lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українська осінь у Златоусті

Наше майбутнєНаш клуб «Червона калина» продовжує своє досить жваве життя

Всю минулу осінь наш український клуб «Червона калина» продовжує своє досить жваве життя, так само збираючись щотижня на робочі зустрічі при „Союзі жінок”, а також виступаючи на різних заходах в місті.

На початку вересня, в сонячний, ювілейний День нашого міста Златоуста ми взяли участь в ярмарку, що проходив у різних районах міста. Наш ансамбль виступав просто неба на проспекті Миру. Глядачі слухали, старші – хто пам’ятає наші пісні - замовляли українські пісні, співали разом з нами й танцювали під наші мелодії.

В кінці вересня з Москви повернулися наші учасниці Фестивалю української культури „Сорочинський ярмарок в Москві” – заступник керівника клубу Кремльова (Парубок) Галина та солістка Ваганова Тетяна, яка привезла диплом І-го ступеню. Звістка про цей успіх викликала в місті цілий сплеск інтересу до українського клубу „Червона калина”: надрукували чималу статтю з двома світлинами в міській газеті „Златоустовский рабочий”, показали передачу по ЗлатТВ, відбулися зустрічі з держадміністрацією та депутатами.

У жовтні пройшов ювілейний, п’ятий фестиваль національних культур „Вінок дружби”. Серед семи різних національних колективів найбільш яскравим та запальним одностайно було визнано виступ нашого клубу. Виступали не лише фолк-група клубу „Червона калина” та солісти Віктор Чорнобабенко й Тетяна Ваганова, а також і молоді учасники: шестикласниці Романець Валерія та Карчич Дарина. А 5-річна Ніночка Меншина у своєму віночку теж вперше вийшла на сцену разом з мамою Уляною та бабунею Тамарою Резепіною (Рибак).

Ще були неодноразові творчі літературні зустрічі зі студентами в Центральній міській бібліотеці (Лідія Кобзар-Шалдуга), музичні концерти у відділі денного перебування ветеранів (Тетяна Ваганова та Юрій Філонов). Наші українці бувають в гостях у башкирського курултаю (керівник Хужин Даніс), востаннє – на святкуванні 255-річчя національного героя та співця Салавата Юлаєва. Його доля та місія на землі дуже схожа з нашим співцем і пророком Тарасом Шевченком, він теж був засуджений на довгі роки, його творчість, пісні так само знані й любимі серед простих людей, незважаючи на всі заборони, а його ім’я стало символом самої душі рідного народу, символом самоствердження нації.

А 29 листопада наш клуб „Червона калина” запросив на День Матері представників інших клубів, які працюють при „Союзі жінок”. Хоч це свято російське (в Україні День Матері відзначають в другу неділю травня), та ми дуже намагалися, щоб воно було пройняте українським духом. На це свято ми прикрасили залу нашими плакатами „Україна - рідна мати моя”, „Червона Калина – ласкаво просимо!”, стінгазетою зі святковими побажаннями українською та російською мовами, влаштували виставку рушників та вишиванок наших матерів і бабусь, які свято зберігаються в кожній українській завжди, прийшли в національних костюмах, виготовлених власноруч. Протягом свята було сплетено барвистий вінок поваги, любові та вдячності Матері божій, неньці-Україні та рідній мамі – з віршів, пісень та спогадів-розповідей, - і сумовитих, а більше світлих, радісних.

Дуже тішить те, що до нас в клуб все частіше приходять цілими родинами, ведуть своїх дітей та внучат, стареньких матерів, яких забрали з України й котрі так тужать за нею тут, на далекій чужині. Це родини наших активістів: бібліотекаря Раїси Романець з внучкою Лерою та її подружкою Даринкою, музиканта-регента церковного хору Тамари Резепіної (Рибак)з дочкою Уляною та внучкою Ніною, фельдшера в дитсадочку Якубової Олени з внучкою Яною, бухгалтера Гаврилюк Марії з її старенькою мамою Надією Павлівною. І як же весело було дивитися на трирічну Яну й п’ятирічну Ніну, коли вони весь час неугавно й захоплено пританцьовували та кружляли так, що неможливо було відвести очей від цих двох ангелят в українських вишиваночках та віночках!

На цьому святі ми вперше використали дорогий подарунок від нашої рідної матері-України – музичний центр, який напередодні отримали з Києва від МЗС через Посольство з допомогою консульства м. Тюмені. За нього ми щиро вдячні усім, хто допоміг нам придбати-оформити, а особливо доставити його з Москви в Златоуст, бо то було дуже непросто! Останнім часом дуже тішить турбота української держави про нас, закордонних українців, стає відчутною конкретна допомога у проведенні культурних заходів, у придбанні різного обладнання українськими громадами Росії.

Тепер наш український клуб „Червона калина” 25 грудня - у свій сьомий день народження, чекає гостей на наші традиційні українські вечорниці з варениками, українськими піснями-караоке й гостинцями від святого Миколая з самої України.

Отже, любі друзі, ЛАСКАВО ПРОСИМО!

Лідія КОБЗАР-ШАЛДУГА,

керівник українського клубу „Червона калина”.

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

На День міста

Ласкаво просимо!

Українці Златоусту з  своїми друзями

На Фестивалі Вінок дружби

День матері

Яна та Ніна на День матері

На світлинах: Наше майбутнє. На День міста. Ласкаво просимо! Українці Златоусту зі своїми друзями. На Фестивалі «Вінок дружби». День матері. Яна та Ніна на День матері.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка