lessphp error: variable @inputHeight is undefined: failed at ` margin-bottom: 10px;` /home/kobzaua/kobza.com.ua/www/templates/kobza/less/template.less on line 132 Імена, повернуті народу

В Україні побачила світ книга про вченого-діаспорянина, історика-геральдика В’ячеслава Сенютовича-Бережного

Вихід у світ видань про українців, які в діаспорі працювали задля розвитку своєї Батьківщини – явище доволі рідкісне, і тим воно вагоміше.

Нова книга «В’ячеслав  Сенютович-Бережний – український історик-геральдик і генеалог з Полтавщини», що належить перу краєзнавця і громадського діяча Івана Дудника, подія, справді, непересічна. Знайомство з постаттю Сенютовича-Бережного, який народився в Україні, а під час громадянської війни був вимушений разом із сім’єю емігрувати за кордон, де жив, працював і знайшов свій останній прихисток, стало можливим завдяки копіткій роботі автора зі збору матеріалів про життя вченого, його оточення, а також збирання наукових праць історика.

Сенютович-Бережний народився на Полтавщині, а закінчив свій життєвий шлях у США (похований у Санта-Барбарі). В Європі мешкають нащадки історика, хоча власних дітей він не мав.

Переднє слово до книги написав журналіст, політолог, член Світового Конгресу Українців (СКУ) і член Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради (УВКР) Віктор Гіржов. Він також допомагав авторові збирати матеріали до нового видання, спілкуючись із внучатим племінником вченого по сестринській лінії – Бобом Сахаровим, який мешкає у передмісті Монреаля (Канада) і володіє сімейним архівом, а також із директором Інституту дослідження діаспори Острозької академії, професором Аллою Атаманенко.

Аналізуючи вагомість і значимість цього видання, автор передмови, зокрема, пише: «На сучасному етапі становлення і розбудови Української держави особливо актуальним постає питання повернення суспільству несправедливо забутих, невідомих, або свідомо замовчуваних радянською історіографією імен видатних українських діячів науки, культури, політики. Правда про наше героїчне минуле і про людей, які творили українську історію, додасть народу сил для перемоги, яка нам украй необхідна сьогодні. Це також сприятиме вихованню в людях, зокрема молоді, патріотизму, власної гідності, любові до своєї землі.

Якщо імена людей, котрі жили й працювали в Україні, в різній мірі відображені в історичних розвідках, енциклопедичних та бібліо-біографічних виданнях, то українські діячі, які працювали в еміграції на благо своєї Вітчизни, майже невідомі українцям. Діаспора і українці в Україні – становлять дві невід’ємні частини єдиного й великого українського світу, і саме тому видатні постаті, що відносяться до обох цих частин українства, мають бути відомі нашим сучасникам. Багато вихідців із України займали і сьогодні займають важливі державні посади в чужих країнах, підкоряли космос та високу моду, знімалися у найкращих фільмах та робили важливі наукові відкриття для людства: Серж Лихвар, Соломія Крушельницька, Ігор Сікорський, Квітка Цісик, Міла Йовович та багато ін. Вони прославили український народ на весь світ і світові відомі їх імена. Але список цей можна й потрібно розширювати далі.

Саме названий аспект став одним із ключових при написанні книги про вченого-історика, геральдиста В’ячеслава Сенютовича-Бережного. Полтавський краєзнавець і громадський діяч Іван Дудник у своєму дослідженні  популяризує ім’я свого земляка, який пішов у світи, щоб згодом повернутися до співвітчизників у нелегку годину, і своїми знаннями та працями допомогти їм у боротьбі за Незалежність, що виборюється з кров’ю у протистоянні з Москвою, як це робили свого часу герої козацької доби, про яких писав у своїх дослідженнях талановитий історик.

Автору цієї книги вдалося головне: людям, які вперше знайомляться з постаттю Сенютовича-Бережного, він дає можливість відкрити це ім’я для себе, а для людей в деякій мірі обізнаних з біографією і творчим доробком вченого, Іван Дудник, здійснивши значну пошукову роботу, відкриває нові унікальні відомості з життя свого талановитого земляка та його рідні.

Книга цінна ще й тим, що крім історико-біографічного нарису про вченого-геральдика, в ній оприлюднюються його головні праці, що підіймають важливий пласт нашої славної історії: про козацькі роди, провідних діячів козацького руху в Україні, цікаві історичні події тих часів у авторській інтерпретації.

Без знання історичної правди про своє минуле, народу важко орієнтуватись у сьогоденні та будувати своє щасливе майбутнє. Праці Сенютовича-Бережного значною мірою  стають орієнтиром у пошуку відповідей на такі завжди злободенні питання, як: народ і влада, мораль і право, проблеми державотворення, міжнародні відносини тощо.

Хочеться побажати цьому виданню довгого й щасливого життя та широкої читацької аудиторії, а його автору – нових і не менш цікавих творів про визначних українців, яких подарувала світові щедра на таланти полтавська земля».

Принагідно зазначити, що планується випуск другої частини цього видання, в якому будуть вміщені особисті спогади Сенютовича-Бережного, його листування з рідними, неопубліковані раніше роботи вченого. Це видання вийде у світ вже у співавторстві Івана Дудника та Віктора Гіржова.

18 жовтня 2018 року в Полтавському університеті економіки і торгівлі (ПУЕТ) відбулася презентація книги Івана Дудника  «В’ячеслав  Сенютович-Бережний – український історик-геральдик і генеалог з Полтавщини».

У презентації взяли участь д.і.н., професор, ректор ПУЕТ, голова правління Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олексій Нестуля, д.і.н., професор, завідувач кафедри педагогіки та суспільних наук, секретар Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Ірина Петренко, голова Лохвицької районної державної адміністрації Володимир Рязанов, член Президії Української Всесвітньої Координаційної Ради,  журналіст, політолог  Віктор Гіржов,  провідні краєзнавці міста і області.

Під час наукового заходу було також презентовано  історико-краєзнавчу карту Лохвиччини «Від сивої давнини до сьогодення».

Віталій Тимченко, журналіст

На світлинах: Нова книга «В’ячеслав Сенютович-Бережний – український історик-геральдик і генеалог з Полтавщини». Автор видання Іван Дудник під час його презентації в Полтаві. Секретар Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Ірина Петренко, журналіст, політолог Віктор Гіржов, голова Полтавської обласної організації Національної спілки краєзнавців України Олексій Нестуля, голова Лохвицької районної держадміністрації Володимир Рязанов. Учасники презентації нової книги. Студенти-історики відкривають для себе ім’я вченого-геральдика Сенютовича-Бережного. Виступає народний ансамбль бандуристів із Лохвиччини «Струни серця». Передмова до книги.

Додати коментар


Захисний код
Оновити

Вхід

Останні коментарі

Обличчя української родини Росії

Обличчя української родини Росії

{nomultithumb}

Українські молодіжні організації Росії

Українські молодіжні організації Росії

Наша кнопка