lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Українські діаспорні медіа
Ярослав Присташ, щотижневик 'Наше слово' (Варшава, Польща)
Ярослав Присташ, щотижневик 'Наше слово' (Варшава, Польща)

Українська держава не зацікавлена в підтримці українських ЗМІ поза Україною

Приказка «Українського цвіту по всьому світу» влучно описує обсяг закордонного українства - як українську еміграцію, так і автохтонне українське населення в країнах проживання.

Там, де живуть українці, для них виникають відповідні мас-медіа. Їхнє завдання - інтегрувати свою громаду, захищати її та описувати життя українців у місці проживання, а також подавати новини з України. Ці ЗМІ досить різноманітні - від телебачення, радіо, Інтернету до традиційної друкованої періодики. Цим самим у світі маємо всі форми українськомовних ЗМІ - на всіх континентах, де проживають люди, є українське слово.

Це слово твориться власними силами закордонного українства. Не в усіх країнах національні меншини отримують фінансування з держбюджетів, а українська держава не зацікавлена в підтримці українських ЗМІ поза Україною (тим паче, теперішній уряд ревно русифікує свою батьківщину). До того, яскравим доказом повної байдужості до українців поза межами України є кілька промовистих фактів.

Перший - попри декларації, нема жодної стратегії підтримки закордонного українства, усе відбувається за принципом «від акції до акції».

Другий - Кабмін затвердив на період до 2015 р. т.зв. «Державну програму співпраці з закордонними українцями» і передбачено на цю ціль виділити 41,6 млн. грн., зокрема з держбюджету 39,9 млн. (майже 13 млн. зл.). Проте 2013 р. Міністерство закордонних справ України, відповідальне за співпрацю з діаспорою, отримало 4,1 млн. грн., замість запланованих 10,1 млн., Українська всесвітня координаційна рада (УВКР), яка займається українцями світу, отримає 740 тис. грн., замість 990 тис. Таким чином, МЗС скоріше виділятиме кошти на пальне для дипустанов, ніж на підтримку своїх співвітчизників.

Третім, скандальним прикладом є конференція «Українські засоби масової інформації за кордоном: історія, сьогодення, перспективи». Цю ініціативу 2012 р. започаткувала Сумська громадська організація «Сумщина - Світ» в особі Олександра Гвоздика (головного редактора інформаційного порталу «Хpress»). Його ідею зустрічі представників україномовних ЗМІ закордонного українства підтримав голова УВКР Микола Ратушний, він обіцяв державну фінансову підтримку. Конференцію заплановано на весну 2012 р. Чимало редакторів заявило про приїзд на таку зустріч. Та Кабмін не дав грошей, бо пріоритетом був футбольний чемпіонат Євро 2012. Конференцію перенесено на осінь, а уряд обіцяв усе профінансувати. Прийшли вибори, УВКР і діаспора розкритикували виборчий процес. І цим разом фінансування припинили… Ну ж, треба дати прочухана норовливим землякам, правда?..

Проте кілька шеф-редакторів таки зустрілося в Сумах, щоб обговорити можливості співпраці: Тарас Чернега з «Українських новин» (Астана, Казахстан), Василь Коломацький із сайту «Кобза - українці Росії» (Торонто, Канада), Олександр Гвоздик з порталу «Хpress» (Суми, Україна) та я, Ярослав Присташ з «Нашого слова» (Варшава, Польща). Перебування профінансував найбільший завод у Сумах - Публічне акціонерне товариство «Сумське Науково-виробниче об'єднання ім. М. В. Фрунзе», за що ми вдячні.

Головні редактори стали ініціативною групою, яка у зверненні до україномовних ЗМІ діаспори закликає зустрітися 2013 р. й обговорити низку питань. Метою такої зустрічі має бути: рівноправний інформаційний зв'язок між цими ЗМІ; поширення інформації про життя діаспори для українських ЗМІ; спільні скоординовані дії на захист прав людини, свободи слова та захист світового українства, а також сприяння позитивному образові українства та українців у світі; підтримка громадянського суспільства в Україні; обмін професійним досвідом. Таке звернення розсилається по всіх українських мас-медіа поза межами України.

На звернення відгукнулися українці з Італії («Українська газета» і сайт «Лелеки»), Португалії (сайт «Українці у Португалії»), Німеччини (часопис «Імміґрада», портал «Хата скраю»), Росії, України (сайт про українських міґрантів «Навіґатор», що діє при УГКЦ, Львів).

Можна дивуватися: чому саме в Сумах має бути така зустріч і чому Україна організовує такий проект, а не ми? Якось досі діаспорні ЗМІ не спромоглися координувати свої дії та самоорганізуватися. Невже нема такої потреби? Тож 2001 р. засновано Асоціацію світової української преси… Чи хтось чув про їхню активність?.. Виходить, що громадські організації в Україні зацікавлені у співпраці з українцями за кордоном і мають відповідну базу та хочуть з нами працювати. А місто Суми на цьому лише виграє. Тому варто хоча б спробувати.

Сама підтримка УВКР, як показує досвід, - це замало. Потрібна ще зичливість Світового та Європейського конґресів українців, які своїм авторитетом підтримали б ідею. На МЗС України не надіймося, вони можуть лише заявляти. Так що, співпрацюймо!

Ярослав ПРИСТАШ

Передрук: Сайт українського щотижневика «Наше слово» http://www.nasze-slowo.pl/українські-діаспорні-медіа

Кабмін не виділив кошти на проведення конференції, бо пріоритетом був футбольний чемпіонат Євро 2012
Кабмін не виділив кошти на проведення конференції, бо пріоритетом був футбольний чемпіонат Євро 2012
Ярослав Присташ, Олександр Гвоздик, Тарас Чернега, Василь Коломацький на фоні пам'ятника Харитоненку. Суми, 2012
Ярослав Присташ, Олександр Гвоздик, Тарас Чернега, Василь Коломацький на фоні пам'ятника Харитоненку. Суми, 2012
На прес-конференції в агенції RegioNews. Суми, 2012
На прес-конференції в агенції RegioNews. Суми, 2012

На світлинах: Ярослав Присташ, щотижневик 'Наше слово' (Варшава, Польща). Кабмін не виділив кошти на проведення конференції, бо пріоритетом був футбольний чемпіонат Євро 2012. Ярослав Присташ, Олександр Гвоздик, Тарас Чернега, Василь Коломацький на фоні пам'ятника Харитоненку. Суми, 2012. На прес-конференції в агенції RegioNews. Суми, 2012.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка