lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 На Івана Купала у Златоусті

Авторка сценарію свята Галина Кремльова з онуком Іллюшею. Про прадавнє українське свято вогню та води

В нашому українському клубі „Червона калина” ми  збираємось щосуботи, але на літо влаштовуємо канікули. Та на Івана Купала – велике прадавнє українське свято - Галина Кремльова (Парубок), родом з Житомирщини, запросила нас до себе на дачу: більше місяця не збиралися, а тут така нагода! Любов Скороходова взялася за підготовку сценарію, а мені на цей раз треба було лише зателефонувати кожному і запросити на свято.

Галина Дмитрівна з 7-річним онуком Іллюшею та його приятелькою - сусідською Настусею зарання готувалися до свята: збирали дрова для багаття, вчили пісень та вірші українською мовою, загадки та примовки. Вся їх по-українськи гостинна, щира та щедра родина зробила все можливе, аби ми всі надовго запам’ятали цей чудовий день.

В призначений час Ярило-Сонце таки пробилося до нас після кількох похмурих днів і вже до вечора зігрівало нас своїм лагідним теплом. Ледве що не з самого ранку господар Володимир Григорович Кремльов на своїх „Жигулях” звозив гостей до поляни неподалік дачі, де підготував і розпалив багаття, щоб допомогти сонцю зберегти свою силу, забезпечити урожай, прогнати нечисть, а пізніше на ньому ж приготував нам і ритуальну страву. Тут же він знайшов і деревце, щоб прикрасити – змайструвати гільце Марену, біля якої і йшло наше свято.

Вже настільки усі ми зріднилися, що зустрічались, як найближчі люди: розмови, жарти, спогади, а потім – пісні. Послухати їх підходили сусіди, починали співати з нами, сплітали вінки з цілющих трав, щоб відгонити нечисть, яка в цю магічну ніч набирала сили. А біля очищувального вогню обливалися-очищалися ще й  водою, аби здобути від вогню та води їх повної сили, здоров’я та краси. Бо ж вогонь з водою – то є первинні творчі сили Природи. Кожен освятився і вінком з цілющих трав, які в ці дні набрали повної сили.  Ведуча Любов Павлівна невимушено, весело вела дійство, а наша Тетяна Сергіївна Ретивих (родом із Запоріжжя) знімала те все. І знову усі співали пісень, а за різні ігри отримували призи і діти, й дорослі. Усі ж бо включалися в це найдавніше і найдивніше свято земних трав, сонця, води - свято життєдайної краси, любощів та чарів...

Купальські чарівниці Галина Кремльова

 Любов Скороходова, Тетяна Ретивих .Свято починають Любов та Володимир Скороходови

Призи отримали всі.

Перед Купальською ніччю

На світлинах: Авторка сценарію свята Галина Кремльова з онуком Іллюшею. Купальські чарівниці Галина Кремльова, Любов Скороходова, Тетяна Ретивих .Свято починають Любов та Володимир Скороходови. Призи отримали всі. Перед Купальською ніччю.

Лідія КОБЗАР-ШАЛДУГА.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка