lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Росія продовжує воювати з Україною в гуманітарній сфері
Головний редактор інформаційного порталу Об’єднання українців Росії Віктор Гіржов
Головний редактор інформаційного порталу Об’єднання українців Росії Віктор Гіржов

Головний редактор інформаційного порталу Об’єднання українців Росії Віктор Гіржов про події, пов’язані з українським рухом у Росії

Бібліотеку української літератури в Москві втретє обшукали за останні два місяці. Працівники відділу боротьби з екстремізмом вилучили жорсткі диски з комп’ютерів, книжки, в яких було виявлено слово ”націоналізм”, читацькі квитки.

— Ці події пов’язані з українським рухом у Росії, із закриттям Федеральної національно-культурної автономії українців, — вважає головний редактор інформаційного порталу Об’єднання українців Росії 54-річний Віктор Гіржов. — Такі спроби були й раніше, коли в бібліотеку прислали нового директора і розігнали весь колектив. І зараз Наталя Шаріна сама стала жертвою. Під час останнього обшуку її штовхнули, вона впала, забила голову.

Міліціонери пояснили причину обшуку?

— Вони шукали в бібліотеці екстремістську літературу. Спочатку знайшли щось в електронному каталозі, а потім вилучили близько 50 назв книжок. Це наукові-популярні видання, а не пропагандистські. Таку літературу можна знайти і в ”Ленінці” (Російська державна бібліотека. — ”ГПУ”). Вона здебільшого націоналістичного спрямування.

Росія продовжує воювати з Україною в гуманітарній сфері?

— Так, російський міністр закордонних справ Сергій Лавров сказав, що українську автономію закрили через політику. Хоча раніше нам казали, що діяльність ФНКА УР припинено через порушення статуту, адміністративні огріхи і таке інше.

А бібліотека як пов’язана із ФНКА?

— Абсолютно не пов’язана. Якщо казати про якийсь зв’язок, то керівник ФНКА Валерій Семененко водночас є співголовою Об’єднання українців Росії. Він періодично робить політичні заяви. Визнає, що вже багатьох ”дістав”. Тому, можливо, й вирішили закрити всю діяльність, пов’язану з ним. А замість ФНКА створять нову організацію. Керовану і штучну.

Якщо закривають бібліотеку, то що буде з фондами?

— Її давно хотіли переформатувати на бібліотеку дружби народів. Щоб не було жодної української бібліотеки. Але раніше на захист ставала українська влада.

Проблеми українців у Росії почалися після приходу до влади Віктора Януковича?

— За Віктора Ющенка теж були нападки на бібліотеку. Президент тоді затіяв пряме листування зі своїм російським колегою щодо українських установ у Росії. Зараз ніхто навіть боротися не збирається.

Але Міністерство закордонних справ поширило заяву.

— Вони роблять хорошу міну при поганій грі. Це не та позиція, яку повинна займати Україна. Я питав і в Сергія Лаврова, і в міністра Костянтина Грищенка, коли вони хоч трохи допоможуть нашому рухові. Преси української в Москві немає. Це при тому, що і вірмени, й азербайджанці, і навіть лезгини мають свої друковані органи. У нас — лише електронні засоби. Нам ніхто не допомагає, давлять навіть те, що є. Російський Мін’юст на 31 січня запланував процедуру закриття Об’єднання українців Росії за тією ж схемою, як перед тим закривали ФНКА.

Яценюк зголосився заплатити за бібліотеку

Народний депутат Арсеній Яценюк написав листа міністрові закордонних справ Костянтину Грищенкові. Публікуємо його зі скороченнями

”Обшуки Української бібліотеки в Москві й вилучення з її фондів книжок визначних діячів української історії та культури ще раз засвідчили необхідність створення у столиці РФ книгозбірні, яка б не була залежною від російських властей і виконувала функцію повноцінного центру поширення об’єктивних знань про Україну.

Такої місії не може виконати Інформаційно-довідкова бібліотека при Національному культурному центрі в Москві, основний фонд якої за обсягом (7 тис. одиниць) поступається не тільки фондам районних, але і деяких сільських бібліотек України.

Готовий взяти на себе фінансування сучасної електронної бібліотеки при Національно-культурному центрі в Москві, котра відповідатиме світовим вимогам організації бібліотечної справи, матиме обладнані місця для роботи з електронними книгами і, таким чином, не вимагатиме додаткової площі”.

Ігор ЛУБ’ЯНОВ,

«Газета по-українськи", 19 січня 2011 р.

http://gazeta.ua/index.php?id=368408 

На світлині: Головний редактор інформаційного порталу Об’єднання українців Росії Віктор Гіржов.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка