lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Шкільна освіта – важливий фактор збереження національної ідентичності українців за кордоном
Любов до України починається з вивчення її мови, історії, культури

У Києві відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Система шкільництва української діаспори»

22 серпня ц.р. у Києві, в приміщенні засідань Вченої ради Національного університету ім. Т.Г. Шевченка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Система шкільництва української діаспори».

В рамках конференції, яку провела Українська Всесвітня Координаційна Рала спільно з Міністерством освіти України, відбулося підбиття підсумків ІІІ Міжнародного конкурсу «Найкращий учитель української мови за кордоном у 2016/2017 навчальному році». Конкурс проводився за двома номінаціями: «Учитель початкової школи» та «Учитель загальної середньої школи».

Приємно відзначити, що третє місце в першій номінації виборола представниця з Росії  Катерина Главінська – учителька української мови Муніципального бюджетного закладу додаткової освіти «Українська школа міського округу м. Салават», Республіка Башкортостан. А перші два місця вибороли: учитель Української суботньої школи «Лідер» Роман Янішевський (м. Мурсія, Іспанія) та вчителька української мови Початкової католицької  школи Жана Вальє Леся Лісова (м. Шервуд Парк, провінція Альберта, Канада).

Переможцями в номінації «Кращий учитель загальної середньої освіти» стали: учителька української мови Католицької середньої школи Святої Терези м. Шервуд Парк (провінція Альберта, Канада) Люба Іщенко, учителька української мови Української школи «Престиж» (м. Рим, Італія) Надія Кубінська та учителька української мови МОЗ «Рибницька українська загальноосвітня школа №1 з гімназичними класами ім. Лесі Українки» (Республіка Молдова) Світлана Ошколуп , які вибороли перше, друге і третє місця відповідно.

Усім лауреатам та дипломантам Конкурсу заступник міністра освіти України  Юрій Ляшкевич вручив дипломи та цінні подарунки.

Учасники конференції говорили не лише про здобутки: були озвучені проблеми, з якими стикається система діаспорної освіти, запропоновані методики розвитку цієї важливої галузі, що має величезний вплив на збереження етнічної ідентичності українців за межами Батьківщини.

Щодо проблем, то їх, як відомо, найбільше в освітян Російської Федерації. Про це говорили у своїх виступах Людмила Мельник, Володимир Дорошенко, Лариса Білан, Тарас Дудко, Віктор Гіржов. Кадрова чехарда, що триває в Національному культурному центрі України в Москві (НКЦУ), свавілля його керівництва, призвели, практично,  до закриття Української недільної школи ім. Павла Поповича, що діяла в Центрі майже десятиріччя, аматорського театру «Еней», ліквідації магазину  «Українська книга», готується до ліквідації бібліотека НКЦУ, що носить ім’я Богдана Ступки.

Біда лише в тому, що тут винні не Кремль з Путіним, а наші власні чиновники, що руйнують останнє в Росії вогнище української культури. Освітянська конференція прийняла з цього приводу рішення про підготовку спеціального звернення до Президента України з метою розв’язання «гордієвого вузла на Арбаті», що затягується все тугіше.

Наш кор.


На світлинах: Любов до України починається з вивчення її мови, історії, культури. Науково-практичну конференцію відкрив голова УВКР Михайло Ратушний. Представники від українців Росії. Наказ про нагородження кращих учителів зачитує заст. міністра освіти України Юрій Ляшкевич. Робочий момент конференції. На стінах вишу №1 України – портрети всіх ректорів університету. На трибуні керівник недільної школи ім. Павла Поповича при НКЦУ Людмила Мельник. Виступає художній керівник театру «Еней» при НКЦУ Лариса Білан. На трибуні голова РГО «Республіканський національно-культурний центр українців Башкортостану «Кобзар» (РФ) Володимир Дорошенко. Виступає голова РГО «Провісник» Тарас Дудко. Спільне фото на згадку.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка