lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Телефонна розмова Президента України з Президентом Росії

Віктор ЮщенкоСостоялся телефонный разговор Дмитрия Медведева с Президентом Украины Виктором Ющенко

В ходе разговора Президент России обратил внимание Президента Украины на следующее:

1. Вопрос поставки газа для европейских потребителей и газовых отношений России и Украины не является политическим. Для России это вопрос выполнения экономических обязательств. Но, к сожалению, эта проблема стала заложником разногласий в руководстве Украины и его неспособности принять адекватные решения в сложившейся ситуации.

2. Россия не выходила из переговоров с Украиной и готова к их возобновлению в любой момент. Президент России призвал Виктора Ющенко дать необходимые инструкции на эту тему правительству и энергетическим властям Украины.

3. Для восстановления поставок газа украинским потребителям необходимо заключение контракта между ОАО «Газпром» и НАК «Нафтогаз» Украины. Цена на газ должна быть рыночной, соответствовать сложившемуся в Европе уровню цен на газ и определяться по формуле цены. Никаких скидок и льгот не должно быть вообще.

4. Было обращено внимание Президента Украины на то, что европейские потребители не получили газ, поставляемый транзитом через территорию Украины, ввиду противоправного присвоения газа украинской стороной. Такая ситуация не соответствует имеющимся соглашениям между Россией, Украиной и европейскими потребителями, а также иным международным договорам.

5. Президент России отметил, что долговая проблема не урегулирована. Задолженность должна быть погашена украинской стороной в полном объёме и в кратчайшие сроки.

6. Для возобновления поставок газа необходимо создать контрольный механизм, который должен включать в себя представителей двух газовых компаний, представителей энергетических властей Украины и России, наблюдателей от Евросоюза, а также представителей международных юридических фирм, обеспечивающих защиту интересов ОАО «Газпром» и НАК «Нафтогаз» Украины.

Президент России призвал Виктора Ющенко к незамедлительным действиям с целью достижения необходимых договорённостей и немедленного возобновления транзита российского газа европейским потребителям.

Разговор состоялся по инициативе украинской стороны.

http://www.kremlin.ru/text/news/2009/01/211465.shtml

7 января 2009 года 21:00 Новости

Відбулась телефонна розмова Президента України Віктора Ющенка з Президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим.

У ході розмови Віктор Ющенко висловив надзвичайну стурбованість ситуацією, що склалася із транзитом російського природного газу через територію України до європейських споживачів внаслідок повного припинення Російською стороною поставок газу в Україну для експорту в європейські країни.

В.Ющенко підкреслив, що Українська сторона з метою забезпечення транзиту російського природного газу до Європи здійснювала всі необхідні заходи для нормалізації ситуації. При цьому був використаний український газ із підземних сховищ. Глава Української держави закликав Російську сторону негайно поновити поставки російського газу для європейських споживачів і запевнив, що Україна готова зробити все необхідне для забезпечення транзиту газу у наданих Російською стороною обсягах. Такими пропозиціями Україна підтверджує свою добру волю щодо забезпечення транзиту навіть до досягнення домовленостей з російською стороною щодо поставок газу.

Глава української держави наголосив на тому, що з 1 січня 2009 року Україна споживає виключно газ власного видобутку та газ, що перебуває в українських сховищах і повністю оплачений НАК «Нафтогаз України».

Віктор Ющенко запропонував Дмитру Медведєву створити відповідну комісію із залученням представників двох сторін, а також третьої сторони - європейських споживачів, яка б проаналізувала причини, які викликали кризову ситуацію, та виробила рекомендації щодо негайного повернення до нормального режиму роботи.

Президент Україну звернув увагу на те, що 30 грудня були проведені всі розрахунки за газ, спожитий у 2008 році, і тому зобов'язання України по розрахунках за спожитий газ у 2008 році є повністю виконаними.

Віктор Ющенко закликав Російську сторону повернутися до конструктивного переговорного процесу та підтвердив готовність Української сторони вести відкриті та прозорі переговори за участю представників Європейського Союзу.

Глава української держави наголосив, що позиція української влади полягає у тому, що базою для переговорів мають стати домовленості, досягнуті Президентами обох держав 12 лютого 2008 року, і взаємні зобов'язання, зафіксовані в Меморандумі між Урядом Російської Федерації і Кабінетом Міністрів України про співпрацю в газовій сфері від 2 жовтня 2008 р., яким визначено принципи та порядок розрахунків між двома державами у газовій сфері.

Українська делегація на чолі з Головою НАК «Нафтогаз України» Олегом Дубиною негайно відбула для переговорів до Москви та Брюсселю.

Прес-служба Президента України Віктора Ющенка

http://www.president.gov.ua/news/12528.html

07.01.2009 21:01

Дмитро Мєдвєдєв

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка