Семінар КЛГП (Харків, 2005)

Звіт Комітету у справах української громади у Росії  

за період квітень  2004 - серпень 2005 р. 

11 серпня 2005 р.

1)      У квітні 2004 р. надіслано лист до Губернатора Московської області Бориса Громова у справі захисту ногінських парафіян. До листа долучено Ногінський документ та Свідчення парафіян. Лист опубліковано в інтернеті. Відповіді не отримано.

 

2)      В листопаді 2004 р було надіслано лист до Президента Росії Володимира Путіна у справі вбивства українського активіста міста Владивосток лікаря Анатолія Криля. У листі також було піднято справу виділення земельної ділянки у м. Владивосток для парафії УПЦ КП на честь Миколая Чудотворця. Лист опубліковано в інтернеті. По першому пункту отримано дві відповіді (із Генеральної Прокуратури РФ та із прокуратури Приморського краю) з інформацією що справу знову відкрито і проводиться слідство. З березня 2005 р жодних інформацій не надходило, про результат розслідування невідомо. Відповіді із прокуратури не публікувалися з огляду на таємницю слідства.

 По пункту стосовно виділення земельної ділянки відповіді не отримано.

3)   В березні 2005 р. було надіслано лист до Президента Росії Володимира Путіна у справі виділення більшого приміщення Бібліотеці української літератури у Москві. Лист опубліковано в інтернеті.

У липні отримано відповідь від міністра Уряду Москви В.Н Сілкіна, в якому повідомлялося, що в січні ц.р. прийнято рішення про виділення Бібліотеці приміщення за адресою: ул. Трифоновская 61, яке бібліотека отримає після завершення ремонтних робіт. У листі не вказано термін завершення ремонту.

4)   У серпні завершено попередній етап роботи над Дослідженням КЛГП «Українська преса Росії». Текст розіслано в регіональні організації ОУР з проханням внести доповнення та уточнення. Попередній текст дослідження буде опубліковано на сайті «Кобза» - українці Росії» з тією ж метою.

Прохання до громади допомогти завершити це важливе дослідження. Після публікації остаточної версії Дослідження КЛГП підготує лист до Президента Володимира Путіна із проханням про підтримку українських ЗМІ Росії урядом РФ.

Наступне дослідження КЛГП матиме тему «Регіональні організації ОУР». Планується його завершення через рік.

5)      До VI Конгресу українців Росії (квітень ц.р.) було надіслано прохання КЛГП про створення в ОУР Групи Правозахисту та у справах церкви. Конгрес створив Комісію з релігійних питань, яку очолив Володимир Манович (Новосибірськ).  КЛГП поки не вдалося налагодити контакт із Комісією, оскільки Володимир Манович залишив свою посаду і нині невідомий склад членів Комісії.

6)      Комітет у справах Росії приклав багато зусиль до розшифровки матеріалів Сесії КЛГП (Київ, 2003 р.). Матеріали публікувалися в інтернеті. Комітет також займався організацією Семінару КЛГП у Харкові 16 серпня ц.р.

7)      Під час виборів Президента України Комітет підтримував контакт із громадою у Росії і реально сприяв справі організації добровольців-спостерігачів на виборах (як на виборчих діляницях у Росії, так і в Україні).

Список справ, якими Комітет мав займатися, але робота над якими знаходиться у різних стадіях:

1)          Справа невиділення земельної ділянки для парафії УПЦ КП у Москві. Митрополит Дніпропетровський та Криворіжський Адріан (Старіна) надав КЛГП документи з відмовами уряду Москви виділити земельну ділянку під будівництво типового храму. Поки нічого у цій справі не зроблено.

2)          Парафія УПЦ КП у Владивостоці звернулася із проханням до КЛГП допомогти організувати збірку на придбання земельної ділянки для будівництва типового храму. Поки нічого у цій справі не зроблено.

3)          Є відомості про утиски парафії УГКЦ у Челябінську. Справа вимагає детального дослідження.

4)          Українська громада Ст.-Петербургу інформувала про проблему із реєстрацією парафії УПЦ КП. Справа вимагає детального дослідження.

5)          Є деякі відомості про відмову влади реєструвати Національно-культурні автономії у регіонах. Справа вимагає детального дослідження.

6)          Є відомості про масові порушення прав трудових мігрантів-українців у Росії. КЛГП намагалася розпочати проект у цьому напрямку разом із Головою Групи правової підтримки ОУР адвокатом Юрієм Клименком (Москва). Спроба була безуспішною. Була подібна безрезультатна спроба зробити спільний проект з п. Орисею Довган із Сургуту.

Усі ці справи мають бути розглянуті у випадку, якщо в КЛГП буде достатньо організаційних сил.

Список труднощів з якими стикається Комітет:

1)      Комітет має наступних членів: Василь Коломацький - Голова, члени: Митрополит Адріан (Старіна), проф. Стефан Паняк, Юрій Кононенко. Реально роботою по підготовці правозахисних листів займається лише голова Комітету. Владика Адріан працює в напрямку захисту парафіян у Ногінську та Москві. Професор Паняк приклав зусилля до Дослідного проекту. Юрій Кононенко надав КЛГП переклад на російську Довідки про Українську бібліотеку у Москві.

    Реальність полягає у тому, що одна особа не спроможна вести ефективний захист трьох-мільйонної громади, зважаючи на брак часу. Тому необхідна активізація зусиль активістів Росії у цьому напрямку. При умові аналітичного опрацювання справ самими російськими активістами, КЛГП змогла б підготувати більшу кількість правозахисних звернень. Тому прошу присутніх тут членів КЛГП із Росії розглянути шість вищеназваних незавершених справ і взяти частину з них на себе.

Невідомо чи існуватиме Комісія ОУР з релігійних питань, на яку ми покладали свої надії.

Ми розуміємо, що ведення правозахисних справ вимагає витрат часу на збір фактів, аналітичної та редакторської роботи. Часто ця робота вимагає мужності від правозахисника. Тим не менше для того, щоб підняти роботу Комітету на новий рівень, ми мусимо мати діючих активістів у самій Росії.

2)      В цьому році КЛГП стикнулася із фінансовими проблемами, пов’язаними із тим, що керівництво СКУ заморозило частину нашого бюджету на деякі зарезервовані ним проекти (зокрема 2 тис. кан. дол. заморожено на «підтримку української преси у Росії»). З нашої точки зору фінансова підтримка окремих фінансових видань діаспори не є справою КЛГП. Таким чином КЛГП позбавлено частини її бюджету.

Висновки Комітету:

1)              Права українців Росії за зазначений термін порушувалися у багатьох сферах, зокрема:

·        невиконання Закону «Про НКА» (нереєстрація автономій та відсутність підтримки діючих),

·        недостатня підримка з боку російської влади українського друкованого слова, радіо, телебачення, інтернету,

·        недостатня підримка української освіти у Росії,

·        порушення прав парафіян українських церков (УПЦ КП та УГКЦ),

·        спотворення образу українців та України у деяких ЗМІ Росії,

·        порушення прав трудових мігрантів-українців,

·        вбивстао активіста Анатолія Криля (Владивосток).

2)              Для активізації зусиль по захисту прав українців Росії необхідна більша кількість активістів, що працюють у правозахисному напрямку. Ми сподіваємося на конструктивну співпрацю з боку новообраного керівництва ОУР-ФНКА.

3)              Інформаційна співпраця із сайтом «Кобза» - українці Росії» та успішне завершення Дослідження «Українська преса Росії» свідчать про те, що громада Росії спроможна збирати, аналізувати і публікувати великий масив інформації про себе. Ці факти дають надію на майбутнє.

 Особлива подяка від Комітету моїм колегам Андрію Бондаренку (Самара) та Леоніду  Харамбурі  (Воскресенськ) за їх невтомну працю над Дослідним проектом. Хочу також щиро подякувати Голові КЛГП професору Юрію Даревичу за його розуміння проблем українців Росії і підтримку Комітету.

Оскільки я особисто не зміг бути присутнім на цьому високому засіданні, прошу Ваші запитання надіслати на мій е-мейл до кінця серпня. Я дам письмову відповідь, і цю дискусію буде долучено до Матеріалів Семінару. Мій е-мейл можна отримати в президії цих зборів або на першій сторінці сату «Кобза» - українці Росії».

               Дякую за увагу!

Василь Коломацький

Голова Комітету у справах української

Громади у Росії

м. Аврора (Канада)

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

 

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка