lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Діаспора відрядила 296 спостерігачів на українські вибори

Світовий Конгрес Українців спостерігатиме за президентськими виборами в Україні

У день голосування 31 березня на виборчі дільниці вийдуть 296 спостерігачів від української діаспори. Про це напередодні повідомив на прес-конференції в Києві голова міжнародної місії СКУ Євген Чолій.

Як він уточнив, до складу місії входять 219 спостерігачів від власне Світового Конгресу Українців і 77 спостерігачів від Українського конгресового комітету Америки, який очолює Андрій Футей.

 «Спільна місія СКУ і УККА є другою за величиною спостережною місією після ОБСЄ», – наголосив Чолій.

За його словами, «За складом та обсягом діяльності місія СКУ є унікальною, оскільки складається, у переважній більшості, з україномовних спостерігачів, обізнаних із ситуацією в Україні».

Як повідомив Чолій, багато спостерігачів СКУ приїжджають в Україну з різних країн своїм коштом. «Місія СКУ повністю незалежна та не отримує жодного урядового фінансування», – підкреслив голова. Як було сказано, «Ця місія засвідчує жертовність української діаспори та її зацікавлення демократичними процесами в Україні».

Спостерігачі СКУ моніторитимуть виборчий процес під час першого туру 31 березня, другого туру 21 квітня, а також парламентських виборів, запланованих на 27 жовтня.

​За результатами моніторингу 31 березня місія повинна оприлюднити три звіти: проміжний 26 березня, попередній 1 квітня (на наступний день після виборів) і заключний, через 8 тижнів після виборів.

Окрім короткострокових спостерігачів для спостереження у день голосування, Світовий Конгрес Українців мобілізував довгострокових спостерігачів. Це 122 активісти з 28 країн світу. Їхнє завдання – здійснювати медіа-моніторинг у своїх країнах, відстежуючи дезінформацію про український виборчий процес.

Як сказав Євген Чолій «Голосу Америки», «Наші довгострокові спостерігачі зосереджуються, головно, на медіа-моніторингу поза межами України, щоб виявляти спроби дискредитації українського виборчого процесу. Ми виявляємо факти дезінформації, подаємо спростування неправдивої інформації і звертаємо на це увагу міжнародного співтовариства, даючи можливість зробити відповідні висновки».

Як приклад такої інформаційної атаки, Чолій навів публікацію онлайн-журналу «Strategic Culture Foundation» від 23 березня. Англомовна стаття має заголовок: «Троє неонацистів лідирують у змаганні за президентство в Україні». Як стверджується у цій статті, Інститут Геллапа вважає, що українці ненавидять усіх кандидатів.

Як свідчать опитування, думка міжнародних спостерігачів найавторитетніша. Що вони скажуть про хід голосування - матиме значення як для міжнародної спільноти, так і для самих українців, пояснює керівник місії спостерігачів УККА Андрій Футей.

“Український народ під час виборів дає найбільшу довіру міжнародним спостерігачам. Наша місія є в тому, щоб оцінити, що вибори є справедливі, що вони були чесні і прозорі”, – розмірковує Футей.

На цих виборах в Україні не буде міжнародних спостерігачів з Російської Федерації. В місії СКУ це рішення української влади називають виправданим.

Колишній журналіст "Голосу Америки" Юрій Саєвич вже вдруге приїхав в Україну з такою місією. Він добре знає, що може і чого не може робити міжнародний спостерігач.

“Тільки спостерігати, не робити зауважень, не давати порад”, – перелічує він.

День голосування Саєвич проведе на дільницях в Дніпрі і так пояснює своє рішення вчергове приїхати в Україну під час виборів: “Просто хочу зробити свій вклад, щоб вибір українських людей був прийнятий відповідно. І на міжнародній арені визнавався”

Центральна виборча комісія акредитувала для спостереження за президентськими виборами в Україні понад 2 тисячі спостерігачів від міжнародних організацій та іноземних держав.

Раніше Верховна Рада заборонила громадянам Російської Федерації спостерігати за виборчим процесом в Україні.

Це рішення вплинуло, зокрема, на роботу місії СКУ. Як повідомив Євген Чолій, члени Світового Конгресу Українців, які є громадянами РФ, у спостережній місії СКУ участі не братимуть.

Джерело


На світлинах: Нинішні вибори в Україні проходять у вкрай складній обстановці. Голова Українського конгресового комітету Америки Андрій Футей. Спостерігач із США Юрій Саєвич.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка