lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 'Ніде в світі немає такої загрози українській мові, як в Росії'
Ярослава Хортяні
Ярослава Хортяні

Інтерв'ю з Ярославою Хортяні, головою Європейського Конгресу Українців

Від редакції: Побувавши на Х Світовому Конгресі Українців, що в серпні пройшов у Львові, кореспонденти КОБЗИ мали нагоду перестріти у кулуарах та запросити до розмови й членів російської делегації, й кілька інших цікавих співрозмовників. Серед них і пані Ярослава Хортяні, голова Європейського Конгресу Українців та перший заступник голови Світового Конгресу Українців Евгена Чолія. Якою вона бачить діаспору сьогодні, про світ, роботу закордоном, російських українців та проблеми заробітчан читайте в цьому матеріалі.

? На сьогодні які можна простежити демографічні тенденції в українській діаспорі?

? Я хочу сказати так: якщо дивитись на стан колишніх радянських країн, то демографічні тенденції ? для титульної нації йде зменшення. Причина: йде викачування всіх ресурсів на Західну Європу або Північну Америку. Так, в Угорщині вже на півмільйона зменшилась кількість населення. Наша громада, наприклад, стабільно стоїть на тому самому місці, де була і 10 років тому (у нас кожних 10 років проводять перепис населення). Кількість інших меншин у нас, між іншим, збільшилась.

Зменшується кількість наших заробітчан, тому що у Європі криза, закриваються робочі місця і ті люди, які втрачають працю, змушені вертатись до України. Якщо, звісно, їм не вдається виїхати в Америку чи Канаду, чи в Англію.

? А чому віддають перевагу: спробі мігрувати до США чи Канади, або ж поверненню до України?

? На першому місці ? інші країни. Якщо є в кого знайомі в цих державах, то вони їх стягують до себе, до тих трошки багатших країн, де ще є потреба заповнення робочих місць, робочої сили.

А збільшення українців пройшло велике ? тих, що отримали статут постійного проживання ? в Польщі. Там, біля старої нашої кордонної громади, виросла наша нова велика громада. Не знаю, наскільки ця громада організована, скоріш за все це заробітчани, але вони легалізуються і йде великий приток населення.

? Щодо молоді діаспори. Друге покоління українців Росії наразі швидко асимілюється. А в решті світу як?

? Я Вам так скажу, що ніде в світі немає такої загрози українській мові, як в Росії ? як російська мова давить на українську. З цим треба боротися! Людина, чиї предки виїхали в Хорватію, скажімо, чи Угорщину 50 чи 100 років тому, в 4-му чи 6-му поколінні, розмовляє українською мовою і не асимілювалась. То я питаюся, як може друге покоління, яке народилось там, асимілюватися? Це ще зарано! Третє або четверте ? ще може. Але ж не друге! Для мене це є нонсенс, що в Росії зараз робиться щодо задоволення потреб українців у створенні чи існуванні національно-культурної автономії, щодо того, що всеросійські громадські організації закривають, а ті, що тільки створені ? не знаю, яким законам мають ще відповідати ? їх не реєструють, вигадуючи різні причини! Це нонсенс! Але українці Росії мали би відчути підтримку України! Я живу в такій країні, в Угорщині, в якій, наприклад, якщо хоча б ОДИН угорець на Закарпатті скаже, що його притискають, вся країна стане на захист тої ОДНОЇ людини! Я вже не кажу про цілу громаду! В угорцях діє інстинкт самозбереження. А в українців цей інстинкт вбила Російська Імперія. Це треба визнати. Тому що вона ніколи не змириться з тим, що Україна від неї відійде.

Я кажу росіянам з Посольства нашого, які до нас прийшли на святкування: «Відпустіть нас! Дайте нам подихати! Відпустіть Україну! Ви будете найкращими друзями!». Ви ж подивіться: Словаччина і Чехія ? була одна країна. Розійшлись «по-європейськи» і ? вони люблять один одного! Хорватія та Сербія, де була війна, і тут вже йде примирення. Є одна країна, яка має проблему зі своєю історією, бо за всіма історичними свідченнями, вона виникла пізніше нашої ? оце Росія. І поки цю всю проблематику не зрозуміємо, будуть проблеми і з Росією, і з українцями, буде зростати недовіра. А коли нас відпустять до Європи, де ми завжди і були, найкращими друзями України будуть росіяни.

? Ви говорили, що серед проблем європейських заробітчан ? криза, нестача роботи. Які проблеми Ви би виділили ще?

? Наші люди, які досягають пенсійного віку, стикаються із проблемою не зарахування того відпрацьованого стажу, що вони мали тут, в Україні.

По-друге, в Україні хотіли покласти лапу на перерахування грошей від заробітчан. Це, якщо Ви чули, то одним з найбільших інвеститорів в економіку, є саме заробітчани! В Україні влада хотіла з цього ще додаткові гроші мати! Але ці перекази і так вже оподатковані ? в тих країнах, де працюють люди! А нелегальні гроші і так будуть іти нелегальним потоком. Така податкова реформа призведе тільки до того, що ті, хто легально перераховував кошти своїм рідним, перейдуть у нелегальний потік. Ми про це говорили на Парламентських слуханнях, наполягали на тому, що такі реформи просто неможливі! Пані Анна Герман нас запевнила, що оподаткування ніколи не зроблять.

По-третє, проблема, яка вимагає вирішення ? повернення українців на їх етнічні території, до України. Звісно, якщо вони захочуть. Треба, щоб держава створила фонд підтримки, аби люди знали куди звертатися: куди віддати дитину до школи, де можна знайти працю в Україні; якщо немає змоги повернутися у свої міста, де люди колись жили, куди можна переїхати, де є потреба праці. Або якщо людина з села, але в її селі немає вільних земель, то де є такі землі, куди можна поїхати. Я бачила по дорозі сюди пусті землі! Ви що?! Так не можна. Держава повинна зрозуміти: або тут українці повернуться і будуть працювати, або ваше покоління ніколи не отримає пенсії! Бо не буде кому її заробляти.

? Які наразі напрямки роботи матиме СКУ?

? Все це вирішать наші круглі столи, де будуть розглянуті основні теми Конгресу. А так, по-перше, ми хочемо, щоб Україна підписала Угоду про асоціацію, по-друге, аби пройшло гідне вшанування 80-річчя пам'яті жертв Голодомору. Це має пройти на дуже високому рівні і ми маємо заставити Україну не забути про цю дату. Маємо наголосити на тому, що це геноцид. А решта ? я, думаю, буде подано у резолюціях.

Розмовляла Єлизавета КЕЙЛЬ

Фото М. ГРАЧА

Х СКУ, Львів, 20-22 серпня 2013 року

Виступ Я.Хортяні на відкритті Х СКУ у Львові
Виступ Я.Хортяні на відкритті Х СКУ у Львові

На світлинах: Ярослава Хортяні. Виступ Я.Хортяні на відкритті Х СКУ у Львові.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка