок Верховного суду Карелії вражає своєю маніакальною мстивістю і жорстокістю, що відзначив навіть  член Ради при президенті РФ з прав людини Микола Сванідзе: «Це смертний вирок для літньої людини, 13 років суворого режиму. Це реальний термін з практично умовного, коли він повинен був скоро вийти. Це абсолютно безпрецедентно, злобно, безжально, нещадно, жахливо, репресивно. 100% політична справа».

Реакція сайту «Кобза – українці Росії» висловлює свій рішучий протест проти репресивного, політично заангажованого  вироку Юрію Дмитрієву і вимагає, спираючись на підтримку своїх читачів-громадян Росії, нового, об’єктивного перегляду його справи. 

Ми, як і демократична світова спільнота,  також вважаємо справу Дмитрієва політично мотивованою  частиною війни Кремля із пам’яттю про сталінські репресії.

Звертаємося особисто до президента Російської Федерації Володимира Путіна:

«Пане Президенте! До Вас неодноразово у справ Дмитрієва зверталися історики, правозахисники, політики, нащадки жертв репресій – як із Росії, так із-за кордону – з вимогою зняти із Юрія Дмитрієва надумані звинувачення. Всі вони були Вами проігноровані. Таким чином знакова і резонансна справа Дмитрієва ще раз вказує на репресивний характер Вашого правління, залежність всупереч Конституції судів і прокуратури Росії  від прямих наказів з Кремля.

 Жорстоким вироком Юрію Дмитрієву Ви намагаєтеся приховати сталінські злочини, а також залякати тих, хто не підтримує офіційне трактування історії радянської епохи. Враховуючи популярність Дмитрієва в колах інтелігенції, Ви, здається, бажаєте цим вироком дати ляпаса російській інтелігенції та залякати її. Але, ми впевнені, що результат буде прямо протилежним – інтелігенція зміцнить свої лави у боротьбі за правду та справедливість. Виправдання сталінських  репресій у ХХІ столітті не пройде! Дмитрієв буде на свободі!

Українські активісти Росії добре пам’ятають схожі переслідування тих, хто відстоював закріплені за громадянами Конституцією РФ права. Ліквідації федеральних та регіональних організацій українців Росії також проводилися судовими рішеннями, за надуманими причинами. Українці Росії добре розуміють «кухню» політичних судів у Росії, адже наші федеральні об’єднання – Об’єднання українців Росії (ОУР) та Федеральна національно-культурна автономія українців Росії (ФНКА УР) – були ліквідовані судами при Вашому правлінні ще задовго до окупації Криму. Тому наша підтримка - на стороні несправедливо засудженого Юрія Дмитрієва.

Так сталося, що Дмитрієв став знаковою фігурою інтелігенції, він добре відомий навіть за межами Росії, і саме тому Ви вирішили втоптати його ім’я у багнюку, а його самого на довгі роки зачинити за ґратами. Фактично своєю діяльністю Дмитрієв активно ставив під сумнів той постулат Росії, що «влада може все», що вона «трансцендентна», «від Бога», і що влада ніколи не виправдовується за свої діяння і помилки в минулому, а якщо потрібно, то й активно приховує або фальсифікує минуле. Мати альтернативний погляд на історію у Росії – це кримінальний злочин, занесений прямо у законодавство, знову ж, при Вашому правлінні.

У більш загальному контексті діяльність Юрія Дмитрієва стала поперек історично укоріненого нігілістичного принципу російського підпілля, який Достоєвський, рішуче його засуджуючи, сформулював як  «все позволено». Принципу який розв’язав нечуваний до цього у світовій історії більшовицький терор, сприяв нищенню релігії і культури, сприяв початку Другої світової війни і безлічі локальних воєн після неї, включаючи й останні війни в Україні, Сирії, Лівії та окупацію Грузії та Молдови.  Дмитрієв – в основі своїй праведник, християнин і правдолюб – відкрито виступив проти цього «принципу» і отримав відповідь від фактичних ідейних нащадків Леніна-Сталіна-Троцького-Дзержинського-Єжова-Ягоди-Андропова і Вас, Володимире Володимировичу. Справа Юрія Дмитрієва зайвий раз підкреслює, що історичні корені більшовизму все ще залишаються однією із складових частин російської влади та її внутрішньої і зовнішньої політики.

Нині Росія виділила 100 мільйонів доларів на просування своєї концепції меморіалу Бабиного Яру у Києві, але в той же час творця народного меморіалу у Сандармосі Ви, пане Президенте,  заховали у в’язницю. Але Сандармох і Бабин Як за історичною значимістю є зіставними явищами однієї епохи. Ось яскравий приклад того, що називають війною історичних пам’ятей. В ній задіяно все – гроші, ідеологія, тиск, кров, підтасовки, приховування правди, аби лише довести, що твоя держава  була самою святою в історії. Як може бути святою держава, яка знищила десятки мільйонів власних громадян і постійно окуповувала території інших народів? Держава, яка руйнувала храми і палила архіви?

Ви - правитель історично християнської країни, але не бажаєте поклонитися десяткам мільйонів жертв тоталітаризму – селянам, робітникам, інтелігентам, священикам, філософам, літераторам - а натомість бажаєте ствердити у російському суспільстві чекістський принцип «все позволено». Принцип, за яким заради химерних ідей комунізму, що не спрацювали ніде у світі, була фактично жорстоко знищена вся дореволюційна Русь.

Як представники тієї самої інтелігенції, яку нищили Ваші попередники і якій оголосили війну Ви, ми рішуче засуджуємо цей самовбивчий для нації «принцип». І саме тому справа Дмитрієва далеко виходить за рамки долі окремого громадянина і резонує як заклик до світової,  вселюдської  справедливості і честі.

Ми віримо що Дмитрієв буде на свободі і спокійно завершить справу свого життя».

На світлинах:

1. Юрій Дмитрієв – людина, яка не побоялася кинути виклик сучасному тоталітаризму

2. Гранітний Козацький хрест «Убієнним синам України» в урочищі Сандармох

3. Пам’ятник з написом  «Люди, не убивайте друг друга!», встановлений в урочищі за ініціативою Ю.Дмитрієва

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка