lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Знахiдки з бабусиних скринь

На лекції-концерті, влаштованому представниками Воронезького державного інституту мистецтв, лунали українські пісні

 «Не «Калiнкою» єдиною», — таку назву мала лекція-концерт, яку провела Галина Христова, викладач кафедри етномузикологii Воронезького державного інституту мистецтв ВДІМ), керівник фольклорного ансамблю «Терем» разом зі своїм творчим колективом напередодні Дня слов’янської писемності й культури. Серед учасників зустрічі були і представники Воронезької регіональної громадської організації «Український культурний центр «Перевесло».

Буквально за годину до початку концерту, який пройшов у воронезькій бібліотеці мистецтв імені О.С. Пушкіна в неділю, 20 травня 2018 року, в цiй частинi  міста розпочалась тривала злива. З перемінною інтенсивністю дощ ішов до початку концерту, тому глядацька аудиторія складалася з «найстійкіших». Багатьом з них, компенсуючи відсутність гумових чобіт, довелося використовувати вміння стрибати через калюжі і потоки води, балансуючи парасолькою.

Лекція Галини Христової була присвячена історії музичних традицій Воронезького краю. Короткі оповідання доповнювалися піснями, тексти багатьох з яких дійшли до наших днів в усному вигляді. Так, почалася розповідь про народнi співи, що зберегли пам’ять про важку долю місцевого населення в часи існування Золотої Орди. На лекції-концертi звучали не лише пісні, але й були показані фрагменти традицій і звичаїв, таких як «Масляна», «Трійця», а також — частина весільного обряду. Ці зразки воронезького фольклору зібрані у селі Бутирки Репьйовського району та у Верхньому Мамоні. Кiлька глядачів зізналися, що лише тут довідалися, що гармошка, яка є нині традиційним музичним iнструментом для народних колективів, прийшла в Росію та стала розповсюджуватись лише після середини XIX століття. Почули присутні і українську пісню – невід’ємну частину місцевого національного колориту південної частини Воронезької області. Цікаво, що учасники колективу виступають у справжніх зразках селянської одягу, які раніше були знайдені та ідентифіковані в етнографічних експедиціях по регіону.

Фольклорний ансамбль «Терем» складається зі студентів і викладачів Воронезького державного університету. Народився він на філологічному факультеті. Під керівництвом Галини Христової учасники вивчають побут і традиції Воронезької області та прилеглих регіонів Росії. Пісні різних жанрів, традиційні танці та ігри, реконструкція російських та українських народних костюмів – все це становить сферу їх інтересів. До речі, про «Калiнку» («Калiнку-малiнку»)… У цієї пісні є автор (написана в 1860 році Іваном Ларіоновим), пiсня отримала світову популярність і тому іноді помилково вважається народною.

В завершення зустрічі виступив почесний голова Воронезької регіональної громадської організації «Український культурний центр «Перевесло» Микола Бірюк і подякував Галинi Христовiй та «Терему» за чудову і пізнавальну лекцію-концерт, а також за давню і плідну співпрацю з українською громадою.

«Головна мета нашої діяльності і вашої творчості – збереження культурної спадщини, — наголосив Микола Бірюк. – Сподіваюся, що попереду у нас ще багато спільних проектів».

Джерело


На світлинах: Галина Христова зі своїм колективом на сцені рідного інституту. Виступає фольклорний ансамбль «Терем». На передньому планi — Галина Христова. Афіша заходу. Кафедра етномизикології ВДІМ у 2016 році відзначила своє 25-річчя.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка