lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Пам'яті засновника циркової династії

Пам'ятник Анатолію ДуровуУкраїнська діаспора Воронежчини надала підтримку створенню і установці у фойє воронезького цирку пам'ятника Анатолію Дурову

Анатолій Леонідович Дуров – вiдомий цирковий артист, видатний дресирувальник тварин, засновник циркової династії. Народився в Москві, але дебютував як клоун у Воронiжі, а з 1901 року вирішив і зовсім оселитися тут. У 1997 році Воронезькому цирку було присвоене його ім'я, а тепер і відповідна скульптурна композиція прикрасила цю будівлю.

Ідея установки пам'ятника прославленому городянинові з'явилася у представників національних діаспор міста Воронiжа. Голови грузинської, української, вірменської, курдської, німецької і грецької громад виступили на підтримку цього проекту.

В результаті пам'ятник з'явився і встановлений у фойє воронезького цирку вже в 2008 роцi. Залізобетонна фігура Анатолія Дурова важить близько 200 кілограмів і стоїть на мармуровому постаменті, на якому золотими літерами висічене його ім'я.  На відкритті були присутні начальник управління культури міського округу місто Вороніж Іван Чухнов, народний артист Росії, директор воронезького цирку Борис Бірюков, голова Громадської палати Воронезької області Борис Прасолов, член Правлiння Воронезької громадської органiзацiї «Українське товариство «Перевесло» Надiя Кривцова, скульптор постаменту Вано Арсенадзе.

«Ми впевнені, що поставлений пам'ятник стане справжньою прикрасою нашого міста, - сказав на відкритті голова грузинської громади Чiчiко Хачапурідзе, - це не лише данина  пошани і поваги. Це символ вічної молодості, життєвої енергії, оптимізму і добра, чого  всім нам сьогодні так не вистачає».

Як вiдомий артист, Анатолій Дуров зі своїм цирком бував в багатьох містах і країнах. Ці виступи залишили слід в історії. Ось, що, наприклад, писали «Київські відомості» про нього: «Анатолія Леонідовича Дурова кияни вперше побачили в цирку Альберта Шумана в 1889 році. Перед цим у нас гастролювала його дружина — Тереза Штадлер. Сам Дуров в наступний свій приїзд виступає в цирку Годфруа. Газети одна за одною поміщали хвалебні відгуки: «Публіка щодня влаштовує цьому російському клоунові найгаласливіші овації».

У 1908 році Анатолій Леонідович вирішує відкрити в Києві свій цирк і звертається за дозволом до генерал-губернатора. Але... Річ у тому, що напередодні на виставі в Білій Церкві він дуже вже досадив своїми жартами місцевому начальству, зачепивши в своїх виступах жандармерію. Від артиста зажадали публічних вибачень, але Дуров відмовився. Тоді жандармський ротмістр відправив рапорт київському обер-жандармові генералові Новіцькому. І коли Дуров прийшов до Новіцького з проханням, той не побажав навіть чути про будівництво цирку і вигнав артиста з кабінету. Востаннє киянам довелося побачити Анатолія Дурова в 1915 році — незадовго до смерті видатного артиста. Тоді він виступав в кінотеатрах «Корсо» і «Ренесанс», в цирку братів Ефімових…

Доречi, відомий в Києві був і його брат – Володимир Дуров. Кияни приймали артиста не менше тепло і захоплено, чим його прославленого брата. Вперше Володимир Леонідович гастролював в Києві в 1893 році — цілий місяць він давав вистави з 300 тваринами. Через два роки Дуров привіз до Києва дресированих їжаків, мишей, щурів, вовків, собак, козлів, баранів... Київська газета «Жизнь и искусство» в грудні 1895 року писала: «Сцена укрощения зверей — гвоздь цирковой программы, а «ежовые», «крысьи» и «свиные» представления г-на Дурова пользуются шумным успехом, особенно среди юной публики. Опыт гипнотического выступления с собакой принадлежит к наиболее выдающимся выступлениям г-на Дурова».

На світлині: Пам'ятник Анатолію Дурову.

Дмитро ДЕНИСЕНКО,

Заступник голови Правлiння Воронезької громадської органiзацiї

«Українське товариство «Перевесло».

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка