Віктор Ющенко"Українці закордоном і українців в Україні - єдиний національний організм", - наголосив Віктор Ющенко у своєму виступі

Глава держави подякував українцям діаспори за ті зусилля, які вони роблять із підтримки національної культури, а також подякував організаторам конгресу за можливість обговорення важливих для України проблем.

"Темою конгресу є найбільш чутливі питання, які можуть консолідувати, об'єднати націю, зробити її сильнішою", - переконаний він.

Президент підкреслив, що перед Україною, яка має 17-річну історію незалежності, стоять значні виклики. "Щоб у нас була енергія, щоб у нас була воля творити те, що потім буде слугувати інтересам України", - закликав Президент українську діаспору.

Віктор Ющенко коротко охарактеризував зовнішньополітичні кроки, які за останні три роки змінили сприйняття України в світі: скасування візового режиму для громадян низки держав, здобуття статусу країни з ринковою економікою, початок переговорів з Європейським Союзом про створення зони вільної торгівлі.

Президент висловив переконання, що під час саміту Україна - ЄС у вересні буде підписано політичну частину нової угоди з ЄС, яка сприятиме тіснішій інтеграції до Євросоюзу.

"Переконаний, ми отримаємо той маяк, який даватиме перспективу членства України в Європейському Союзі", - сказав Президент, додавши, що і надалі Україна все більше буде інтегруватися до Європи, в тому числі через практичні проекти на кшталт нафтопроводу Одеса-Броди.

При цьому він висловив переконання, що "відповідь на запитання, коли ми будемо в Європейському Союзі, найбільше залежить від нас, наскільки ми будемо згуртовані, наскільки ми будемо керуватися національними інтересами".

"Сильна нація може ставити перед собою сильні завдання", - сказав Віктор Ющенко.

Він також прокоментував актуальність євроатлантичної інтеграції України після подій, що сталися у Грузії.

"Коли йшлося про те, яка повинна бути наша позиція по Грузії, у мене йоти сумніву не було... Втрата суверенітету, постановка під сумнів територіальної цілісності Грузії - це ревізія суверенітету всіх", - заявив Президент.

Він висловив тверде переконання, що інших альтернатив для українського вибору, окрім моделі колективної безпеки не існує.

"Я сподіваюся, що ми продуктивно проживемо ті чотири місяці, які залишилися до грудневого саміту. Світ після 8 серпня змінився. Значна частина світу на перехресті. Позиції змінюються, змінюються оцінки. Я переконаний, що і нація українська, і владні структури Української держави можуть у цій ситуації зробити набагато більше, ніж вони робили до цього", - сказав Президент.

Віктор Ющенко також торкнувся гуманітарної тематики, в якій відзначив такі позитивні сторони, як розвиток української мови та видавництва української книги, прогрес у створенні єдиної національної помісної церкви.

Окрім того, Президент оголосив про плани відзначення річниць подій української історії - 75-річниці Голодомору та 300-річчя трагедії у Батурині. Президент запросив українців, які живуть за кордоном, восени відвідати ці події в Україні. Він також запросив на відкриття першого залу музею "Мистецький арсенал", що намічено на листопад.

Прес-служба Президента України Віктора Ющенка

http://www.president.gov.ua/news/11025.html

20.08.2008

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка